Na dovolenou se pojistíte levněji. Nově i přes bankomat

Věra Tůmová, Peníze.cz
24. 5. 2010 8:20
Před letní sezonou přicházejí pojišťovny se zajímavými novinkami
Foto: Jiří Jelínek

Praha - Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního pojištění na cesty do zahraničí.

Zatím největší změny parametrů u cestovního pojištění přinesla od 1. května pojišťovna Allianz. Zrušila dosavadní pětisetkorunovou spoluúčast u pojištění léčebných výloh v zahraničí a navýšila úhradu za ubytování blízkého člověka při hospitalizaci pojištěného z původních 1000 korun na den na 2000 korun.

Allianz rovněž zvedla denní odškodné za dobu nezbytného léčení úrazu z 30 korun na 100 korun za den, které nyní pojištěným vyplácí již osmý den léčení úrazu. Dříve plnění vyplácela až 21. den.

V základu cestovního pojištění je nyní automaticky pojištěno také zpoždění letu a zpoždění zavazadel, za což si klienti museli dříve připlatit v rámci připojištění.

Významnou změnou je i fakt, že do výpočtu ceny i pojistného plnění se nyní u pojištění storno poplatků u Allianz budou zahrnovat také letištní a bezpečnostní poplatky, včetně palivových příplatků.

Klienti, kteří budou uplatňovat storno, přijdou o méně peněz než dříve. Při stornování letenky jim pojišťovna až dosud vyplatila jako pojistné plnění pouze část z ceny letenky, nikoli z dalších poplatků, které u vzdálenějších letů tvořily často i polovinu celkem zaplacené sumy.

Pojištění domácnosti jen na dobu dovolené

Koncem dubna se objevilo i speciální připojištění pro cestovatele, kteří nemají sjednané pojištění domácnosti a obávají se, aby se v prázdném bytě něco nestalo. S připojištěním opuštěné domácnosti přišla Česká pojišťovna a lidé si ho mohou sjednat v rámci cestovního pojištění Globus.

Cena připojištění se odvíjí od výše sjednaného limitu pojištění a délky dovolené. Pojištění opuštěné domácnosti na jeden týden s limitem 100 tisíc korun podle Dagmar Koutské z České pojišťovny přijde na 170 korun.

"Pojištění zajistí kompletní ochranu vybavení domova po celou dobu nepřítomnosti a zaručí jim pojistné plnění až do výše zvoleného limitu na pořízení nových věcí v případě jejich poškození, zničení či ztráty způsobenými například požárem, záplavou, vichřicí, krupobitím, vodovodní havárií, odcizením," popisuje mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Součástí této novinky je také asistenční služba, která ve stavu nouze zajistí ochranu opuštěné domácnosti, opravu poškozených vstupních otvorů či prasklého potrubí.

Novinku je možné sjednat nejen na pobočkách a obchodních místech České pojišťovny, ale rovněž prostřednictvím internetu nebo telefonicky.

Nové možnosti pojištění storna

V průběhu letní sezóny by se mělo v nabídce České podnikatelské pojišťovny (ČPP) objevit pojištění cestovního dokladu, tedy storna letenky či vlakové jízdenky.

Další rozšíření u storna pro případ zrušení cestovní služby připravuje na letošek rovněž Kooperativa a pojišťovna Generali.

Generali podle mluvčího Jiřího Cívky chystá rovnou celý balíček cestovního pojištění Pláž. "Jako bonus zdarma je pojištění storno zájezdu pro takové případy, jako je přírodní katastrofa (typicky sopka, tsunami, apod.), epidemie (například prasečí chřipka) či občanské nepokoje (například stávka na thajském letišti)," doplňuje Cívka.

>)

Třetí květnové pondělí by měla novinku SunLight představit Evropská cestovní pojišťovna, která se tímto produktem chce nyní dostat na srovnatelnou úroveň v ceně s ostatními konkurenty.

Podle Petra Sklenáře z marketingového oddělení ECP  se bude jednat o celkově odlehčený produkt s nižším pojistným plněním za velmi přijatelnou cenu. SunLight bude mít nastavená vybraná hlavní rizika a u tarifu rodina (1-2 dospělé osoby plus 1-3 děti do 18 let) pro cestu do 5 dnů bude cena 480 korun pro celou rodinu. Desetidenní cesta přijde pro celou rodinu na 870 korun, cesta do 17 dnů pak na 1 190 korun.

Petr Sklenář rovněž upozorňuje na loňskou novinku: "Jako jedni z prvních jsme v Česku začali uznávat jako storno zájezdu ztrátu zaměstnání," říká.

Nově přes bankomat a SMS

Zhruba od poloviny května se otevře pro cestovatele i další možnost, jak si sjednat cestovní pojištění. Nově to půjde přes bankomaty Poštovní spořitelny. Cestovní pojistku si přitom takto bude moci sjednat podle mluvčího ČSOB Pojišťovny Tomáše Hejdy kdokoliv, nejen klienti skupiny ČSOB.

Jedna z loňských novinek se může také hodit pro letošní zapomnětlivce: Kdo si vzpomene na poslední chvíli třeba na letišti, že cestovní pojistku nemá, může si ji jednoduše sjednat přes SMS.

Tuto SMS službu zatím nabízejí například pojišťovna UNIQA či Česká podnikatelská pojišťovna.  Letos by je podle informací Peníze.cz měla doplnit i ČSOB Pojišťovna, která pojistku přes SMS s další zajímavou službou pro cestovatele připravuje.

)

 

Právě se děje

Další zprávy