Letadla SkyEurope zadržovali v Bukurešti i Sofii

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK, Red Eko
24. 6. 2009 13:47
Také Sofie pozdržela letadlo SkyEurope

Bukurešť - Bukurešťské letiště podle agentur zadrželo kvůli údajným dluhům letadlo slovenské nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope. Rumunské ministerstvo dopravy ve středu uvedlo, že dluh aerolinek činí 529 tisíc eur (asi 13,8 milionu korun).

Letadlo SkyEurope bylo podle internetového serveru Sme.sk na chvíli zadrženo i v bulharské Sofii. Mělo tak prý pětihodinové zpoždění.

Mluvčí společnosti Tomáš Kika ale tyto informace popřel a dodal, že SkyEurope kvůli problémům pouze zrušila tři lety na lince Vídeň - Bukurešť.

Od pondělí zadržuje jedno letadlo SkyEurope kvůli nesplacenému dluhu také pařížské letiště Orly.

Aerolinky požádaly v pondělí o ochranu před věřiteli, aby získaly čas na restrukturalizaci dluhu a jednání s investory. V režimu ochrany před věřiteli je firma chráněna proti vymáhání dluhů pocházejících z minulosti.

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka se domnívá, že přiznání ochrany před věřiteli je pro SkyEurope aktuálně nejlepší řešení, které umožní v klidu danou situaci vyřešit. A to buď restrukturalizací skupiny, nebo akvizicí. "Tedy že se SkyEurope stanou nízkonákladovou značkou nějakého většího přepravce," dodává Procházka.

Zároveň ovšem podotýká, že v době krize se aerolinkám ideální partner bude zřejmě hledat těžko.

Tajemník ministerstva dopravy Marin Anton uvedl, že se letiště obává, že firma nyní podle rozhodnutí slovenského soudu nebude muset splatit své staré dluhy, včetně dluhu vůči letišti Baneasa, napsala agentura DPA.
 
SkyEurope, které jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni, od svého vzniku nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur. Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy