Neuživíte důchodce, varuje i Česko Světová banka

mič, čtk
20. 6. 2007 11:07
Systém mohou zachránit jen urychlené reformy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Za dvacet let by se mohlo snadno stát, že nebude z čeho vyplácet důchody. Pracující lidé totiž nebudou zvládat vydělávat tolik, aby uživili důchodce, kterých bude stále přibývat.

Je proto nutné urychleně zahájit reformy sociálního zabezpečení a zdravotní péče, varovala dnes Světová banka (SB)ve své zprávě From Red to Grey. Ve stejné situaci jako Česká repulika jsou podle zprávy i další země střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik.

Česko jako Albánie

V některých zemích regionu se počet obyvatel nad 65 let věku do roku 2025 zdvojnásobí, jinde bude růst slabší, ale i tak převýší 60 procent. SB v této souvislosti zmiňuje Českou republiku i Slovensko a řadí je k zemím jako je Albánie, Ázerbájdžán nebo Moldavsko. Ve stejné kategorii je však i Polsko nebo Slovinsko.

Například podle výpočtů Českého statistického úřadu by se do poloviny století mohl počet lidí starších 65 let v Česku zdvojnásobit. Zatímco letos by jich v zemi mělo žít zhruba 1,49 milionu, v roce 2050 by to mělo být 2,96 milionu osob. V roce 2005 žilo v ČR zhruba 1,45 milionu lidí nad 65 let.

Ve všech 28 zemích, kterými se studie Světové banky zabývá, do roku 2025 ubude téměř 24 milionů lidí, z toho jen Rusko jich ztratí 17 milionů. Výsledkem pak bude, že výrazně vzroste průměrný věk a třeba věk průměrného obyvatele Slovinska bude 47 let. To bude jeden z nejhorších výsledků na světě.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Největší obavou je podle SB zjištění, že bývalé komunistické země už teď systém sociálního zabezpečení nevhodně financují. Banka navrhuje, že jedním z řešení je zvýšit věk odchodu do důchodu, který je ve většině postkomunistických zemí ve srovnání s vyspělými zeměmi relativně nízký.

Česká vláda už reformy připravuje. Jsou nutné i kvůli stavu veřejných financí, za něž Čecha nedávno kritizoval Brusel.

Přečtěte si také:

Nejstarší na světě

Analytický tým SB ve zprávě varuje před dopady stárnutí na hospodářský růst regionu. Země v daném regionu sice zažívají silný hospodářský vzestup, ale pokud nezmění skladbu sociálních výdajů, ze silného růstu jim mnoho nezůstane, upozorňuje banka.

Blog Jiřího Rusnoka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Do roku 2025 bude mít řada zemí ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu populaci, která bude patřit k nejstarší na světě. Stárnoucí populace všude na světě riskují dalekosáhlé ekonomické dopady, ale východní Evropa a bývalý Sovětský svaz je jediným regionem, který bude muset řešit několik problémů současně," varuje SB.

Předně jde o to, že v regionu střední a východní Evropy včetně bývalých sovětských republik obyvatelstvo stárne rychleji než jinde ve světě. Občané v těchto zemích jsou navíc relativně chudí, alespoň ve srovnání s vyspělými zeměmi, kterých se stárnutí populace týká nejvíce.

Z 28 zemí, kterými se studie zabývá, jich 20 bude mít do 20 let méně obyvatel, než má teď. Týká se to i České republiky a Slovenska, i když v těchto zemích nebude úbytek lidí tak zásadní jako na Ukrajině, v Bulharsku nebo v Gruzii.

"Bohatší a rozvinutější země jako Francie, Itálie a Japonsko jsou na problém stárnutí mnohem lépe připraveny než stárnoucí země ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu. Žádná stárnoucí země nikde na světě není tak chudá jako Gruzie," podotkl manažer SB pro ekonomiku lidských zdrojů a spoluautor zprávy Arup Banerji.

V některých zemích je ale třeba změnit způsob financování penzijních účtů a výpočet vyplácení důchodů. V řadě zemí této oblasti však zaostává i širší institucionální rozvoj, a to dokonce i v zemích, které se připojily k Evropské unii. Zabránit nepříznivému dopadu stárnutí populace na hospodářský růst podle banky lze, ovšem za cenu několika zásadních změn.

Mezi ty hlavní SB počítá zvýšení produktivity práce, bez kterého se zemím střední a východní Evropy těžko podaří udržet silný hospodářský růst a zajistit svým obyvatelům, aby se jejich příjmy i životní úroveň přibližovala vyspělému světu. Region bude muset provést i reformu finančních trhů, aby podpořil úspory a investice, za důležité SB považuje i změny na trhu práce, který zůstává v řadě zemí strnulý. Lidé ale prý musí pochopit, že důležité je vzdělávání a hlavně ochotna učit se celý život.

 

Právě se děje

Další zprávy