Pozor na nekvalitní palivo, varuje ČOI. Víc ale neřekne

Petr Kučera Petr Kučera
22. 5. 2009 20:31
Kontrola zjistila hrubé odchylky od jakostních norem
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: CCS

Praha - Velmi nekvalitní pohonné hmoty objevila v dubnu Česká obchodní inspekce. Jméno sítě čerpacích stanic, která je na několika místech prodávala, však opět nezveřejní. Včasné varování spotřebitelů jí údajně zakazují platné zákony.
 
Podle informací České obchodní inspekce se kvalita pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic zhoršila. Z dubnových 279 vzorků jich 23 nevyhovělo jakostním požadavkům, tedy 8,2 procenta. ČOI objevila závady jak u benzinu, tak nafty. Úplně bez problémů bylo jen LPG.

Inspekce zaznamenala zhoršení kvality pohonných hmot už druhý měsíc po sobě. Také za celý loňský rok byly výsledky mírně horší než v předchozích letech.

Kdo provozuje nebezpečné pumpy?

Z výsledků kontroly vyplývá, že dvanáct ze třinácti pohonných hmot se závažnými odchylkami nabízela u svých benzinových pump stejná společnost. V polovině případů šlo o naftu, v polovině o benzin. „Jednalo se o hrubé odchylky od jakostních norem pohonných hmot, které pravděpodobně napovídají o neoprávněné manipulaci s palivem," uvádí zpráva ČOI.

Na jakou síť čerpacích stanic si tedy mají dát spotřebitelé pozor? To inspekce odmítá prozradit. A to přesto, že podle jejího dřívějšího vyjádření jde mnohdy o stále se opakující společnost, případně úzkou skupinu několika sítí.

Podrobně jsme se utajování výsledků kontrol věnovali na konci ledna. Na otázky Aktuálně.cz odpovídala ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce
Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce | Foto: Aktuálně.cz
Rozhovor:
Šéfka ČOI: Výsledky kontrol nezveřejníme

ČOI nechce zveřejňovat výsledky mimo jiné proto, že v době zveřejnění už může být situace jiná. Údajně by se tím také poškozovaly čerpací stanice, které měly nekvalitní pohonné hmoty třeba jen výjimečně v den testování. Přitom v případech kontrol v jiných oborech, například závadných výrobků, je princip kontrol a jejich zveřejňování obdobný.

"Nikdo po inspekci nechce, aby vynášela obecné soudy o dlouhodobé kvalitě benzinu konkrétního prodejce. Ale nemůže utajovat informaci, že v konkrétní den na konkrétní čerpací stanici zjistila nekvalitní palivo," upozorňuje zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Zákon podle ní ukládá inspekci poskytnout informace, které vznikly při plnění úkolů v rámci kontrolní, dozorové, dohledové či jiné obdobné činnosti. Nejde o žádné obchodní tajemství.

Čekání na soud

Právě zástupkyně ombudsmana se obrátila na ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož kompetence ČOI patří. Tehdejší ministr Martin Říman se však ČOI zastal - podle něj je nezveřejňování konkrétních společností správné, protože jinak by státu hrozily žaloby od těchto firem. ČOI už v minulosti skutečně takový soudní spor prohrála, šlo však o ojedinělý případ, kdy zveřejnila nesprávné výsledky.

Postup České obchodní inspekce označili jako nesmyslný například také europoslankyně a specialistka na ochranu spotřebitele Zuzana Roithová, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek či někteří respektovaní odborníci na ústavní právo. Podle nich žádný zákon zveřejňování výsledků nezakazuje a pokud jsou správné, měli by si za nimi inspektoři stát.

Podle informací Aktuálně.cz už několik osob podalo na ČOI žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Zamítavé stanovisko ČOI pak mohou napadnout u správního soudu. V praxi by nejdříve rozhodoval krajský soud. Teprve pokud by jedna ze stran sporu nebyla s výsledkem spokojena, mohla by se obrátit na Nejvyšší správní soud. 


Foto: CCS
Čtěte také:
Šéfka ČOI: Výsledky kontrol nezveřejníme
Jak poznat kvalitní čerpací stanici? ČOI neporadí
Mluvčí ČOI (ne)odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz


 

Právě se děje

Další zprávy