Pojištění storna zájezdu? Možná vám bude k ničemu

Věra Tůmová, Peníze.cz
15. 6. 2009 6:30
Pojištění vás zdaleka neochrání ve všech případech. Na co si dát pozor?
Foto: Aktuálně.cz

Přijít o peníze kvůli nákupu dovolené je snadné. Stačí zdánlivě banální bolest v krku tři dny před odjezdem, ze které se rychle vyklube pořádná angína. Rozhodování je pak obtížné.

Jestliže zůstanete doma, přijdete o peníze, které jste zaplatili za zájezd. Nebo minimálně o jejich velkou část, pokud jste si se zájezdem nekoupili pojištění na storno zájezdu.

Ale ani v případě, že pojištění zrušení zájezdu či cesty máte, nekryje tato pojistka zdaleka celou ztrátu, kterou byste mohli neodcestováním utrpět. Navíc obsahuje řadu výluk, které z něj v řadě případů dělají zcela bezcennou pojistku. Tyto výluky jsou přitom často jiné než přímo u cestovního pojištění. Patří mezi ně například i ztráta zaměstnání (ne vždy), nezískané vízum či nemožnost čerpat v práci dovolenou. Pojištění nelze uplatnit ani při nepříznivé politické, klimatické či epidemiologické situaci v cílové zemi.

Zpátky dostanete jen část poplatků

Pojistka na storno zájezdu, neboli pojištění zrušení cesty, se týká pouze poplatků, které zaplatíte za storno zájezdu cestovní kanceláři. Často se proto nazývá pojištění stornopoplatků.

Když nemáte tuto pojistku a zrušíte z určitých důvodů již koupený zájezd či rekreační pobyt, cestovní kancelář vám naúčtuje stornopoplatky. Ty se zvyšují, jak se blíží termín odjezdu. Krátce před dovolenou mohou činit tyto poplatky i padesát až sto procent z ceny zájezdu, dle podmínek cestovní kanceláře. Z ceny zájezdu vám při stornu cestovní kancelář vrátí sumu sníženou o stornopoplatky. U samostatných letenek bývají tyto poplatky cestovní kanceláři často rovnou fixně dané bez ohledu na termín zrušení cesty.

Uvedené stornopoplatky vám může uhradit do určité výše pojišťovna, pokud jste si se zájezdem či letenkou koupili i pojištění stornopoplatků. To musíte ovšem pořídit zpravidla nejpozději s datem poslední splátky ceny zájezdu.

Většinou tuto pojistku můžete koupit přímo v cestovní kanceláři. Pokud máte výhodné podmínky u pojišťovny, kde již máte sjednané jiné pojistky, lze toto pojištění koupit i mimo cestovní kancelář.

Pojišťovny ale zaplatí dle pojistných podmínek vždy jen část zaplacených stornopoplatků. V některých případech jen 80 procent. Pokud je dodatkové pojištění sjednáno v době kratší než 14 dní před plánovaným nastoupením cesty, pojišťovny snižují pojistné plnění o 50 procent.

Pro ilustraci - při stornopoplatcích 10 tisíc korun, tak pojišťovna vrací 8 tisíc korun, v případě snížení kvůli pozdnímu sjednání pojistky jen 4 tisíce korun.

Podmínky si prostudujte předem

Kdo si pořizuje u cestovní kanceláře jen letenku, měl by rovněž vědět, že pojištění stornopoplatků se týká pouze samotné letenky. Nevztahuje se třeba na letištní a bezpečnostní taxy, palivové příplatky či poplatky za vízum. Při dnešních slevách letenek ovšem právě tyto poplatky často tvoří i více než polovinu konečné ceny, kterou za letenku dáte. Zaplatíte-li 12 tisíc korun, cena samotné letenky například do Spojených států amerických může být jen něco málo přes pět tisíc korun.

Při uplatnění storna v cestovní kanceláři bude navrácená suma záviset na konkrétních podmínkách cestovní kanceláře, která bude po odečtení fixní sumy za storno a manipulační poplatek uplatňovat část přímo po letecké společnosti. Díky tomu tak můžete získat necelých osm tisíc korun. Z třítisícových stornopoplatků, které cestovní agentury prodávající letenky mívají, lze nejčastěji u jejich pojišťovny získat 70 procent, tedy asi 2100 korun, pokud jste letenku stornovali například kvůli již zmiňované angíně.

Pojištění stornopoplatků má ovšem často jiné výluky než klasické cestovní pojištění. A právě proto je vhodné si obojí pojistné podmínky přečíst ještě před podpisem pojistné smlouvy. To může být ale často problém, protože cestovní kanceláře tyto podmínky dávají klientům k dispozici zpravidla až se zaplacenou pojistnou smlouvou. Rozhodně se vyplatí vyžádat si je alespoň den předem k prostudování nebo se podívat na webové stránky cestovní kanceláře, ty solidní je tam totiž mívají uvedené mezi důležitými informacemi či dokumenty.

Na jaké případy se pojištění stornopoplatků nevztahuje?
Čtěte zbytek článku na Peníze.cz!


Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zdrží vás sopka či Řekové? Nesuďte se, varují cestovky
Koruna padá. Přišel čas koupit eura na dovolenou?
Benzin za 40 Kč, ale i pod 30. Nová cenová mapa Evropy
 

Právě se děje

Další zprávy