Cena benzinu míří ke 32 korunám, zdražování nekončí

Petr Kučera Petr Kučera
12. 4. 2010 13:10
Mapa: Kolik stojí pohonné hmoty v jednotlivých krajích České republiky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pohonné hmoty v Česku znovu zdražily. Cena benzinu Natural 95 vzrostla minulý týden v průměru o 19 haléřů na 31,62 koruny za litr. Nafta zdražila o 23 haléřů na 29,79 koruny za litr. Vyplývá to ze statistiky společnosti CCS.

"Příčinou byl růst cen ropy ve světě. Ropa se vyšplhala na několikaměsíční maximum, což se následně projevilo i u stojanů našich čerpacích stanic," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Zdražení po většinu týdne mírnila posilující koruna.

Podle Čermáka zdražování nekončí, v dalších dnech prý cena benzinu i nafty poroste opět v řádu desetihaléřů. "Situace na trzích s ropou se sice uklidnila a černé zlato přestalo prudce posilovat, ale průměrné ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu bohužel pokračovaly v růstu, což bude tlačit vzhůru i ceny pohonných hmot v Česku. Posilující koruna by však částečně mohla zdražení tlumit," upřesňuje analytik.

Nejdražší benzin zůstává v Jihomoravském kraji, kde litr Naturalu 95 zdražil v průměru o 50 haléřů na 32,24 koruny za litr. Druhým nejdražším regionem je Vysočina (zdražení o 29 haléřů na 32,17 Kč/l), třetím Praha (zdražení o 12 haléřů na 31,98 Kč/l).

Naopak nejlevnější benzin je v Královéhradeckém kraji (v průměru 31,10 koruny za litr), následují Liberecký a Moravskoslezský kraj (31,25 Kč/l).

Také nafta byla na konci minulého týdne nejdražší v Jihomoravském kraji (zdražení o 37 haléřů na 30,39 koruny za litr), následovaném Vysočinou (30,32 Kč/l) a Zlínským krajem (30,30 Kč/l).

V průměru nejlevnější naftu mohou řidiči tankovat v Královéhradeckém kraji (29,33 koruny za litr), následovaném Olomouckým krajem (29,38 Kč/l).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČOI zrušila výběrové řízení na kontroly pohonných hmot
Kontrol u českých benzínek přibude, chce to Brusel
Změny povinné výbavy: Úlevy už teď, povinnosti později
 

Právě se děje

Další zprávy