Česko se dostalo do evropské špičky. Díky drahé naftě

Petr Kučera Petr Kučera
22. 1. 2010 18:45
Podívejte se na aktuální ceny benzinu a nafty v evropských zemích

Praha - Po lednovém zdražení se cena pohonných hmot v Česku dostala nad evropský průměr. Nafta je dokonce sedmá nejdražší. Vyplývá to z nejnovějšího přehledu na webu clever-tanken.de, do něhož je zařazeno 29 evropských zemí.

Zatímco cena benzinu Natural 95 je v Česku jen lehce nad evropským průměrem, dražší motorovou naftu než v Česku tankují jen řidiči v Norsku, Velké Británii, Švýcarsku, Itálii, Irsku a Německu. Česko se dělí o sedmé místo se Slovenskem. Litr nafty se v tuzemsku prodává v průměru za 1,14 eura, evropský průměr je 1,07 eura.

Kromě Německa je benzin levnější ve všech sousedních zemích. Stejně jako vloni se hlavně z pohraničních regionů vyplatí zajet do Polska, kde lze ušetřit téměř tři koruny za litr. O zhruba 1,50 koruny levnější je benzin v Rakousku, o padesátník pak na Slovensku.

Ještě výraznější - s výjimkou Slovenska a už zmíněného Německa - jsou cenové rozdíly u nafty. V Polsku lze ušetřit kolem 3,60 koruny za litr, v Rakousku 2,60 koruny.

Dlouhodobě nejnižší ceny si drží Rusko a Ukrajina, které však nejsou do pravidelného přehledu webu clever-tanken.de zařazeny. Ceny benzinu se tam podle švýcarského autoklubu TCS pohybují kolem 15 korun za litr.

Zajímavostí je obrovský cenový rozdíl mezi benzinem a naftou v Nizozemsku - nafta je tam v přepočtu o devět korun levnější než benzin. Jen o trochu menší rozdíl je v Belgii.

Pojedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam zajet natankovat - ceny jsou díky nižší spotřební dani výrazně levnější než v sousedním Německu, Francii či Belgii. Také Španělsko je výrazně levnější než sousední Portugalsko i Francie.

Pohonné hmoty v Česku zdražily od Nového roku o více než dvě koruny. Jen kvůli vyšší spotřební dani a DPH zaplatí řidiči 1,20 koruny za litr. Díky posilující koruně i zlevnění ropy na světových trzích se zdražování paliva v půlce ledna zastavilo.

Kanystr s benzínem
Kanystr s benzínem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zdražil benzin i nájmy. Ostatní ceny vzrostou později
ČOI vypsala zakázku na rozbor paliv, už podle zákona
 

Právě se děje

Další zprávy