Ceny benzinu v Evropě: Vyplatí se zajet do Polska

Petr Kučera Petr Kučera, pek
20. 8. 2009 13:25
Nejdrazší benzin je v Nizozemsku, nafta v Norsku
Ceny klesají. Ilustrační snímek
Ceny klesají. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Litr benzinu Natural 95 je v Polsku až o dvě koruny levnější než v Česku, ještě více ušetří řidiči s naftovými motory. Vyplývá to z nejnovějších údajů německých webových stránek clever-tanken.de. Statistika zahrnuje ceny na hlavních silničních tazích.

Polsko je však ze sousedních zemí jediné, kde jsou nyní pohonné hmoty levnější. Zhruba stejně jako v Česku zaplatí řidiči v Rakousku. Na Slovensku je benzin o více než korunu dražší, za naftu zaplatíte ještě více. V Německu zaplatíte za litr benzinu více než pět korun oproti Česku, za naftu o necelé dvě koruny.

Nejdražší benzin nyní prodávají v Nizozemsku (1,41 eur za litr), nejdražší naftu v Norsku.  Zajímavostí je obrovský cenový rozdíl mezi benzinem a naftou v Nizozemsku - nafta je tam v přepočtu o deset korun levnější než benzin. Dlouhodobě nejnižší ceny si drží Rusko a Ukrajina.

Jedete-li poblíž hranic s Lucemburskem, vyplatí se tam zajet - ceny jsou výrazně nižší než v sousedním Německu, Francii či Belgii. Ze západoevropských zemí je zajímavý i výrazný cenový rozdíl mezi dražším Portugalskem a levnějším Španělskem.

 

Právě se děje

Další zprávy