Benzin a nafta zlevnily, ale teď je čeká zdražování

Petr Kučera Petr Kučera, pek
27. 7. 2009 12:30
Uvnitř: Grafika. Podívejte se na průměrné ceny ve vašem kraji

Praha - Pohonné hmoty v Česku pokračují ve zlevňování. Cena benzinu Natural 95 minulý týden klesla v průměru o 39 haléřů, litr tak stál 27,96 koruny. Nafta zlevnila o 36 haléřů na 25,97 koruny za litr.

Vyplývá to z nejnovějších dat společnosti CCS.

Po květnovém a červnovém zdražování tak pohonné hmoty už čtvrtý týden po sobě zlevnily. Cena se vrátila na úroveň z počátku letošního června.

Nejdražší benzin je v Praze, dlouhodobě drahý zůstává i v Jihomoravském kraji. Naopak nejlevnější benzin lze stále koupit v Královéhradeckém kraji.

Nafta je nejdražší ve Zlínském kraji a v Praze, nejlevnější zůstává v Karlovarském kraji.

Snížení cen bylo podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka částečně způsobeno poklesem distributorských marží. Další zlevnění však podle Čermáka nenastane. "Ve prospěch motoristů sice hraje posilování koruny vůči dolaru, nicméně ani to nebude schopné vykompenzovat prudký růst cen ropy z minulého týdne a následné zdražení v Rotterdamu. Domníváme se, že by se po delší době již mohlo dostavit i zdražení pohonných hmot," řekl analytik pro ČTK. 

Foto: Aktuálně.cz

Komerční tip: Vyberte si zájezd, na kterém ušetříte

    Ceny ropy v uplynulém týdnu vzrostly přibližně o sedm procent. "Ropu v posledních dnech podporují pozitivní makroekonomické statistiky ze světa a lepší než očekávané hospodářské výsledky firem ve Spojených státech. Od počátku roku se cena ropy zvýšila o více než padesát procent, " uvedl Čermák.

     

     

    Právě se děje

    Další zprávy