České dráhy nezdraží, chystají další "akční" slevy

Petr Kučera Petr Kučera, pek
2. 9. 2009 12:50
Z Třince do Prahy pojede v pondělí Pendolino
Při zpoždění běžného rychlíku žádné odškodné v Česku zatím nedostanete.
Při zpoždění běžného rychlíku žádné odškodné v Česku zatím nedostanete. | Foto: ČD

Praha - Takhle vypadá ta příjemnější stránka současné krize, alespoň z pohledu běžných zákazníků: České dráhy ve středu oznámily, že se nechystají zdražovat. Naopak - prodlouží platnost letních slev až do poloviny prosince a chystají přinejmenším tři další "akční nabídky".

"Speciální nabídka Léto 2009 se pozitivně projevila v růstu tržeb i zákazníků," říká Tomáš Čech, vedoucí oddělení cenotvorby a prodeje Českých drah. Tržby za prvních sedm měsíců letošního roku vzrostly meziročně o 150 milionů korun, tedy zhruba o pět procent. "Největší nárůst jsme zaznamenali právě po zavedení letních slev," dodává Čech.

Podle něj dráhy přepraví během letošního léta o zhruba dva miliony cestujících více, než by přepravily bez zavedení této nabídky.

Letní slevy platí dál

Dráhy se proto rozhodly prodloužit letní slevy až do 12. prosince, kdy přestane platit stávající jízdní řád. Konkrétně jde o následující zvýhodnění:
pokračující sleva na síťové jízdenky REGIONet, lze je tedy koupit za 99 korun
jízdenka SONE+ pro osobní a spěšné vlaky bude nadále platit i ve všední dny
nadále jsou k dispozici místenky zdarma pro vlaky SC Pendolino na jižní ("brněnské") větvi, stále však jen v omezeném počtu
ve vlacích SC Pendolino na severní ("ostravské") větvi mohou držitelé In-karet s aplikací Rail plus nakupovat místenku se slevou bez omezení.

K původnímu termínu, tedy 22. září, končí jen akce "léto 2009 za loňské ceny", která se týkala běžných vnitrostátních jízdenek mezi konkrétními stanicemi. V praxi tak budou jízdenky o dvě koruny za kilometr dražší než v létě.

Tři jednodenní slevy

Kromě toho připravily České dráhy tři slevy ve vybrané dny. Využít je lze 26. září, 28. října a 17. listopadu.

Každý, kdo 26. září (Den železnice) pojede s jakoukoli variantou REGIONet, si bude moci do konce září koupit Kilometrickou banku se slevou 20 procent. "Tento den lze také využít obě varianty jízdenky SONE+ až pro pět osob bez omezení věku," říká Čech.

V zatím neupřesněném obchodním řetězci začnou České dráhy prodávat zlevněnou síťovou jízdenku na 28. říjen. Místo běžných 450 korun přijde jen na 160 korun. Za tuto cenu budou moci lidé cestovat celou sítí Českých drah, sleva se však týká jen zmíněného dne.

"Chceme si tak zároveň ověřit nový prodejní kanál," dodává Čech.

Třetí sleva je pak určena hlavně studentům u příležitosti výročí 17. listopadu. Podrobnosti zatím firma neupřesnila, půjde však o slevy na jízdenky zejména do západní Evropy.

Pendolinem z Třince do Prahy bez přestupu

Ani nový jízdní řád, který začne platit 13. prosince, nepřinese s největší pravděpodobností podle Čecha "vzhledem k současné ekonomické situaci" zdražení. Naopak, firma naznačila možnost speciálních "vánočních" a lednových slev.

Novinkou v jízdním řádu bude od poloviny prosince přímý spoj SuperCity Pendolino z Třince do Prahy. Navazuje na úspěšný přímý spoj z Prahy do Třince, který posílil dosavadní páteční kapacitu Pendolina a zůstane zachován i v příštím roce. Z Třince do Prahy bude Pendolino jezdit v pondělí ráno s předpokládaným příjezdem do hlavního města kolem deváté hodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy