Patria: reforma daní ochudí tři čtvrtiny lidí

Miroslav Zeman
20. 3. 2007 15:41
Zavedením patnáctiprocentní daně z příjmu by si podle analýzy společnosti Patria Finance pohoršilo 74 procent všech plátců této daně. Češi také výrazně pocítí zvýšení DPH.
daně formulář
daně formulář | Foto: Aktuálně.cz

Podle analýzy Patrie by si při vládou navrhovaných daňových změnách pohoršili všichni, kdo berou mezi 15 a 41 tisíci korunami měsíčně. Tedy tři čtvrtiny plátců daně z příjmů.

Navrhovaná daňová reforma však může být nevýhodná i pro nejbohatší zaměstnance. Ani těm snížení sazby daně z příjmů na 15 procent totiž nevykomepnzuje zvýšení DPH na některé zboží a služby.

Plánované zvýšení daně z přidané hodnoty se dotkne každého člověka. Dopady na naše peněženky však budou stejně jako u úprav daně z příjmů rozdílné.

Dle daňové reformy by se DPH mělo zvýšit z 5 na 9 procent. Toto zvýšení si mohou teoreticky obchodníci plně promítnout do cen zdaněného zboží a služeb. Ne u každého druhu zboží se ale i kvůli konkurenci nemusí růst DPH plně projevit.

Každý má jiné priority, jiné nákupní zvyklosti a jiné potřeby, které do určité míry rozhodují o výši jeho zdanění. Jak plyne z charakteru DPH, může člověk svými nákupními zvyklostmi do určité míry výšku svého zdanění ovlivnit.

Obecně však lze říci, že spotřeba zboží zařazeného v dolní sazbě DPH je ovlivnitelná hůře než spotřeba zboží a služeb zařazeného v horní sazbě DPH, kde se nacházejí dražší, luxusnější výrobky, které nejsou bezprostředně nutné pro život a jejich nákup je především u nízkopříjmových skupin nepravidelný.

Objemově se nejvíce zvýšení DPH o 4 procenta projeví u nové výstavby a oprav bytů a domů. Jejich ceny se tak výrazně zvýší. V případě DPH na potraviny, náklady na bydlení a léky pak bude záležet na výši konkrétní spotřeby jednotlivých druhů zboží.

Foto: Aktuálně.cz
  • SPECIÁL: DANĚ A DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ 2007 
  • Spočítejte si daňové  přiznání  za  5  minut!       Klikněte ZDE!
Foto: Aktuálně.cz
  • BURZOVNÍ  HRA 2007
  • Vyhrajte ceny v hodnotě až 200 tis!Pobavte se Klikněte ZDE!
Foto: Aktuálně.cz
  • TIP: PŘEČTĚTE SI NEJUŽITEČNĚJŠÍ ČLÁNEK 
  • Tisíce Kč za vodu? Neplaťte zbytečně!             Klikněte ZDE!

Jaké zboží ve snížené sazbě DPH kupujeme?

Nejdůležitější položkou jsou potraviny a nápoje, dále patří do snížené sazby léky, doprava, knihy, dětské plenky, voda, pomůcky pro tělesně postižené, sociální bydlení (byty a domy do 120 m2) a nově by díky straně Zelených měly být do snížené sazby zařazeny ekologická paliva a technologie.

Jaký vliv by změny DPH mohly mít na jednotlivé modelové příjmové skupiny?

Pro modelový příklad vezmeme v úvahu útratu za potraviny, nápoje, vodu, léky, knihy a noviny ve výši 4 000 Kč na jednotlivce měsíčně. S tím, že u vysokopříjmových rodin se tato částka může zvýšit, zatímco u chudších občanů může být částka naopak nižší.

Objemově se nejvíce zvýšení DPH o 4 % projeví u nové výstavby a oprav bytů a domů. Jejich ceny se tak výrazně zvýší. Například u bytu v Praze v ceně 2 200 000 Kč se cena zvýší kvůli vyšší sazbě DPH o 88 000 Kč. Zvýšení cen bytů a domů se týká spíše nadprůměrně a průměrně vydělávajících osob, který mají dostatečně vysoké příjmy, aby si mohli nové bydlení pořídit.

