Do Chorvatska snadněji, děti už nepotřebují formuláře

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
31. 3. 2009 10:20
Povinné formuláře pro děti končí s 1. dubnem
Na dovolenou do Chorvatska míří každý rok desetitisíce Čechů.
Na dovolenou do Chorvatska míří každý rok desetitisíce Čechů. | Foto: www.net.hr

Brno - Rodiče, kteří budou letos vypravovat své děti na výlet do Chorvatska, aniž by je doprovázeli, mají o starost méně.

Chorvatský parlament totiž schválil novelu cizineckého zákona. Ta zrušila rok starou povinnost vybavit dítě, které jede na dovolenou bez svého zákonného zástupce, úředně ověřeným formulářem.

„Tato povinnost vzbudila obrovskou vlnu nevole nejen v České republice, ale i v sousedním Německu a Rakousku. Od středy 1. dubna končí. "Ruší se povinnost předložit při vstupu nebo výstupu dítěte ze země notářsky ověřený písemný souhlas zákonného zástupce s cestou nezletilého," potvrdil člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Mohlo být ještě hůř

Chorvatsko přitom původně plánovalo zavedení ještě přísnějších opatření. I v případě, že by dítě cestovalo například s prarodiči, mělo být podle původních plánů vybavené soudním překladem povolení rodičů k cestě.

Formuláře s notářsky ověřeným podpisem rodičů tak byly jen "mírnější" variantou.

Další povinnost se vztahovala na matku, která má jiné příjmení než její potomek - musela mít u sebe při cestě oddací a rodný list.

Chorvatsko je podle údajů Asociace nejpopulárnější zahraniční destinací Čechů. Vloni jej navštívilo 623 tisíc českých turistů.


V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha
Čtěte více:
Čekáte druhé dítě? Možná už nemáte nárok na mateřskou
Zájezdy nezlevní, na ceny tlačí oslabující koruna
Onemocní vám dítě? Pozor na změny v placení ošetřovného

 

Právě se děje

Další zprávy