Kolik zaplatíte za benzin? Nový žebříček cen vede Řecko

Petr Kučera Petr Kučera
17. 5. 2010 11:40
Podívejte se na aktuální cenovou mapu Evropy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cenový žebříček Evropy má nového "krále" s nejdražším benzinem. Pokud byste teď tankovali v Řecku, zaplatíte téměř 40 korun za litr. Nafta je v Řecku třetí nejdražší v Evropě. Vyplývá to z nejnovějšího přehledu na webu clever-tanken.de, do něhož je zařazeno 29 zemí.

V žebříčku cen benzinu po Řecku následují Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Norsko, Finsko a Německo. Česko zůstává mírně pod evropským průměrem.

Nafta je nejdražší v Norsku, Velké Británii a Řecku, následují Švédsko, Dánsko, Itálie, Irsko a Německo.

Kromě Německa a v případě benzinu také Slovenska zůstávají v ostatních sousedních zemích Česka pohonné hmoty levnější, hlavně u nafty. Nejvýrazněji lze stále ušetřit při tankování v Polsku.

Aktuální cenovou mapu najdete v naší grafice:

Dlouhodobě nejnižší ceny pohonných hmot si drží Rusko a Ukrajina, které však nejsou do pravidelného přehledu webu clever-tanken.de zařazeny. Údaje do přehledu jsme doplnili podle pravidelné statistiky švýcarského autoklubu TCS, stejně jako v případě Chorvatska, Srbska a Černé Hory.

Cenová mapa vám může pomoci při plánování cesty do zahraničí. Například pojedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam zajet natankovat - hlavně nafta je díky nižší spotřební dani výrazně levnější než v sousedním Německu, Francii či Belgii. Také Španělsko nabízí mnohem nižší ceny než sousední Portugalsko i Francie.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Rekordní pokuta od ČOI: Sedm milionů pro benzinku
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy
Zdrží vás sopka či Řekové? Nesuďte se, varují cestovky
 

Právě se děje

Další zprávy