Manažer, ředitel, programátor: příjem 50 000 Kč

Člověk s příjmem 50 000 Kč měsíčně na dani z příjmů ušetří 1 600 Kč. Navíc mu z ušetřených daní ukrojí výdaje za běžné zboží a služby, které je zařazené ve snížené sazbě DPH. Při útratě 4 000 Kč za měsíc zaplatí navíc o 160 Kč více na DPH.

Pokud se takový člověk rozhodne v budoucnu koupit nový byt v hodnotě 2 200 000 Kč, nebo provést opravu, pak odvede v celkovém objemu státu na daních více než dosud. Díky zvýšení daně, kterou v ceně bytu zaplatil, zaplatí o více než 88 000 Kč navíc.

To, co poplatník díky snížení daní z příjmů ušetří, tedy částku 17 640 Kč ročně, bude muset kompenzovat díky vyšší ceně kupovaného bytu o 88 000 Kč téměř 5 let! Jednoduše řečeno - to, co státu poplatník zaplatí v ceně nového bydlení, se mu díky snížení daní u nejvyšších příjmových skupin vrátí až za celých 5 let.

Dělník, zedník, řidič: příjem 20 000 Kč

Člověk s průměrným výdělkem 20 250 Kč ušetří na dani z příjmů 39 Kč měsíčně. Při stejné útratě za zboží a služby ve snížené sazbě DPH ve výši 4 000 Kč, zaplatí o 160 Kč měsíčně více na DPH. Poplatník s průměrným příjmem, bez dětí tak daňovou reformou přichází o více než 100 Kč měsíčně.

Pokud by chtěl navíc koupit nový byt odpovídající jeho finančním možnostem za 1 000 000 Kč, zaplatil by na zvýšení DPH jednorázově dalších 40 000 Kč. Tato částka by pro něj znamenala jednoznačné a zásadní zvýšení daňové zátěže.

Prodavač, zemědělec, údržbář: příjem 12 000 Kč

Člověk s podprůměrným výdělkem 12 000 Kč ušetří na dani z příjmu 328 Kč. V případě útraty 4 000 Kč za zboží a služby ve snížené sazbě zaplatí navíc 160 Kč. Oproti současnosti by tak poplatník s podprůměrným příjmem ušetřil pouze 168 Kč.

U této nízké příjmové skupiny navíc nepřepokládáme možnost pořízení nového bydlení, které by ještě více zvýšilo daňové zatížení poplatníka.

Je zřejmé, že v případě pořízení nového bydlení by snížení daní nevykompenzovalo jejich zvýšení ani u nejvyšších příjmových skupin. V případě současného bytového boomu, kdy si stále více rodin pořizuje nové bydlení by se zvýšení DPH mohla stát zásadním momentem, který rozhodujícím způsobem rozhodne o výhodnosti daňové reformy i pro nejvyšší příjmové kategorie zaměstnanců.

Lidem s průměrným platem ve výši 20 000 Kč je pak daňová reforma nevýhodná již proto, že na zvýšené DPH za zboží a služby běžné potřeby zaplatí více, než mu stát ponechá na dani z příjmu. Tuto nevýhodu pak může kompenzovat pouze fakt, že zaměstnanec živí děti a může si tak uplatnit další slevu na dani.

Důkazem, že daňová reforma ve skutečnosti celkové daňové zatížení nesníží je i fakt, že na zvýšení DPH plánuje vláda vybrat výrazně více, než kolik poplatníkům ponechá v peněženkách díky snížení příjmových daní. Rozdíl je až 9 mld. Kč ve prospěch státu.

Z prvního návrhu daňové reformy tak vyplývá, že rovná 15 % daň a fráze o snižování daní je pouze marketingovým tahem a heslem. Skutečným smyslem reforem je získání peněz do státního rozpočtu, jeho stabilizace a snižování rozpočtového schodku v budoucnu.

 

Právě se děje

Další zprávy