Mobil mimo EU? Výběrem roamingu ušetříte stokoruny

Martin Zikmund
14. 7. 2009 19:50
UVNITŘ: Podrobný přehled roamingových tarifů

Při volání v zahraničí můžete správným výběrem operátora a tarifu ušetřit opravdu hodně peněz. Roamingová nabídka (nejen) českých operátorů však bohužel zůstává velice nepřehledná. Nicméně stav je nesrovnatelně lepší než před pár lety, kdy v každé zemi u každého operátora platily v různou dobu jiné ceny.

V rámci členských států Evropské unie je díky regulaci cen hovorů a SMS prakticky jedno, kterého operátora využíváte. Ceny MMS či datových přenosů zatím regulovány nejsou, stejně jako hovory v  nečlenských zemích (nicméně někteří operátoři zařazují do eurotarifu i vybrané země jako Chorvatsko, Švýcarsko či Norsko). Podrobný přehled eurotarifů jsme přinesli v samostatném článku.

Na co si dát pozor

  • Když vám někdo volá do zahraničí (a máte českou SIM kartu), platí volající běžnou sazbu, tedy jako byste byli v České republice. Volající totiž nemůže vědět, že jste v zahraničí, a platil by tak nečekaně více. Stejné pravidlo platí i pro posílání SMS - když vám někdo píše z Česka do zahraničí (na vaši českou SIM kartu), platí běžnou domácí cenu.
  • Vy v zahraničí platíte jak za odchozí, tak za příchozí hovory. Příchozí SMS jsou zdarma. Příchozí MMS však mohou být u některých zahraničních operátorů zpoplatněny, je proto vhodné se o této položce předem informovat.
  • Pozor, pokud máte zapnutou hlasovou schránku. Když vám někdo bude volat a vy hovor v zahraničí nestihnete přijmout nebo jej odkážete do hlasové schránky, zaplatíte cenu zároveň za příchozí i odchozí hovor po celou dobu, kdy volající bude mluvit s vaší hlasovou schránkou. Totéž platí i při podmíněném (tj. nastaveném v telefonu) přesměrování hovoru na jiné číslo. Je proto vhodné před cestou vypnout si nejen hlasovou schránku, ale i všechna přesměrování hovorů nastavená v telefonu. Pokud však máte telefon v zahraničí vypnutý a někdo se vám dovolá do hlasové schránky, nic neplatíte.
  • Když ze zahraničí někoho jen prozváníte, neplatíte nic (ovšem jen pokud volaný váš hovor nepřijme nebo "nespadnete" do jeho hlasové schránky).

Jakmile se však rozhodnete cestovat mimo EU, situace se radikálně změní. Příkladem jsou USA: Zatímco u O2 můžete platit za minutu příchozího hovoru 53,55 koruny, T-Mobile vám je nabídne do konce července zdarma. V Thajsku zase budete mít s O2 Smart Roamingem prvních 30 minut příchozího volání zdarma, zatímco s Vodafone zaplatíte 35 korun za minutu a s T-Mobile dokonce 41,65 koruny za minutu.

Často se vám tedy vyplatí nejen vybírat z nabídky vašeho operátora, ale pořídit si na exotičtější dovolenou například předplacenou kartu konkurenčního operátora.

Pro úplnost ještě dodejme, že všechny ceny v textu i tabulkách uvádíme včetně DPH.

Nabídka O2

O2 Smart Roaming

Tarif O2 Smart Roaming je výhodnou alternativou pro ty, kteří se chystají navštívit jednu ze 14 vybraných prázdninových destinací. Patří mezi ně Chorvatsko, Slovensko, Bulharsko, Itálie, Španělsko, Francie, Řecko, Kypr, Malta, Tunisko, Turecko, Egypt, Thajsko a Malajsie.

S jeho využitím můžete hlavně v mimoevropských destinacích během pár hovorů ušetřit desítky až stovky korun. I ve vybraných členských státech EU se ale dostanete na nižší cenu než s regulovaným Eurotarifem. Na druhou stranu má však O2 Smart Roaming vyšší ceny za volání z jiných členských států EU. Nic vám ovšem při cestě do těchto zemí nebrání kdykoliv si O2 Smart Roaming změnit na O2 Eurotarif.

Za povšimnutí také stojí nižší cena za odeslání MMS, než jakou platíte u podstatně kratší SMS.

Datové balíčky

O2 je oproti svým konkurentům několikanásobně dražší při využívání dat v roamingu. Klientům nicméně nabízí speciální datové balíčky, díky nimž ušetříte buď všude ve světě, nebo jen v EU.

