Kvalita pohonných hmot v Česku se v pololetí zhoršila

Petr Kučera Petr Kučera, pek
21. 7. 2009 13:30
V červnu sice podíl nedostatků klesl, kontrol ale bylo méně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Kvalita pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice se zhoršuje. V samotném červnu sice Česká obchodní inspekce zjistila nižší podíl nedostatků, celková data za první pololetí ale ukazují negativní trend.

Zatímco ještě v lednu nevyhověly při kontrole Českou obchodní inspekcí jen 2,5 procenta odebraných vzorků benzinu a nafty, podíl nekvalitních paliv se postupně zvýšil až na květnových 9,2 procenta. V červnu pak klesl na 4,7 procenta.

Jak ale ve své pravidelné zprávě upozornila společnost PETROLmedia, monitorující kvalitu na základě dat z ČOI a Ústavu paliv a maziv, jistota načerpání kvalitních pohonných hmot v červnu přesto klesla. „Česká obchodní inspekce totiž celkově odebrala o třetinu méně vzorků než dříve," konstatuje zpráva.

Nositelé Pečetě kvality

BENZINA
Shell Czech Republic
EuroOil
KM - PRONA
ETK
BENZ
K-Benzin
Tesco Stores ČR
Globus ČR
ADW plus
AHOLD Czech Republic
Miroslav Staněk - AUTOCONNECTION
B.C.S.
Eigl
HUNSGAS
LEXUS CENTRUM
Lucky CS GOLD
KARIMPEX
Oil TEAM
PASOIL
Top Petrol
OMV Česká republika
Auto Jarov
Mivokor
Expim
Dušan Šimek
Pento
Pivovar Černá Hora
Pavel Holec
Agrochem a.s. Lanškroun
Ing. Karel Lammel
ČS Kelčice s.r.o.
AUTO Petrol CZ s.r.o.
Ing. Josef Dryml
Kuwatas Develop s.r.o.
Bohumil Bouška
CAFRO Plus s.r.o.

Pramen: Ústav paliv a maziv, řazeno podle data získání pečetě (od nejstaršího)

Zatím se tak nepotvrzuje trend z předchozích let, kdy se jakost pohonných hmot postupně zvyšovala.

Jak konstatovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, v loňském roce byla kvalita benzinu dokonce nejlepší od roku 2001, kdy ji stát začal sledovat. V průměru vloni nevyhovělo pouze 1,8 % vzorků benzinu, v letošním prvním pololetí to byla tři procenta. Jakost motorové nafty se vloni sice meziročně zhoršila na 8,9 % nevyhovujících vzorků, podle ministerstva však šlo zejména o nevyhovující body vzplanutí, které se většinou pohybovaly těsně pod požadovanou hodnotou a nejde tedy o závažný nedostatek, který by měl negativní dopad na stav motoru a jeho provoz. Na rozdíl od benzinu se kvalita nafty letos mírně zlepšila, za celé pololetí nevyhovělo „jen" 8,3 % vzorků.

ČOI nepomůže, Pečeť kvality ano

Ani tentokrát nechce Česká obchodní inspekce zveřejnit, jaké čerpací stanice při kontroly prodávaly nevyhovující pohonné hmoty. Utajování těchto informací jsme se podrobněji věnovali v předchozích článcích.

Řidičům tak může v orientaci pomoci alespoň označení Pečeť kvality, udělované Ústavem paliv a maziv na základě dlouhodobých testů. Ocenění sice propůjčuje vždy na tři roky, při zhoršení kvality nebo jiném porušení podmínek jej ale může kdykoliv odebrat.

„Výsledky testů potvrzují, že na čerpacích stanicích zařazených do programu Pečeť kvality jsou paliva na vysoké úrovni. Celkový počet vyhovujících vzorků je 97,5 procenta," uvádí Vladimír Třebický z Ústavu paliv a maziv. Pečeť má asi třetina všech tuzemských čerpacích stanic.

Aktuální přehled nositelů Pečetě kvality přinášíme v rámečku. Jsou mezi nimi jak velké společnost typu Benzina, OMV nebo Shell, tak i malí prodejci s několika benzínkami. A najdeme mezi nimi i provozovatele hypermarketů Tesco, Globus nebo Ahold, kteří lákají motoristy na nízké ceny.

Provozovatelé kvalitních sítí by uvítali zveřejňování „hříšníků". „Jsme určitě pro. Spotřebitelé by se tak dozvěděli o místech, kde se jim může stát, že natankují nekvalitní pohonné hmoty," říká Václav Loula, ředitel pro jakost ze společnosti Benzina. „Jsme pro zveřejnění výsledků kontrol ČOI v naší síti," potvrzuje také mluvčí Tesco Stores Eva Karasová.

Zveřejňování by nevadilo ani Jiřímu Ondrovi ze sítě Tank Ono, která je proslulá dlouhodobě velmi nízkými cenami. „Je ale třeba vždy uvést, o jaké pochybení se jednalo a zda to může poškodit motory. Tedy srozumitelně popsat odchylku od normy pro normálního řidiče," dodává Ondra. „Vloni nás inspekce kontrolovala asi stokrát a ve všech případech jsme měli palivo vyhovující," ujišťuje.

Benzín. Ilustrační foto.
Benzín. Ilustrační foto. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Ředitelka ČOI: Výsledky kontrol nezveřejníme
 Proč ČOI tají informace? Přečtěte si odpověď mluvčího
Pozor na nekvalitní palivo, varuje ČOI. Víc ale neřekne
 

Právě se děje

Další zprávy