Zdražování benzinu by mohlo skončit, i díky koruně

Petr Kučera Petr Kučera, pek
9. 11. 2009 13:53
Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze, nejlevnější v Olomouckém kraji
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku dál rostou. V minulém týdnu zdražil litr benzinu Natural 95 v průměru o 44 haléřů na 28,49 koruny, nafta zdražila o 34 haléřů na průměrných 26,82 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

„Za růstem cen stálo tentokrát výrazné oslabování české měny," říká analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Naopak ceny ropy stagnovala, většinou se pohybovala pod úrovní 80 dolarů za barel.

Tento týden by se však zdražování pohonných hmot v Česku mohlo zastavit. „Výrazné posílení koruny v kombinaci se stagnujícími cenami v Rotterdamu dokonce poskytuje prostor pro zlevnění," očekává Čermák.

Otázkou však podle něj zůstává, zda čerpací stanice nezvolí raději vyčkávací taktiku. Kolísání cen na trzích s ropou i měnových trzích je značné, takže benzinky by tak raději mohly preferovat stabilitu maloobchodních cen, kterou zajistí prostřednictvím úpravy vlastních marží. 

V průměru nejdražší benzin je nyní v Praze, kde se litr prodává za 29,27 koruny - za týden tedy vzrostla cena o 68 haléřů. Následují Vysočina a Zlínský kraj. Naopak nejlevnější Natural 95 je v Olomouckém kraji, kde se litr prodává v průměru za 27,99 koruny.

Také nafta je nejdražší v Praze, kde minulý týden zdražila o 62 haléřů na 27,60 koruny za litr. Druhým nejdražším krajem je Vysočina, třetím Jihomoravský kraj. Naopak nejlevnější naftu lze koupit v Olomouckém a Karlovarském kraji, litr stojí shodně v průměru za 26,39 koruny.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Kontrol u českých benzínek přibude, chce to Brusel
ČOI musí vypsat novou soutěž na rozbory pohonných hmot
Změny povinné výbavy: Úlevy už teď, povinnosti později
 

Právě se děje

Další zprávy