Nové autolékárničky: Přečtěte si, co musí obsahovat

Petr Kučera Petr Kučera
15. 9. 2009 7:40
Na výměnu je čas až do konce roku 2010

Praha - Od 15. září je účinná novela vyhlášky o povinné výbavě automobilů, která výrazně mění i složení autolékárničky. Na doplnění však mají řidiči čas až do konce roku 2010. Nový obsah lékárniček je totiž povinný až od 1. ledna 2011.

Kdo by si chtěl pořídit novou lékárničku „poctivě" už od letošního 15. září, měl by nejspíš smůlu. Z ankety mezi náhodně vybranými lékárnami v Praze a Olomouci totiž vyplynulo, že je zatím neprodávají. Důvod? Jednak pozdní zveřejnění vyhlášky (ve Sbírce zákonů vyšla až 31. srpna), jednak dostatek času pro povinnou výměnu.

Obsah autolékárničky povinný od 1. ledna 2011

  • Obvaz hotový s jedním polštářkem (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/cm2 )
  • Obvaz hotový s dvěma polštářky (šíře nejméně 8cm, savost nejméně 800g/cm2)
  • Šátek trojcípý z (netkaného) textilu (délka stran nejméně 960 x 1360 x 960 mm)
  • Náplast hladká cívka(velikost 2,5 cm x 5 m, minimální lepivost 7 N/25 mm)
  • Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, minimální lepivost 2,5 N/cm)
  • Obinadlo škrtící pryžové (60x1250 mm)
  • Maska resuscitační s výdechovou chlopní a filtrem schválená jako zdravotnický prostředek
  • Rouška plastová (20 x 20 cm,tloušťka 0,05 mm)
  • Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu
  • Nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka 15 cm
  • Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm
  • Leták o postupu při zvládání dopravní nehody


  • (množství kusů jednotlivých položek se liší podle velikosti lékárničky)

Nová fólie i karta první pomoci

Nové složení vyjde každopádně dráže než dosavadní, protože na návrh záchranářů přibyla jedna položka v řádech desítek korun - termoizolační fólie. „Může chránit zraněnou osobu před prochladnutím, lze ji použít také jako podložku. Není drahá a přitom dokáže zachránit život," říká Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Nově přibude také resuscitační maska.

Nejpozději od ledna 2011 budou muset řidiči vozit v lékárničce také přehledný obrázkový a textový návod na poskytnutí první pomoci při autonehodě. Půjde tedy o českou obdobu slovenské Karty první pomoci. "Návod je stručný, protože předpokládá, že řidiči mají první pomoc v náplni výuky v autoškole. Na místě nehody jim má pouze připomenout základní postup v případě zmatku či paniky," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Vyhláška obsahuje jen textový vzor tohoto návodu, grafická podoba tedy záleží jen na jednotlivých dodavatelích vybavení pro autolékárničky.

Bez špendlíku a s lepšími nůžkami

Naopak z povinných náležitostí zmizí špendlík, který je podle odborníků zbytečný. "Obvazy a náplasti jím není třeba spojovat, k jiným účelům se nevyužívá," vysvětluje Sršeň.

Z vyhlášky vypadla také zmínka o tom, že obvazy musí být sterilní.

Vyhláška také zavádí větší nůžky. "Ty dosavadní nemají pro potřeby práce s obvazy a náplastmi využití, a pro případné rozstřihnutí bezpečnostního pásu a oděvu nejsou dostatečně velké a kvalitní. Proto jsou nově definovány tak, aby byly schopny rozstřihnout třeba pás. Půjde o nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty o délce 15 centimerů," upřesňuje Sršeň.

Změny podle mluvčího reagují na fakt, že už několik let neexistují v Česku normy platné pro zdravotnické prostředky. "Toho někteří výrobci v zájmu snížení ceny využívají a požadovaný obsah lékárničky nahrazují méně kvalitními výrobky," říká. Například škrtidla budou muset mít takovou délku a šířku, aby byly funkční a nepůsobily naopak komplikace.

Přestože za novou lékárničku zaplatí podle odhadů nejméně 100-150 korun více než dosud, nezískají řidiči záruku, že v ní najdou kvalitní a použitelné věci. Podle dosavadních informací totiž ministerstvo dopravy nezačne udělovat nějaké certifikace. Výrobcům tak postačí, když vyhoví textu vyhlášky.

 

Právě se děje

Další zprávy