Benzin v Česku mírně zdražil, nafta zlevnila

Petr Kučera Petr Kučera, pek
10. 8. 2009 15:15
Grafika: Podívejte se na průměrné ceny ve vašem kraji

Praha - Přestože cena ropy v uplynulém týdnu překonávala letošní rekordy, pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku výrazněji nezdražily. Vyplývá to z nejnovějších údajů společnosti CCS.

Litr benzinu Natural 95 zdražil v průměru o sedm haléřů na 28,33 koruny, o týden dříve přitom zdražil o třicetník. Naopak nafta zlevnila v průměru o osm haléřů na 26,20 koruny za litr (po zdražení o 31 haléřů v předminulém týdnu).

Pohonné hmoty jsou výrazně levnější než vloni touto dobou, kdy byl benzin dražší o 3,50 koruny a nafta dokonce o 7,50 koruny.

Nejdražší benzin je stále v Praze (29,07 Kč/litr) a v Jihomoravském kraji. Naopak nejlevnější benzin lze koupit v Jihočeském kraji (27,87 Kč/litr), následují Pardubický a Královéhradecký kraj. Ne ve všech krajích ale zdražoval - v Moravskoslezském kraji šla cena dolů o 24 haléřů.

Také nafta je nejdražší v Praze, druhé místo patří Moravskoslezskému kraji. Dlouhodobě nejlevnější zůstává v Karlovarském kraji, na pozici druhého nejlevnějšího se dostal Pardubický kraj.

Stejně jako před týdnem analytici očekávají, že také v dalších dnech cena poroste. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka mohou pohonné hmoty zdražit během týdne až o desítky haléřů, hlavně kvůli růstu cen ropy na světových trzích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy