Neshodnete se na viníkovi autonehody? Přijdete o peníze

Jan Stuchlík, Peníze.cz
9. 10. 2009 17:50
Po zvýšení limitu na škodu přibylo nehod, kdy se řidiči neshodnou na zavinění
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: HZSHK

Praha - Od začátku roku, kdy není nutné volat policii k nehodám bez zraněných se škodou do sto tisíc korun, vzrostl pojišťovnám počet případů, u nichž nedokážou jednoznačně určit, kdo nehodu zavinil.

Rozdělit odpovědnost musí pojišťovny v pěti až dvanácti procentech všech likvidovaných autonehod. Většinou jde o škody v řádu několika desítek tisíc korun, nicméně výjimkou nejsou ani škody vyšší než sto tisíc korun. Pokud si řidiči i dál myslí, že nehodu nezavinili a o peníze a bonus přišli neprávem, musí jít k soudu. Ten může v občanskoprávním sporu mezi účastníky nehody o viníkovi rozhodnout.

Odpovědnost se rozdělí

Stačí, když k nehodě nepřivoláte policii, s druhým řidičem se nedohodnete, kdo nehodu zavinil, nebo později některý z účastníků nehody začne tvrdit, že za karambol může ten druhý.

Když ani pojišťovna z dodaných dokumentů nemůže říct, že za vzniklou škodu je zodpovědný jen jeden z řidičů, odpovědnost za havárii mezi řidiče rozdělí. V takovém případě dostanou řidiči jen část škod na svých autech a ještě jim pojišťovny seberou bonusy za předchozí řízení bez nehody.

Příkladem takové nehody může být auto odbočující vlevo, které se srazí s vozem, který se ho snažil předjet. „První řidič uvedl, že dával znamení o změně směru jízdy. Řidič zezadu jedoucího vozidla, který odbočujícího řidiče začal předjíždět, naopak tvrdil, že si žádného blinkru nevšiml. Oba mají svědky, kteří potvrzují jejich verzi," popisuje typovou nehodu Michal Kaněra, ředitel divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Každý řidič žádal o náhradu škody z povinného ručení po pojišťovně toho druhého. ČSOB Pojišťovna případ vyřešila tím, že spolu s pojišťovnou druhého řidiče určila každému spoluúčast na nehodě ve výši padesáti procent. Výjimkou nejsou ani jiná dělení odpovědnosti, například 30 ku 70 či 20 ku 80.

Pokud by první řidič utrpěl na autě škodu 50 tisíc korun a druhý 20 tisíc korun, od pojišťoven by v případě dělení odpovědnosti padesát na padesát inkasovali z titulu povinného ručení 25 tisíc, resp. 10 tisíc korun, vysvětluje princip výplaty pojistného plnění u takto dělené spoluodpovědnosti Dagmar Koutská z tiskového oddělení České pojišťovny.

Zbytek by si museli doplatit ze svého. Navíc by přišli o bonus za řízení bez nehody, shodují se všechny pojišťovny, které Peníze.cz oslovily. Bez ohledu na to, jak velkou spoluodpovědnost za nehodu pojišťovna řidiči přisoudí. „Je však právem každého našeho klienta zvážit, zda pro něj není výhodnější vyplacené plnění pojišťovně uhradit, a tím si předchozí bonus zachovat," dodává Zavoral z pojišťovny Direct.

Chystají lepší způsob

Jestliže se řidiči na místě nedohodnou, musí každý do záznamu o nehodě uvést svou verzi. „Ale i když se dohodnou, někdy bývají záznamy vyplněny nejednoznačně. Díky této nejednoznačnosti jednotliví účastníci nehody následně zpochybňují svá zavinění," dodává Tomáš Zavoral, mluvčí pojišťovny Direct.

Autolékárnička
Autolékárnička | Foto: azjiskra.cz
Čtěte také:
Změny povinné výbavy: Úlevy už teď, povinnosti později
Nové autolékárničky: Přečtěte si, co musí obsahovat
Jaká auta už nemusí mít rezervu? Policisté zatím nevědí

"Míru účasti na způsobení škody musí pojišťovny určit do tří měsíců, jak jim ukládá zákon o povinném ručení," upozorňuje Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny. Pokud nelze případ uzavřít po prozkoumání hlášení řidičů o nehodě, pojišťovny zpravidla na místo posílají specialisty, aby výpovědi řidičů či svědků prověřili. Jejich práci ovšem komplikuje skutečnost, že poškozená vozidla se už na místě nevyskytují. Často tam už nejsou patrné ani další stopy nehody, upozorňují zástupci některých pojišťoven. České pojišťovně pomáhá s potvrzením či vyvrácením popisu nehody, jak ho přinesou řidiči, počítačový simulátor Virtual Crash.

Pojišťovny už pracují na společné metodice, jak míru účasti na způsobení škody lépe určovat. Ta by mohla mít podobu katalogu typových nehod, který pomůže pojišťovnám vinu mezi řidiče snadněji rozdělit, pokud nelze odpovědnost za nehodu přiřknout jen jednomu z nich. V budoucnu by možná mohla vzniknout i dohoda, že při spoluúčasti na zavinění nehody do padesáti procent a nízké způsobené škodě by řidič nepřišel o bonus, naznačuje jeden z oslovených zástupců pojišťoven.

Kalkulačku povinného ručení a další informace najdete na Peníze.cz

 

Právě se děje

Další zprávy