Zdražování benzinu se zastavilo. Ale jen na týden

Petr Kučera Petr Kučera
26. 4. 2010 13:40
Koruna oslabuje, stagnace cen pohonných hmot dlouho nevydrží
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zdražování pohonných hmot v Česku se v minulém týdnu podle očekávání zastavilo. Cena benzinu Natural 95 klesla v průměru o 6 haléřů na 31,94 korun za litr. Nafta zlevnila jen o dva haléře na průměrných 30,33 koruny za litr. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti CCS.

"Příčinou je kombinace velmi mírného snížení průměrných cen benzínu a nafty na burze v Rotterdamu a stagnace koruny vůči dolaru," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Už tento týden ale ceny u českých benzinek zřejmě opět porostou. "Koruna začala vůči dolaru oslabovat. Růst cen benzinu a nafty by však neměl překročit 30 haléřů za litr," očekává Čermák. Cena ropy na světových trzích totiž stagnovala a stejná situace byla i na burze v Rotterdamu v případě benzínu a nafty. "Trhy s ropou tudíž neposkytují žádný důvod ke zdražení. To bude způsobeno především oslabením koruny," dodává.

Nejdražší benzin zůstává v Jihomoravském kraji, kde litr Naturalu 95 stojí v průměru 32,43 koruny. Nejlevnější je stále v Královéhradeckém kraji (v průměru 31,56 koruny za litr).

Také nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji, kde litr přijde v průměru na 30,78 koruny. Nejlevnější je pak v Olomouckém kraji (29,84 koruny).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy
Škodovka vytáhla proti drahé naftě, pojede za 3,5 litru
Smyčka se utahuje. Aut bez povinného ručení ubývá
 

Právě se děje

Další zprávy