Vydržte, benzin v Česku nejspíš zlevní. Prý až o korunu

Petr Kučera Petr Kučera
24. 5. 2010 13:07
Podívejte se na aktuální ceny v jednotlivých krajích
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku v minulém týdnu mírně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o pět haléřů na 32,27 korun za litr, nafta o čtyři haléře na průměrných 30,98 koruny za litr. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti CCS.

"Cena ropy na světových trzích pokračovala v poklesu, hlavně kvůli obavám z dalšího vývoje v eurozóně, souvisejících úsporných opatření a tím i možného přibrždění ekonomického oživení," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Propad se projevil i na cenách benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. Po dlouhé době se změnila situace na měnovém trhu a koruna vůči dolaru přestala oslabovat.

"Konečně se tedy může projevit pokles cen ropy i u čerpacích stanic v Česku. V následujících dnech by mělo dojít k výraznému snížení cen benzínu a nafty. Pokles by mohl dosáhnout až jednu korunu na litr," očekává Čermák.

Nejdražší benzin už překvapivě není k dostání v Praze, ale v Jihomoravském kraji (32,68 koruny za litr), následovaném Plzeňským krajem a Vysočinou. Nejlevnější benzin je v Olomouckém kraji (v průměru 31,86 koruny za litr).

Nafta je nejdražší v kraji Vysočina, kde litr přijde v průměru na 31,54 koruny, následují Jihomoravský a Zlínský kraj. Nejlevnější je v Olomouckém kraji (30,21 koruny).

Podívejte se na přehled průměrných cen v jednotlivých krajích:

Foto: CCS
Čtěte také:
Statisíce lidí si musí vyměnit řidičák, hrozí fronty
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
Rekordní pokuta od ČOI: Sedm milionů pro benzinku
 

Právě se děje

Další zprávy