Kontrol u českých benzínek přibude, chce to Brusel

Petr Kučera Petr Kučera
10. 9. 2009 13:10
Letošní realita je opačná, kontrol je méně než dříve

Praha - Česká obchodní inspekce bude muset odebrat více vzorků pohonných hmot při kontrolách čerpacích stanic. Navýšení minimálního počtu odběrů přinese nová vyhláška, připravovaná ministerstvem průmyslu a obchodu. Častější kontroly pohonných hmot musí Česko zavést do konce roku 2010, aby splnilo příslušné směrnice Evropské unie.

Podle dosavadních předpisů musí Česká obchodní inspekce provést ročně alespoň 1800 odběrů pohonných hmot (zejména benzinu a nafty). Nová vyhláška, jejíž návrh má online deník Aktuálně.cz k dispozici, zvýší toto minimum na 2300 odběrů. Největší podíl (alespoň 1200 vzorků) připadá na motorovou naftu, která dlouhodobě vykazuje výrazně horší kvalitu než benzin.

Připočteme-li k benzinu, naftě a biopalivům také vzorky kapalných ropných plynů, stlačeného zemního plynu a ethanolu E85, činí nové minimum dokonce 2650 odběrů.

"Návrh vyhlášky je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení," říká Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. Potvrzuje, že příslušné směrnice Evropské unie musí Česko přenést do tuzemské legislativy do konce roku 2010. „Účinnost vyhlášky ale nastane dříve," dodává Vitík bez bližších podrobností.

ČOI zatím dělá opak, kontroly omezuje

Ministerstvo v návrhu vyhlášky uvádí, že navýšení minimálního počtu odebraných vzorků si nevyžádá žádné dodatečné výdaje oproti dosavadnímu stavu. Už v současné době totiž Česká obchodní inspekce zajišťuje odběr většího počtu vzorků, než požaduje příslušná legislativa EU a než stanoví stávající vyhláška z roku 2004.

Jenže tato „velkorysost" České obchodní inspekce právě letos skončila. Inspekce totiž v posledních měsících výrazně omezila počet kontrol čerpacích stanic. Ředitelka ČOI Jana Příhodová odkazuje na stávající vyhlášku, podle níž inspekce nemá povinnost odebírat více než 1800 vzorků ročně.

Foto: CCS
Čtěte více o omezení kontrol:
ČOI omezila kontroly benzinek, i když kvalita klesá
Kvalita pohonných hmot v Česku se v pololetí zhoršila

Se snahou ušetřit přichází ČOI paradoxně v době, kdy kvalita paliva - zejména nafty - u tuzemských čerpacích stanic klesá.

Musí vypsat novou soutěž

Podle zjištění online deníku Aktuálně.cz vypíše Česká obchodní inspekce ještě letos novou veřejnou zakázku na rozbory pohonných hmot. Dosavadní smlouva se soukromou společností Ústav paliv a maziv, uzavřená v roce 2001 a poté prodlužovaná jen formou dodatků, totiž není v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

"V současnosti platíme za rozbory pohonných hmot zhruba 21 milionů korun ročně," upřesňuje ředitelka inspekce Jana Příhodová. Externí firma provádí pouze rozbory, zatímco odběry u čerpacích stanic zajišťují přímo inspektoři ČOI (a zapečetěné je pak převážejí do laboratoře).

Foto: Aktuálně.cz
Objev Aktuálně.cz:
ČOI musí vypsat novou soutěž na rozbory pohonných hmot

V souvislosti s kontrolami pohonných hmot je ČOI dlouhodobě kritizována za to, že nechce zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž při kontrole odebrala nekvalitní paliva.

 

Právě se děje

Další zprávy