Slovenský chaos: Jakou autolékárničku musejí mít Češi?

Petr Kučera Petr Kučera
13. 5. 2009 19:15
Pokuta hrozí jen u lékárniček koupených po 1. květnu
Přední strana slovenské Karty první pomoci.
Přední strana slovenské Karty první pomoci. | Foto: Aktuálně.cz

Mezi povinnou výbavu nových autolékárniček na Slovensku patří od začátku května také Karta první pomoci. Zjednodušeně řečeno jde o stručný obrázkový a textový návod, co dělat v případě vážného zranění při dopravní nehodě.

Stále však není jasné, jestli kartu musejí mít také čeští řidiči. Online deník Aktuálně.cz sice získal vyjádření od všech zúčastněných slovenských úřadů, jejich odpovědi se ale výrazně liší.

Nová vyhláška slovenského ministerstva zdravotnictví, účinná od začátku května, upřesnila obsah povinné autolékárničky. Samotná vyhláška nestanoví povinnosti přímo řidičům, ale „jen" prodejcům autolékárniček. Ti - zjednodušeně řečeno - už smějí prodávat jen lékárničky podle nové vyhlášky (ta mimo jiné definuje nejen jejich obsah, ale také vnější vzhled s povinnou oranžovou barvou a přesně určenými rozměry bílého kříže).

My ne, to oni

„Vyhlášku jsme připravili pro Slovenskou republiku. Co se týká povinné výbavy auta a jejího pokutování, to mají na starosti ministerstva dopravy a vnitra," odpověděla na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.

Co tedy říká ministerstvo vnitra, respektive policejní prezídium? „Vybavení autolékárničky spadá pod vyhlášku ministerstva zdravotnictví, proto se s otázkami obraťte na ně," sdělila nám policejní mluvčí Andrea Polačiková.

Nemusíte se bát, ale hrozí pokuta až 100 eur

Na druhý pokus už byla mluvčí policejního prezídia konkrétnější: „Zákon jsou povinni dodržovat i zahraniční řidiči," upozorňuje Polačiková. Nicméně dodává, že prioritou policie není kontrola autolékárniček, ale dodržování bezpečnosti na silnicích. „Zahraniční řidiči se nemusí obávat, že bychom je pokutovali, jestliže nebudou mít v lékárničce Kartu první pomoci," ujišťuje.

Ještě před pár dny ale jiný zástupce policejního prezídia varoval, že řidičům hrozí bloková pokuta až 60 eur (ve správním řízení pak až do 100 eur). „A to nejen v případě, když lékárnička v autě zcela chybí, ale také když je prošlá nebo v ní něco chybí," řekl další z mluvčích policejního prezídia Martin Korch. Podle něj jsou předpisy závazné i pro cizince, kteří zemí jenom projíždějí.

Text na zadní straně karty
Text na zadní straně karty | Foto: Aktuálně.cz

Pokud bychom tedy jeho vyjádření vzali doslova, museli by cizinci vozit lékárničky zcela podle nové slovenské vyhlášky včetně oranžové barvy. Znamená to, že bílá lékárnička by při kontrole neprošla a cizinci by si museli pro krátkou jízdu přes Slovensko koupit novou? Absurdní představa.

Návod jen ve slovenštině

Trochu jiné vyjádření poskytlo ministerstvo zdravotnictví slovenskému velvyslanectví v Praze. Na dotaz, k čemu je cizincům návod na poskytnutí první pomoci ve slovenském jazyce, odpověděli zástupci ministerstva: „Vyhláška se týká všech provozovatelů motorových vozidel bez rozdílu."

Připravilo tedy ministerstvo zdravotnictví také cizojazyčné verze povinné Karty první pomoci? „Ne, vydali jsme vzor karty jen ve slovenštině," potvrzují úředníci.

Závazný vzor Karty první pomoci stanoví vyhláška. Nicméně stačí si jej vytisknout z internetu. Karta ale musí být „vodě a prachu odolná" - to v praxi znamená, že by měla být zalaminována nebo jiným vhodným způsobem chráněna. Dodejme, že vyhláška přikazuje její umístění na vnitřní straně lékárničky.

Jen pro nové lékárničky

Není ale pravda, že by tuto kartu musel mít už od začátku května povinně každý řidič jedoucí po slovenských silnicích. Novinka se zatím nedotkne ani českých řidičů, pokud na své lékárničce nemají prošlé „datum spotřeby". Informace v některých českých médiích, stejně jako například tisková zpráva ČSOB Pojišťovny z tohoto týdne, jsou tedy v tomto směru zavádějící.

 „Řidiči mohou i po 1. květnu nadále používat starší autolékárničky bez karty první pomoci," potvrzuje mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková. Samozřejmě jen do doby, než uplyne vyznačené „datum spotřeby". Informaci jsme si ověřili také přímo ve vyhlášce.

Kartu tedy musí povinně vozit jen ti řidiči, kteří si lékárničku koupili až po letošním 1. květnu. Ministerstvo nicméně doporučuje, aby si - v zájmu ochrany života a zdraví - také oni přidali kartu do stávající výbavy.

Zmatek přinejmenším do léta

Jasnou odpověď jsme nedostali ani od slovenského ministerstva dopravy. Z odpovědi jeho mluvčího Stanislava Jurikoviče však vyplývá, že zmatek nebude delší než pár měsíců. „Ministerstvo dopravy má připravenou novou vyhlášku, stanovující podrobnosti o podmínkách provozu na pozemních komunikacích," říká mluvčí.

„Nově tam také upřesňujeme povinnou výbavu. Autolékárnička samozřejmě zůstane povinnou výbavou, ale navrhujeme, aby u vozidel v mezinárodním provozu odpovídala normám platným v zemi evidence vozidla," upřesňuje Jurikovič. Vyhláška má být účinná od začátku srpna či září.

Vídeňská úmluva: Češi se bát nemusejí

Podle českého ministerstva dopravy se však čeští řidiči nemusejí obávat. Povinnou výbavu totiž upravuje také Vídeňská úmluva o silničním provozu. Ta má jako mezinárodní smlouva přednost před národními zákony. "Zatímco dopravní pravidla, například nejvyšší povolená rychlost nebo povinné autosedačky, platí pro všechny řidiče projíždějící danou zemí, tak povinná výbava a další technické náležitosti se řídí jen státem registrace vozidla," říká Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva.


Foto: ŘSD
Čtěte také:
Jedete na Slovensko? Pozor na nové dopravní předpisy
K moři levněji, Slovinsko změní dálniční známky
Měníte auto? Zaplacenou známku vám nevrátí, ručení ano

 

Právě se děje

Další zprávy