Dopravní pokuty už zaplatíte i kartou. Ale jen někde

Petr Kučera Petr Kučera
19. 5. 2010 14:42
Policie vyzkouší 20 mobilních platebních terminálů hlavně na dálnicích
Stop.
Stop. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Od června budete moci za dopravní pokuty zaplatit i platební kartou. Vybraná dálniční oddělení Policie ČR totiž začnou používat dvacet mobilních platebních terminálů.

Zatím však půjde jen o pilotní provoz. Teprve po jeho skončení - předběžně na konci letošního roku - vedení policie rozhodne, zda a kdy umožní placení kartou v mnohem větším rozsahu.

"Rozhodující bude ekonomické hledisko - tedy zájem lidí o tuto formu placení," řekla online deníku Aktuálně.cz mluvčí policejního prezídia Veronika Benediktová.

Policie nyní předpokládá, že náklady na poplatky za transakce kartami budou výrazně nižší než náklady, které dosud má s následným vymáháním pokut nezaplacených hned na místě.

Výběrového řízení na dodávku dvaceti terminálů do pilotního provozu se zúčastnilo pět zájemců, vyhrála Česká spořitelna. "Jako jediná splnila všechny naše požadavky - například aby při platbě bylo možné načítat i další položku, konkrétně číslo pokutového bloku," upřesňuje Benediktová.

Pokud se policie po vyhodnocení pilotního provozu rozhodne, že v ostré verzi zprovozní více terminálů, bude muset vypsat další výběrové řízení.

Foto: MasterCard
Čtěte také:
Osmina Čechů vůbec neplatí kartou. Podívejte se proč
Nebojte se. Bankomaty vylepší spořitelna, ne podvodníci
Víme, jaké kreditky jsou nejlepší. A na co dát pozor
 

Právě se děje

Další zprávy