Benzin prudce zdražil. Nejvíc v Moravskoslezském kraji

Petr Kučera Petr Kučera, pek
17. 8. 2009 12:55
Grafika: Podívejte se na průměrné ceny ve vašem kraji
Foto: CCS

Praha - Pohonné hmoty u čerpacích stanic v České republice prudce zdražily. Jak vyplývá z nejnovějších údajů společnosti CCS, litr benzinu Natural 95 zdražil během minulého týdne průměru o 61 haléřů na 28,94 koruny. Nafta zdražila v průměru o 42 haléřů na 26,62 koruny za litr.

Pohonné hmoty jsou přesto výrazně levnější než vloni touto dobou, kdy byl benzin dražší zhruba o tři koruny a nafta přibližně o sedm korun.

Nejdražší benzin je stále v Praze (29,80 Kč/litr), následují Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejlevnější benzin lze koupit v Olomouckém kraji (28,37 Kč/litr), následují Královéhradecký a Liberecký kraj.

Také nafta je nejdražší v Praze (27,27 Kč/litr), na pozici druhého nejdražšího se stal Zlínský kraj. Dlouhodobě nejlevnější zůstává v Karlovarském kraji (25,95 Kč/litr).

Benzin v průběhu týdne nejvíce zdražil v Moravskoslezském kraji (v úterý až o 1,37 koruny, pak však cena klesla). Cena nafty nejvíce vzrostla v Královéhradeckém kraji.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum by se v tomto týdnu mělo zdražování zastavit. "Očekáváme, že se ceny benzínu i nafty stabilizují a budou spíše stagnovat," říká.

Cena ropy na světových trzích se po většinu minulého týdne pohybovala kolem hranice 70 dolarů za barel. "Prudké výprodeje přišly až v pátek, když byly zveřejněny nepříznivé statistiky týkající se spotřebitelské důvěry v USA," připomíná Čermák. Růstu ceny podel něj nenahrávaly ani statistiky o zásobách, které v USA vzrostly více, než s čím počítali analytici. Ceny benzínu a nafty se v Rotterdamu stabilizovaly, což je pro motoristy pozitivní zpráva. Také kurz koruny stagnoval.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pumpařům se uleví. Kontrol ubude, i když kvalita klesá
 

Právě se děje

Další zprávy