S těmito balíčky jsou data naopak levněji než u konkurence. Zaplatíte za ně pravidelný měsíční poplatek. Balíček si však můžete jeden měsíc objednat a vzápětí jej zrušit. Aktivace i deaktivace je bezplatná. Balíčky však není možné kombinovat.

Roaming v letadlech a na zámořských lodích

Specialitkou O2 je nabídka poměrně levného roamingu u vybraných leteckých a lodních společností. Ceny jsou následující:
- 65,45 Kč/min. za odchozí hovory
- 53,55 Kč/min. za příchozí hovory
- 11,90 Kč za SMS  

T-Mobile

Happy Roaming

T-Mobile má poněkud jinou koncepci roamingových tarifů než ostatní operátoři. Základním tarifem je Happy Roaming. K němu si pak můžete pořídit Roamingové zvýhodnění EU nebo T-Mobile Cestovatel. Ceny tarifu Happy Roaming se tak využívají automaticky všude tam, kde dané roamingové zvýhodnění neplatí.

T-Mobile Cestovatel

Roamingové zvýhodnění T-Mobile Cestovatel platí ve vybraných členských státech EU i v některých dalších státech. Konkrétně jej můžete využít v Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Maďarsku, Makedonii, Německu, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Velké Británii a v USA.

Za příchozí hovor až do 31. července 2009 díky akční nabídce nezaplatíte vůbec nic. Od 1. srpna pak zaplatíte pouze jednorázový sestavovací poplatek 34,51 Kč včetně DPH, a to prakticky za libovolně dlouhý hovor (maximálně však zhruba 60 minut).

Odchozí hovor v rámci navštívené země a do ČR vás vyjde na sestavovací poplatek 34,51 Kč a  4,76 Kč/min. Odchozí hovory do jiných zemí se pak účtují podle standardního roamingového ceníku.

Výhodněji pořídíte i SMS (za 5 Kč) a MMS (10 Kč).

Také u T-Mobile Cestovatel platí, že mezi tímto tarifem a eurotarifem můžete přecházet zdarma a oběma směry.

Roaming T-Mobile lze využít také u některých leteckých společností.

Roamingový SMS balíček

Za 58,31 koruny vám T-Mobile nabízí balíček deseti SMS, který můžete využít vedle členských států EU také v ostatních zemích Evropy a v Tunisku.

Vodafone

Vodafone World Roaming

Vodafone World Roaming je základním roamingovým tarifem, který v sobě zahrnuje také eurotarif. Pro úplnost uvádíme také ceny za volání v zemích, kde eurotarif neplatí.

Vodafone Passport

Coby alternativu k eurotarifu můžete využít speciální roamingový tarif Vodafone Passport. Ten funguje ve všech zemích, kde má Vodafone své roamingové partnery a kde nabízí také svůj tarif Vodafone World Roaming, do kterého je eurotarif zahrnut.

S cenami za volání je to u Vodafone Passport poněkud komplikovanější. Ceny SMS a MMS pak tento tarif nijak neovlivňuje.

Při volání v rámci navštívené země a do ČR zaplatíte sestavovací poplatek podle příslušné zóny. Ten činí 22 korun pro výše zmíněnou zónu 1 (EU a další státy, kde platí eurotarif), 50 korun pro zónu 2 (zbytek Evropy, Čína, Egypt, USA, Tunisko, Turecko apod.) a 80 korun pro zónu 3 (Kuba, SAE, Thajsko, Maledivy a exotičtější země). Dále platíte běžnou minutovou sazbu shodnou se sazbou za volání do jiných sítí, kterou platíte za volání v ČR - tedy například u tarifu Nabito 700 jsou to 4 Kč/min. a u Vodafone divoké karty 7,14 Kč/min.

Za příchozí volání pak zaplatíte pouze výše uvedený sestavovací poplatek.

Pozor však na to, že sestavovací poplatek se u příchozích i odchozích hovorů platí za každých započatých 20 minut hovoru.

Jestliže ze zahraničí voláte do jiné než navštívené země a jinam než do ČR, je cena tvořena poněkud odlišně. K sestavovacímu poplatku se připočte cena za odchozí volání z ČR do země, do které voláte.

První část článku (podrobný přehled eurotarifů) najdete zde.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Autem do ciziny? Porušení předpisů prodraží dovolenou
K moři o trochu levněji, Slovinsko mění dálniční známky
Cigaretka u letní večeře? V Chorvatsku ani Řecku už ne

 

Právě se děje

Další zprávy