USA radí Evropě: Zrušte nesmyslnou bankovku "bin Ládin"

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 4. 2013 10:55
Bankovku v hodnotě 500 eur běžní lidé nepoužívají, naopak pomáhá zločinu
Foto: Evropská centrální banka

Brusel - Bank of America poradila Evropské unii, jak snížit finanční kriminalitu. V boji proti nezákonnému přesunu obrovských částek by podle této banky pomohlo zrušení pětiseteurové bankovky přezdívané "bin Ládin".

Znesnadnilo by to páchání podvodů. Jak připomíná BBC, milion dolarů vyjádřený v pětiseteurovkách váží pouze dvě kila. A tyto peníze lze napěchovat do dvou krabic - například od cereálií.

A běžní Evropané tak vysokou bankovku stejně nepoužívají, což potvrzuje i Evropská centrální banka (ECB). Jak uvedl její prezident Mario Draghi, běžně se využívá pouze třetina natištěných bankovek.

Podle studie EU z roku 2011 šetření mezi domácnostmi ukázalo, že 56 procent spotřebitelů se s pětiseteurovkou zatím nikdy nedostalo do styku.

V obchodech je nechtějí

Řada Evropanů s bankovkou v hodnotě 500 eur neplatí i proto, že se setkává s neochotou obchodníků tak vysoké bankovky přijímat.

"Pokud se chystáte do Francie a vyměňujete si peníze, vyhněte se jim, protože budete mít obrovský problém někde s nimi zaplatit," píše se například na cestovatelském fóru TripAdvisor. "V Lucembursku jsem například viděl autoservis, kde bylo napsané, že tyto bankovky akceptují pouze při nákupech nad 200 eur," uvádí tam další z cestovatelů.

"Předpokládáme, že více než 90 procent těchto bankovek se ve Velké Británii používalo pro kriminální účely," říká pro BBC zástupce ředitele tamní Agentury pro závažný organizovaný zločin Ian Cruxton. To byl důvod, proč směnárny na ostrovech přestaly tyto peníze před třemi lety nabízet.

Pětiseteurovky se přitom podle britských odborníků hodí mafii po celém světě, například drogovým kartelům v Latinské Americe. "Bylo to docela jasné už od chvíle, kdy se v Evropské unii rozhodli, že budou mít něco podobně velkého, jako je tato bankovka," uvádí profesor Richard Portes s tím, že experti eurozónu před rizikem včas varovali.

K závěru, že příliš velké bankovky spíše škodí, došli v roce 2000 i Kanaďané, kteří tehdy stáhli svou tisícidolarovku. V USA skončila pětisetdolarová bankovka už za prezidenta Richarda Nixona.

Zatím pouze návrhy

Evropská centrální banka se zatím ale k podobnému kroku nemá. "Bankovka hraje významnou roli při vytváření úspor. Z toho důvodu nemáme v plánu nic měnit," uvedl na začátku dubna její prezident Mario Draghi.

Viceprezident Evropské centrální banky Vitor Constancio později připustil, že zrušení pětiseteurovky stojí za diskusi. "Jsou to peníze, které lidé obvykle příliš nepoužívají, takže je pravděpodobně zase až tak zoufale nepotřebujeme," prohlásil podle deníku Spiegel Online.

"Stažení pětiseteurovky z oběhu by mírně oslabilo euro, což by podpořilo evropské vývozce, a následně tak zvýšilo hrubý domácí produkt měnové unie," argumentuje analytik Bank of America Athanasios Vamvakidis.

Jak by případné rušení bankovek probíhalo, ještě není jasné. Jak Vamvakidis navrhuje, že celý proces by měl trvat měsíc, během něhož by si lidé mohli vyměnit pětiseteurovky za menší peníze.

Pětiseteurovka se objevila v roce 2002, kdy dvanáct zemí EU přešlo na hotovostní euro. V březnu 2013 bylo v oběhu celkem 583 milionů kusů těchto bankovek v celkové hodnotě 291 miliard eur, vyplývá z webu ECB. Naposledy se přitom pětiseteurovky tiskly v roce 2010, a to v hodnotě 50 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy