Do Srbska už nepotřebujete pas, stačí jen občanka

Petr Kučera Petr Kučera
11. 6. 2010 20:52
Českým turistům se usnadní cesta do Bulharska, Chorvatska či Černé Hory
Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií.
Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií. | Foto: Aktuálně.cz

Bělehrad - Občané členských států Evropské unie mohou od soboty 12. června vstoupit na území Srbska bez cestovného dokladu. Oznámilo to v pátek srbské ministerstvo vnitra.

K překročení hranic bude nově stačit platný doklad totožnosti, tedy občanský průkaz. Zmírnění pravidel má platit zatím přinejmenším do konce léta, nemusí být tedy definitivní.

"Letos se tak usnadní cestování přibližně 15 tisícům českých turistů směřujících autobusy na dovolenou do Bulharska," říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Usnadní se také cestování a výlety do Srbska pro české návštěvníky Chorvatska či Černé Hory, kam už dříve bylo možné cestovat pouze na občanský průkaz.

Také nové pasy se strojově čitelnými údaji mají podobu knížky. Oproti starším typům mají bordovou barvu místo zelené.
Také nové pasy se strojově čitelnými údaji mají podobu knížky. Oproti starším typům mají bordovou barvu místo zelené. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Děti si už do pasu nezapíšete, dostanou také občanky
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty

"Nezmění se však situace pro téměř 20 tisíc českých turistů, kteří pojedou letos na dovolenou přes Srbsko autobusy do Řecka na Olymskou riviéru nebo Chalkidiki. Projíždějí totiž Makedonií, kam je nadále potřeba cestovní pas," dodává Okamura.

Mluvčí také připomíná, že občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. "Proto doporučujeme, aby občan České republiky mladší 15 let, který cestuje společně s rodičem, byl vybaven svým vlastním cestovním dokladem (pasem), i když je zapsán v občanském průkazu svého rodiče," upřesňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy