Je rovná daň ohrožena?Přijdeme o tisíce!

Ladislav Sudek, Miroslav Zeman
28. 6. 2006 8:31
Parlamentní volby roku 2006 již skončily. Strany se před volbami předháněly ve slibech a lákadlech pro voliče. Hlavní důraz těchto voleb byl zaměřen právě na peněženky občanů. Budou naše peněženky po volbách tlustší? Nebo zůstanou stejné, či naopak zeslábnou?

Infobox

Zahrajte si s námi naši BURZOVNÍ  HRU! Dostanete od nás 10 000 dolarů a je jen na vás kam je investujete. Pobavte se a vyhrajte hodnotné ceny!

Lidé, kteří se těšili, že po volbách získá většinu pravice pod vedením ODS, byli nebo jsou výsledky voleb většinou zklamáni. ODS sice zvítězila, nicméně je omezena nejen nutností kompromisů v koalici, ale zřejmě bude nucena ustoupit ve svém volebním programu i nyní již opoziční ČSSD. Je jasné, že z pravicového programu se bude realizovat minimum a zásadní reformy jsou ohroženy úplně.

1. Rovná daň

Není pochyb, že volič, který volil pravici byl motivován v ekonomické oblasti především příslibem zásadních a důležitých reforem a tedy i výhodami a zisky, které mu reformy měly přinést. Vlajkovou lodí byla rovná daň ve výši 15 % s vysokou odpočitatelnou položkou 6 000,- Kč měsíčně. Lidem s vyššími příjmy by klesly z vyšších sazeb daně z příjmu tedy z 19 %, z 25 % a z 32 % všem shodně na 15 %. Lidé s nejnižšími příjmy, tedy lidé například s minimální mzdou by oproti současnosti neplatili daně vůbec či jen minimální. Toho by bylo docíleno právě výší odpočitatelné položky, kdy by čistý příjem do 6 000,- Kč nebyl zdaněn vůbec.

2. Státem zaručený příjem

Velkorysá nabídka přišla i v podobě tzv. státem zaručeného příjmu ve výši 6 000,- Kč. Na tuto částku měli mít nárok nejen lidé nejchudší, ale též lidé, kteří by vydělávali nižší než průměrnou mzdu. Státem zaručený příjem by byl sice velice nákladný, nicméně by každému z občanů zaručil pevně stanovenou částku se kterou by mohl počítat.

3. Rok daňových prázdnin pro živnostníky

1 rok daňových prázdnin bylo dalším z opatření, které mělo v případě vítězství pravice podpořit české živnostníky. Za celý rok by tak živnostníkům byly odpuštěny veškeré daně z příjmů a živnostníci by si tak přišli na více než 30 mld. Kč.

4. Reformy školství, zdravotnictví a důchodů

Reforma zdravotnictví v podobě určité účasti pacientů, či reforma školství v podobě zavedení školného či tzv. absolventského poplatku už nehrála při rozhodování voličů tak zásadní roli. Stejně tak řešení důchodové reformy. Naopak velmi významné by bylo posílení individuální odpovědnosti dnešních mladých lidí, kterým by byli ponechány finanční prostředky, které dnes platí na sociální pojištění. Odpovědností každého by pak bylo, zda peníze utratí nebo investuje a sám se tak na stáří zajistí.

Jsou pravicové reformy ohroženy?

I přes vítězství ODS ve volbách je většina zásadních výše uvedených reforem ohrožena. Ač je sestavována vláda pravice spolu se zelenými, která právě připravuje program, není jisté, zda získá podporu ve sněmovně.

Bude, nebude rovná daň?

Už dnes je jisté, že v připravovaném vládním programu bude muset ODS velmi výrazně ustoupit ze svých slibů. Daňové prázdniny tak zřejmě nebudou. Stejně tak jako rovná daň nebude tak rovná, jak původně být měla. Prosadit se jí podařilo pouze u daní z příjmů fyzických osob, resp. z daní firem. Naopak dále budou platit dvě sazby DPH. Tyto sazby se budou muset buď výrazně sblížit nebo bude muset být sazba rovné daně zvýšena z uvažovaných 15 % o více než 2 %. V tom případě už přestane být její výhodnost tak samozřejmá. Vládní program neobsahuje ani povinnost hradit školné či absolventský poplatek na vysokých školách a nebude obsahovat ani státem zaručený příjem.

Jako v kleštích?

Vládní program však není jediným omezujícím prvkem. Další komplikací bude nutnost dohodnout se s levicovou ČSSD na podpoře vládního programu a nově vznikající vlády. Bez dohody s levicí totiž vláda vzniknout nemůže. Je zřejmé, že nutnost kompromisu si vyžádá další bolestnou oběť. Již tak okleštěná opatření a reformy obsažené ve vládním prohlášení budou muset být dále omezeny. Nová vláda tak nebude moci privatizovat státní podniky jako ČEZ, Čepro, Budvar apod. Stejně tak bude omezena možnost zpřísnění sociální dávek a propouštění úředníků. Zřejmě také neušetříme na povinných odvodech, které zatěžují naše mzdy až 45 % našich příjmů.

Reformy ano, ale..

Ani v případě, že se nová pravicová vláda dohodne za pomoci četných ústupků s ČSSD, která bude vládu tolerovat, neznamená to, že se dočkáme prosazení, alespoň některých pravicových reforem a ekonomických opatření, které zvýší naší ekonomickou svobodu. Vláda při svém vzniku bude mít pouhých 100 poslanců, což jí nebude stačit na prosazení ani zlomku opatření obsažených ve vládním programu, pokud s tím nebude souhlasit levice, či její jednotliví poslanci. Každý zákon směřující ke změnám daňového, sociálního či zdravotního systému tak bude dopředu ohrožen.

Nic moc se pro naše peněženky zřejmě nezmění

Volič, volící pravici, který se těšil, že díky reformám získá až desetitisíce Kč měsíčně na úspoře na daních, se zřejmě nedočká. Stejně tak se nezvýší jeho ekonomická svoboda. Na druhou stranu nevzrostou ceny potravin, léků a bydlení, které zůstanou v dolní sazbě DPH. Stejně tak nebudou lidé platit u lékaře, za pobyt v nemocnici ani nebudou platit školné na vysokých školách. S trochou nadsázky tak můžeme říci, že většina věcí zůstane při starém.

S chutí do toho, nic nebude hotovo?

Je tedy otázkou, do jaké míry by byla vláda pravice efektivní a zda by byla schopna alespoň z minimální části prosazovat svůj program. Je zde totiž velké riziko, že se taková vláda a strany které jí tvoří znemožní a voliči jí neodpustí, že nedokázala svůj program prosadit.

V předčasných volbách bychom se pak mohli dočkat nástupu silné ČSSD, která z opozičních lavic prosadí ze svého programu soustavným blokováním změn, uskuteční více, než pravicová slabá vláda. V případě našich peněženek můžeme předpokládat, že se pro občany nic zásadního bohužel nezmění.

Další zajímavé informace ze světa financí najdete na našem FINANČNÍM  SERVERU!

 

Právě se děje

Další zprávy