Někteří prodejci aut špatně uvádějí ceny, zjistila ČOI

Petr Kučera Petr Kučera
15. 5. 2010 0:05
Konečné ceny jsou ve skutečnosti o desítky tisíc korun vyšší
Ženevský autosalon (ilustrační foto)
Ženevský autosalon (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Kontrolní akci u prodejců automobilů zahájila Česká obchodní inspekce v Jihočeském kraji a na Vysočině. "Zaměřujeme na časté porušení zákonů, konkrétně nesprávné uvádění cen nabízených vozů," říká mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Někteří prodejci totiž uvádějí ceny nabízených automobilů bez DPH. "Při ceně nabízených vozů v rozmezí 300 až 600 tisíc korun tak byla skutečná prodejní cena o 60 až 100 tisíc korun dražší kvůli 20% DPH," dodává mluvčí.

ČOI také zjistila, že někteří prodejci neuvádí roční procentní sazbu nákladů (RPSN) nebo způsobu jejího výpočtu při nabídce spotřebitelského úvěru nebo reklamě na zprostředkování smlouvy.

"Uvedené nedostatky byly nebo budou řešeny v rámci správního řízení," upřesňuje Vozáb.

Kteří konkrétní prodejci ale porušili zákon, se spotřebitelé opět nedozvědí. O důvodech, proč ČOI nechce či nemůže zveřejňovat podrobnější výsledky kontrol, se dočtete v rozhovoru s ústřední ředitelkou inspekce Janou Příhodovou.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy

Podle zákona o ochraně spotřebitele je prodávající povinen uvést úplnou informaci o ceně, přičemž tato informace nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena nabízeného výrobku je nižší, než jaká je ve skutečnosti.

Dále je prodávající povinen (podle zákona o cenách) při nabídce a prodeji zboží poskytnout informaci spotřebiteli tak, aby měl možnost seznámit se s cenou před jednáním o koupi, pokud zákon nestanoví jinak.

"Mimo jiné musí označit zboží cenou, kterou uplatňuje v okamžiku nabídky a vztaženou k prodávanému jednotkovému množství zboží a určeným podmínkám, nebo zpřístupnit na viditelném místě informaci o této ceně formou ceníků, či zpřístupnit tuto cenu jiným přiměřeným způsobem, nelze-li označit zboží cenou předchozími způsoby," cituje Vozáb zákon.

Cenou se rozumí konečná nabídková cena, která zahrnuje všechny daně, cla a poplatky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Rekordní pokuta? Sedm milionů, říká ředitelka ČOI
Cena benzinu dál roste. Teď se prý na chvíli zastaví
Chodíte do solária? Pozor na překročené limity záření
 

Právě se děje

Další zprávy