Od dubna budou už jen nové pasy s otisky prstů

Petr Kučera Petr Kučera
31. 3. 2009 15:15
Úřady začínají vydávat nové cestovní doklady
Také nové pasy mají podobu knížky. Uvnitř je všita datová stránka - karta s čipem. Na čipu je nahrána digitální fotografie, teď přibudou otisky prstů.
Také nové pasy mají podobu knížky. Uvnitř je všita datová stránka - karta s čipem. Na čipu je nahrána digitální fotografie, teď přibudou otisky prstů. | Foto: Aktuálně.cz

Nejdříve vám sejmou otisk ukazováčku pravé ruky, potom levé. Když některý z otisků nedosáhne požadované kvality, přijdou na řadu postupně palec, prostředníček nebo prsteníček. Tak bude od začátku dubna vypadat vydávání nových cestovních pasů.

Otisky prstů jako povinnou součást pasů schválila Evropská unie v prosinci 2004. Cílem je účinnější ochrana proti padělání.

České úřady sice vydávají pasy s takzvanými biometrickými údaji už od září 2006, na jejich čipu však byla zatím nahrána jen digitální fotografie. Nyní přibude druhý údaj - otisky prstů.

Nové pasy mají oproti starším typům
Nové pasy mají oproti starším typům | Foto: Aktuálně.cz

Podle informací od úředníků, kteří již prošli školením, zabere žádost o nový pas - včetně snímání otisků - kolem dvaceti minut. Neznamená to však, že si nový doklad hned odnesete - data teprve poputují do centrální pražské databáze. Na vydání pasu má úřad měsíční lhůtu.

Výměna nespěchá

Nové pasy dostanete na obvyklém místě, tedy na úřadě podle místa vašeho bydliště. Na rozdíl od řidičských průkazů, o nichž jsme psali v samostatném článku, nebude nutné staré cestovní doklady měnit dříve, než skončí jejich platnost uvedená v konkrétním pasu.

Do původně vyznačené doby budou platit nejen pasy vydané od září 2006 (tedy s digitální fotografií), ale také starší cestovní doklady včetně zelených pasů s lepenou fotkou. Postupně by však mělo přibývat zemí, které budou požadovat novější pasy. V současnosti můžete mít se staršími doklady problémy jen v USA nebo Kanadě. K jejich bezvízové návštěvě byste měli mít pas s alespoň jedním biometrickým údajem, tedy novější typ vydávaný od září 2006. Nicméně pokud máte ve starším pasu platné vízum, problémy byste mít neměli. Vždycky ale záleží na konkrétním imigračním úředníkovi.

I pro děti od šesti let

Pasy s otisky prstů dostanou také děti starší šesti let. Na rozdíl od pasů pro dospělé, které mají platit deset let, bude jejich platnost poloviční, tedy pětiletá.

Třikrát jinak

Cestovní pasy: Platí do vyznačeného data, není nutné měnit je dříve.

Občanské průkazy: Platnost občanek bez strojově čitelných údajů vydaných do 31. prosince 2003 skončila ke konci roku 2008. Pokud jste si je ještě nevyměnili, udělejte to co nejdříve. Teoreticky můžete dostat pokutu až 10 000 korun. Novější občanky se strojově čitelnými údaji (vydávané od července 2000) platí do vyznačeného data. Vláda nyní chystá elektronické občanské průkazy „vše v jednom", které mají nahradit třeba i zbrojní průkazy a výhledově také řidičáky. Těch se ale dočkáme nejdříve od poloviny roku 2010.

Řidičské průkazy: Řidičáky vydané od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000 je nutné vyměnit do konce roku 2010. Doklady vydané od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004 stačí vyměnit do konce roku 2013. Zde najdete podrobnější informace.

Nadále však platí, že děti mladší deseti let nemusejí mít vlastní cestovní pas. Záleží na rodičích, jestli si je zapíší do svého pasu, nebo jim nechají udělat samostatný. Při cestách po Evropské unii, zejména do sousedních zemí, navíc v praxi stačí občanský průkaz - i tam si lze dítě zapsat.

Pokud budete chtít pas i pro dítě mladší šesti let, zůstane povinný jen jeden biometrický prvek, tedy fotografie obličeje. Vzhled malého dítěte se sice často mění, ale méně než otisky prstů. A především je snadnější pořízení fotky než kvalitních otisků - a to navzdory nedávno zpřísněným pravidlům pro průkazové fotografie.

Jde to i bleskově

Lidé, kteří cestovní doklad potřebují co nejdříve, mohou i nadále žádat o takzvaný "blesk" pas. Ten úřady vydávají jen na půl roku a neobsahuje ani strojově čitelná data, natož biometrické údaje. "Neplatí tedy pro USA a Kanadu. Navíc s nimi lidé mohou mít problémy i v dalších státech, které vyžadují dobu platnosti minimálně půl  roku od vstupu do země," dodává Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Zatímco pasy se strojově čitelnými údaji, vydávané od července 2000, mají obal v barvě bordó, blesk pasy zůstávají zelené. Dodejme, že "bleskově" znamená vydání do patnácti dnů (oproti třiceti dnům u běžných pasů) a zaplatíte přitom 1500 korun namísto šesti set. Navíc potřebujete dvě vlastní (klasické) fotky, zatímco u běžných pasů si už vás vyfotí úředníci přímo na místě.

Dětské pasy přijdou běžně na 100 korun, v "bleskové" variantě ale stojí desetkrát víc.

Čtěte také:

Další výměna řidičáků. Možná se týká i vás

Chorvatsko zrušilo kritizované formuláře pro děti

Jaké oči měl pachatel? Test DNA brzy řekne


 

 

 

Právě se děje

Další zprávy