Motoristické léto: Benzín i nafta mohou dále zlevňovat

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
26. 7. 2009 9:40
Předchozí pokles cen způsobily klesající ceny ropy

Praha - Letní motoristická sezóna je v plném proudu a pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic zlevňují. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu.

Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o 30 haléřů na 28,55 koruny za litr. Motorová nafta byla levnější v průměru o 34 haléřů, motoristé za litr platili 26,61 koruny.

"Pokles cen byl způsoben snižující se cenou ropy na světových trzích, která v předchozích týdnech srazila níže i ceny benzínu a nafty v Rotterdamu," okomentoval situaci analytik Petr Čermák ze společnosti Cyrrus.

Rozhodne výše marží

Podle společnosti CCS, která vývoj pohonných hmot v Česku také sleduje, klesla cena Naturalu 95 v minulém týdnu průměrně o 35 haléřů na 28,35 koruny za litr. Nafta zase v průměru zlevnila o 30 haléřů na 26,33 koruny za litr.

Prostor pro další zlevňovaní na českých benzínkách tu je i nadále. "Záležet bude z velké míry na distribučních maržích, které jsou v posledních dnech poměrně vysoké. Pokud dojde k jejich poklesu, potom by se mohly ceny pohonných hmot v průběhu tohoto týdne nadále mírně snižovat. Pokud ne, tak se dočkáme stagnace," dodal Čermák.

Čtěte také:
Desetina benzinek šidí zákazníky, ČOI ale tají hříšníky
 Kam jezdí Češi na benzin? V kurzu jsou hypermarkety
K moři o trochu levněji, Slovinsko mění dálniční známky
 

Právě se děje

Další zprávy