Nová autolékárnička? Změny povinné výbavy se odkládají

Petr Kučera Petr Kučera
5. 8. 2009 10:40
Vyhláška začne platit za měsíc, nové povinnosti ale až od ledna 2011

Praha - Nová vyhláška ministerstva dopravy, měnící obsah povinné výbavy automobilu, má zpoždění. Veškeré nové povinnosti budou mít navíc odloženou účinnost až od ledna 2011. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

"Příčinou zpoždění je to, že se poněkud protáhlo připomínkové řízení. Svoji roli také hrají současné vládní prázdniny," upřesňuje mluvčí. Zveřejnění nové vyhlášky ve Sbírce zákonů odhaduje někdy na přelomu srpna a září.

Bez povinné rezervy

Okamžitě po zveřejnění vyhlášky začne být účinné zmírnění dosavadní povinnosti ohledně rezervy. „Vozidlo nebude muset být vybaveno rezervním kolem, pokud má řidič sadu pro bezdemontážní opravu pneumatiky nebo má sjednánu asistenční službu," říká Hanzelka. Rezerva nicméně zůstane povinná u některých starších vozů.

Oproti původním úvahám nezmizí z povinné výbavy aut náhradní žárovky. Nebudou však povinné pro motocykly.

Přední strana slovenské Karty první pomoci. Grafický návrh české obdoby zatím není k dispozici
Přední strana slovenské Karty první pomoci. Grafický návrh české obdoby zatím není k dispozici | Foto: Aktuálně.cz

Nové povinnosti
až od roku 2011

Vyhláška stanoví i nové povinnosti, tedy doplnění nebo změnu stávající povinné výbavy. Na splnění těchto novinek však získají řidiči dost času. Nebudou totiž povinné hned, ale až od ledna 2011.

Přitom jedna z novinek - reflexní vesta - měla být původně povinná už od letošního roku. Dosud ji musí vozit jen profesionální řidiči (a také zaměstnanci na služební cestě). Nově bude povinná pro všechny řidiče, nicméně až od zmíněného ledna 2011.

Nejpozději za rok a půl budou muset řidiči vozit v lékárničce přehledný obrázkový a textový návod na poskytnutí první pomoci při autonehodě. Půjde tedy o českou obdobu slovenské Karty první pomoci. "Návod je stručný, protože předpokládá, že řidiči mají první pomoc v náplni výuky v autoškole. Na místě nehody jim má pouze připomenout základní postup v případě zmatku či paniky," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Povinnou součástí autolékárničky se na návrh záchranářů nově stane také termoizolační fólie. Ta může chránit zraněnou osobu před prochladnutím, lze ji použít také jako podložku. „Její cena se pohybuje v řádech korun, přitom dokáže zachránit život," dodává Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Alternativou k resuscitační roušce se stane resuscitační maska, řidič si bude moci vybrat. Naopak z povinných náležitostí zmizí špendlík, který je podle odborníků zbytečný. "Obvazy a náplasti jím není třeba spojovat, k jiným účelům se nevyužívá," vysvětluje Sršeň.

Vyhláška také zavede větší nůžky. "Ty dosavadní nemají pro potřeby práce s obvazy a náplastmi využití, a pro případné rozstřihnutí bezpečnostního pásu a oděvu nejsou dostatečně velké a kvalitní. Proto jsou nově definovány tak, aby byly schopny rozstřihnout třeba pás. Půjde o nůžky se sklonem v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty o délce 15 centimerů," upřesňuje Sršeň.

Změny podle mluvčího reagují na fakt, že už několik let neexistují v Česku normy platné pro zdravotnické prostředky. "Toho někteří výrobci v zájmu snížení ceny využívají a požadovaný obsah lékárničky nahrazují méně kvalitními výrobky," říká.  Například škrtidla budou muset mít takovou délku a šířku, aby byly funkční a nepůsobily naopak komplikace.

Slovinská dálnice
Slovinská dálnice | Foto: DARS
Čtěte také:
Jedete na Slovensko? Pozor na nové dopravní předpisy
Další výměna řidičáků. Možná se týká i vás
Jedete do zahraničí s cizím autem? Vezměte i potvrzení
 

Právě se děje

Další zprávy