Nehod přibývá. Víme, kde jsou nejbezpečnější silnice

Petr Kučera Petr Kučera, pek
26. 5. 2009 12:30
Nejrizikovější silnice najdete v Českých Budějovicích a v Ústí nad Orlicí
nehoda - Kladno
nehoda - Kladno | Foto: USZS SK

Praha - Nejbezpečnějším krajským městem z hlediska dopravních nehod jsou Karlovy Vary. Mezi okresními městy jsou na tom nejlépe Rokycany.

Naopak nejrizikovější silnice najdete v Českých Budějovicích a v Ústí nad Orlicí.

Vyplývá to ze žebříčku, který pod názvem ČP Index bezpečnosti zveřejňuje Česká pojišťovna. Započítává do něj množství usmrcených a těžce zraněných při nehodách v silničním provozu.

"Zvláštní důraz klademe na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti měst. Přihlížíme také k počtu obyvatel daných měst," vysvětluje mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Vstupní údaje pocházejí z výročních statistik policie; nejde tedy pouze o případy řešené Českou pojišťovnou. Vyšší hodnota indexu znamená vyšší bezpečnost, tedy nižší počet usmrcených a těžce zraněných motoristů, cyklistů i chodců.

Dlouhodobě vedou Jihlava a Tachov

V dlouhodobém žebříčku za poslední tři roky vede mezi krajskými městy Jihlava před Pardubicemi a Libercem. Nejlepším okresním městem je Tachov, následovaný Třebíčí a už zmíněnými Rokycany.

Opačný konec žebříčku z dlouhodobého pohledu patří Olomouci, Českým Budějovicím a (na posledním místě) Ústí nad Labem. Mezi okresními městy jsou na tom nejhůře Ústí nad Orlicí, Kutná Hora, Mělník, Jablonec nad Nisou a poslední Náchod.

Přestože dlouhodobější čísla jsou reprezentativnější než výsledky z jednotlivých let, nechce je pojišťovna detailněji zveřejňovat. Podle Dagmar Koutské z odboru komunikace totiž pojišťovna každoročně odměňuje města, která oproti loňskému roku udělala největší pokrok.

Nejvíce nehod je v Praze, ale škody relativně malé

Nejrizikovějším místem co do celkového počtu dopravních nehod je samozřejmě Praha. Také podle policejních statistik se vloni v hlavním městě stalo 30 251 nehod. Naopak nejméně jich zaznamenal Jihočeský kraj (10 694).

"Průměrná škoda je však v Praze skoro nejnižší. Hlavně díky tomu, že ve městě se bourá v malé rychlosti," říká mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích.

"Mezi okresy s vyšší frekvencí škod patří všeobecně velká města, jako jsou Praha, Brno nebo Ostrava," potvrzuje také Pavel Martynek z Direct Pojišťovny. "Hůře na tom jsou také například Teplice či Znojmo, naopak nejbezpečněji se podle našich údajů jezdí v okresech Pardubice a Hradec Králové," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy