Bezplatná právní poradna, on-line!

Redakce
22. 5. 2006 0:20
Soudní spor nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem. Často stojí nejen hodně peněz, ale i spoustu starostí. Na kolik vás takový soudní spor může vyjít? Kolik stojí pomoc advokáta, notáře či exekutora? Vyplatí se to? Jaké jsou vaše zkušenosti? Ptejte se on-line advokáta Mgr. Petra Volšíka na cokoliv, co vás zajímá a trápí!
Foto: Aktuálně.cz

Soudní spor nepatří zrovna k nejlevnějším záležitostem. Často stojí nejen hodně peněz, ale i spoustu starostí. Na kolik vás takový soudní spor může vyjít? Kolik stojí pomoc advokáta, notáře či exekutora? Vyplatí se to? Jaké jsou vaše zkušenosti? Ptejte se on-line advokáta Mgr. Petra Volšíka na cokoliv, co vás zajímá a trápí!

www.advokatnikancelare.info

On-line rozhovor se uskuteční už ve čtvrtek, dne 24. května 2006 od 14 hodin. Své dotazy však můžete pokládat již nyní.

Odpovězeno: 11. 05. | 08:41Autor: Martin K.

Otázka: Od,které doby mohu přestat platit alimenty na dítě a je to automatické nebo musím oficielně žádat?

Mgr. Petr Volšík: Platit výživné můžete přestat až v době, kdy je dítě schopné se o sebe samo postarat, nejdéle však do 26 roku věku. Pokud by se dítě bylo schopno samo živit před dovršením 26 roku věku, pak doporučuji sepsat Návrh,kterým se budete domáhat zastavení povinnosti platit výživné. Tento návrh zašlete na příslušný soud.

Odpovězeno: 11. 05. | 08:59Autor: Petra

Otázka: Jaké poplatky mě čekají u soudu při rozdělování majetku po rozvodu v hodnotě cca 2 000 000 Kč ? Dohoda není možná. Děkuji za odpověď.

Mgr. Petr Volšík: 1000,- Kč

Odpovězeno: 11. 05. | 09:00Autor: Maruš

Otázka: Mohu nechat napsat osobní automobil na svou dceru která je nezletilá?

Mgr. Petr Volšík: V zásadě tomu nic nebrání.Pouze pokud by se jednalo o vůz mimořádné hodnoty, potom by přijetí vozu z její strany musel schválit soud.

Odpovězeno: 11. 05. | 09:04Autor: David

Otázka: Hezky den,
chtel bych se zeptat, jestli staci na kupni smlouve na byt jen overene podpisy prodavajiciho a kupujiciho nebo se musi cela smlouva sepsat u notare (pro nasledny zapis do katastru atd.).Pripadne kolik si notar muze za tento ukon uctovat.Dekuji za odpoved.

Mgr. Petr Volšík: Na kupní smlouvě na byt postačí ověřené podpisy kupujícího a prodávajícího alespoň na 1 z kupních smluv, které se podají na katastr nemovitostí. Není tedy v žádném případě potřeba nechat smlouvu sepsat u notáře.

Odpovězeno: 11. 05. | 09:17Autor: Jiří S.

Otázka: Po 7 letech mi přišla exekuce na bankovní konto od soudu, zničeho nic, bez jakéhokoli upozornění. Uvalila ji na mě VZP, za jakési nedoplatky před více než 7 lety. Rovněž celá ta leta bez upozornění, nebo snahu o domluvu. Není to však již promlčeno ?

Mgr. Petr Volšík: Nemusí to být promlčeno, pravomocně rozhodnutý exekuční titul může "vydržet" nepromlčen až deset let, ale minimálně byste byl býval měl onehdy obdržet doručen výkaz nedoplatků VZP - doporučuji obrátit se na advokáta, je možné a není to žádnou výjimkou, že VZP má ve svých záležitostech nepořádek a exekuce je vedena neoprávněně

Odpovězeno: 24. 05. | 15:06Autor: Alena

Otázka: Chtěla bych se odstěhovat od manžela
z domu, který jsme spolu postavili,
do pronaj. bytu. Nevznikne mi povinnost i nadále se podílet na platbách domu,inkasa, apod.??

Mgr. Petr Volšík: Máte-li na mysli platby služeb-tj. voda, elektřina a další spotřeba, pak tyto služby odebíráte od dodavatelů (plynárny, energetika, vodárny . . . )na základě existující smlouvy. Málokdy bývá takováto smlouva uzavřena dodavatelem s oběma manželi - zpravidla, jen s jedním. Pokud jste tím, kdo smlouvu uzavřel, pak jste touto smlouvou samozřejmě vázána, ale zároveň je tam vždy možnost takovýto smluvní vztah okončit - vypovědět, aj.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:10Autor: Procházka

Otázka: Dobrý den přišlo mi poštou z Úřadu práce, oznámení o vyřazení z evidence uchazečů ozaměstnání.Důvod:nedostavení se s doručenkou na místo firmy.Nedostavil jsem se jelikož mi byla nabízena práce neodpovídající mému vzdělání. Je nějaká možnost odvolání? Děkuji za odpověď

Mgr. Petr Volšík: Bohužel není. Práci nabízenou úřadem práce musíte vzít, leda by pro Vás nebylo možno tuto vykonávat ze zdravotních aj. obdobných důvodů - např. jste-li tělesně postižen - toto by však již mělo být zaznamenáno při evidování se u ÚP. Odmítnutím práce ztrácíte právo být evidován coby uchazeč o zaměstnání.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:43Autor: Hana.LX.

Otázka: Muž mě vystěhoval z našeho společného dr.bytu,momentálně bydlím v podnájmu i s dcerou.Mám nárok na náhradní byt nebo na odstupné?Ještě nejsme rozvedení.

Mgr. Petr Volšík: Nerozvedení manželé mají oba stejné právo užívat společný družstevní byt., Pokud V8m v tom manžel brání, dopouští se jednak tresntého činu, jednak Vám způsobuje škodu, kterou lze požadovat a to i soudní cestou. Doporučuji vyhledat advokáta, jsem přesvědčen, že komukoli z kolegů stejně jako naší kanceláři bude potěšením Vás zastupovat.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:44Autor: MARTIN11

Otázka: Dobrý den.Chci prodat družstevní byt (Převod práv SBD). Získal jsem ho před 6 lety. Musím zaplatit na FÚ nějakou částku (daň apod.) z prodeje bytu? Kolik příp. činí? Děkuji.

Mgr. Petr Volšík: Převádíte-li po šesti letech toliko členská práva člena družstva, pak nemusíte platit žádnou daň.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:47Autor: Dana

Otázka: Dobrý den,manžel v předchozím manželství nevyužil v zájmu zachování rodiny zákonem danou lhůtu na popření otcovství a při současných zastaralých zákonech jak se zbavit ne alimentů, ale nepravdivého celoživotního nařčení?Už píšeme od okr.soudu,st.nej.zástupkyni..a nyní na Poslan.sněmovnu.Díky

Mgr. Petr Volšík: Stát má zájem na tom, aby každé dítě mělo určeného svého otce a to i za cenu, že se otcovství v řadě případů určuje právní fikcí. Lhůta, stanovená k popření otcovství je zde právě proto, aby si to již jednou určený otec nerozmyslel, aby dítě v pozdějším věku takto nepřišlo o jednoho z rodičů.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:50Autor: zdena

Otázka: Já i manžel jsme OSVČ FO v manželově firmě.Dále máme podíl 45% v s.r.o. Dětem jsme pomohli s částečnou úhradou bytů. V případě úmrtí jednoho z nás, bychom nechtěli vyplácet dědický podíl dětem,aby druhý z manželů mohl dál podnikat. Jak správně postupovat? Děkuji za odpověď

Mgr. Petr Volšík: Omlouvám se, ale na takto zrychleně položený dotaz neumím odpovědět. Váš dotaz by potřeboval podrobně upřesnit, na což ovšem zdaleka nepostačuje kapacita on-line poradny.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:52Autor: Alice

Otázka: Dostala jsem výhodnou nabídku zaměstnání.ale čekají jen měsíc a muj zaměstnavatel mne nechce uvolnit.Můžu něco dělat? Děkuji

Mgr. Petr Volšík: Můžete jedině porušit stávající pracovní smlouvu a prostě fakticky přestat vykonávat práci. Samozřejmě tím riskujete tzv. "ÁČKO", a dále riskujete, že po Vás stávající zaměstnavatel bude vymáhat náhradu škody, kterou způsobíte tím, že nepřijdete do práce.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:57Autor: pavel

Otázka: po jak dlouhe dobe muzu zazadat o vymazani trestniho rejstriku a jakym zpusobem. nejvyssi sazba byla 2-8 let podle paragrafu 247 tr. z

Mgr. Petr Volšík: Nezáleží na sazbě, ale na konkrétní výměře, kterou bylo oceněno Vaše snažení. Dostal-li jste trest pět a méně let, postačí Vám vydržet vést řádný život po dobu pěti let počítáno od skončení výkonu. Dostal-li jste více než pět let, musíte vydržet vést řádný život po dobu deset let od skončení výkonu.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:58Autor: Mara

Otázka: Podal jsem navrh na rozvod u krajskeho soudu kde momentalne bydlim.Prislo mi usneseni ze to podleha jinemu soudu.Zajima me jestli si to soudy automaticky predaji nebo musim podat zadost znovu u daneho soudu?Dekuji

Mgr. Petr Volšík: Nemusíte soudy si to předají. Jen se to vše poněkud zdrží.

Odpovězeno: 24. 05. | 15:59Autor: Pavel

Otázka: Máme 4 děti. Nechceme se rozvézt, ale máme problémy ohledně financování výživy dětí a nákladů na provoz a údržbu domu.Naše příjmy jsou 10000,- a 17000,-čistého + soc. dávky.Můžete mi poradit.Pokud jsem poukázal ženě celou mzdu, tak při opravách v domě nebo vyúčtování energií neměla na úhradu.

Mgr. Petr Volšík: Opět příliš široký dotaz nad kapacitou poradny on-line

Odpovězeno: 24. 05. | 16:02Autor: Lenka V.

Otázka: Synovi se ztratilo lyžařské vybavení z lyžárny penzionu. Policií byla věc odložena s tím, že neodhalila vyníka. Jak mám postupovat dál? Majitel penzionu tvrdí, že v ubytovacím řádu je napsáno, že v lyžárně jsou věci na vlastní nebezpečí.Děkuji.

Mgr. Petr Volšík: Majitel pensionu i přes jakési ustanovení "řádu pensionu" za věci ztracené v jeho lyžárně odpovídá. Jakákoli prohlášení, jimiž se pokouší této odpovědnosti zprostit jsou zcela neúčinná.

Odpovězeno: 24. 05. | 16:07Autor: [email protected]

Otázka: Chyba,ve vasem clanku :ctvrtek dne 24. kvetna 2006. Spravne :streda dne 24.kvetna 2006 Dekuji

Mgr. Petr Volšík: Též děkuji, chybovat je lidské. Zároveň si při této příležitosti dovoluji požádat, abyste celkově přijímali on-line poradnu jako velmi orientační, neboť v nemalé části případů po podrobném prozkoumání dochází k nezanedbatelným korekcím v původních odhadech.

Odpovězeno: 24. 05. | 16:12Autor: Jirka

Otázka: Nahodou jsme zjistil, ze kolegyne pracujici na stejne pozici sice dele (10 let) ma o hodne vetsi plat nez ja (3 roky u firmy), jsem vsak presvedcen, ze muj prac vykon je urcite vetsi/efektivnejsi a tudiz i ve srovnani s ni mzda diskriminacni. Mam nejakou nadeji na zvyseni mzdy? diky

Mgr. Petr Volšík: Sjednávání pracovní smlouvy podléhá stejným obecným postupům a zásadám jako sjednávání každé jiné smlouvy a jednou z těchto zásad je zásada smluvní volnosti. Jinak řečeno se sjednanou mzdou jste souhlasil, souhlas jste v písemném vyhotovení pracovní smlouvy potvrdil svým podpisem a tím je, myslím, řečeno vše.

Odpovězeno: 24. 05. | 16:13Autor: Lenka V.

Otázka: Synovi se ztratilo lyžařské vybavení z lyžárny penzionu. Policií byla věc odložena s tím, že neodhalila vyníka. Jak mám postupovat dál? Majitel penzionu tvrdí, že v ubytovacím řádu je napsáno, že v lyžárně jsou věci na vlastní nebezpečí.Děkuji.

Mgr. Petr Volšík: Ještě jednou opakuji, směle uplatňujte škodu po majiteli pensionu, žádná prohlášení v ubytovacím řádu mu nepomohou.

Odpovězeno: 24. 05. | 16:15Autor: j

Otázka: je možná dohoda s exekutorem o splácení, když již bylo pravomocně rozhodnuto o exekučním titulu, či se o dohodu pokusit s přímým účastníkem - věřitelem, platební situace je nyní příznivá pro splátky

Mgr. Petr Volšík: Exekutor je vázán pokyny účastníka, kterého zastupuje. Záleží tedy na vůli tohoto účastníka, nicméně jednat byste s ním měl pouze prostřednictvím exekutora.

Odpovězeno: 24. 05. | 16:16Autor: j

Otázka: vymahačská firma pověřená leasing. společností přes exekutora provedla vymáhání na družstevním podílu u SBD, tento žaluje nájemníka o vyklizení bytu soudně, poštovní zásilka k tomuto případu nedoručena, výzva zřejmě vyhozena s letáky, lze ještě celý proces zvrátit a jak postupovat, když lze

Mgr. Petr Volšík: Tento dotaz jest svým rozsahem opět nad možnosti a kapacitu on-line poradny.

Odpovězeno: 12. 07. | 20:05Autor: [email protected]

Otázka: Vyhybam se nastupu trestu jiz 6let,jsem mimo CR,byl jsem odsouzen mesic po odjezdu na 15 mesicu,jake mam sance????/

Mgr. Petr Volšík: podle toho šance na co?

Odpovězeno: 12. 07. | 20:09Autor: Luboš

Otázka: Kdy končí platba výživného po ukončení studia dítěte - v červnu nebo v srpnu?

Mgr. Petr Volšík: Třeba v lednu - nabytím schopnosti samo se živit. Pokud udělá závěrečné státnice a získá titul v červnu, tak v červnu. Já, kupříkladu jsem měl na konci studia odloženu závěrečnou státnici právě na leden a od února jsem nastoupil do pracovního poměru a počínaje únorem jsem ztratil právní nárok požadovat po svých rodičích výživné.

Odpovězeno: 08. 08. | 18:39Autor: Honza

Otázka: Dobrý den,
Potřeboval bych poradit, kde bych mohl sehnat vzor na návrh na výkon rozhodnutí, jedná se o vymáhání dlužného výživného, kde můj otec ztratil výhodu splátek dluhu na výživném. Předem děkuji

Mgr. Petr Volšík: V každém knihkupectví s ekonomickou a právnickou litaraturou. Vzory z internetu nedoporučuji, najdou se mezi nimi i značné paskvily.

Odpovězeno: 08. 08. | 18:46Autor: Eva

Otázka: Když koupím byt s nájemníkem,jaké mám povinnosti?Musím ho tam nechat dožít,nebo stačí sehnat náhradní ubytování-pronájem.

Mgr. Petr Volšík: Zákonem jsou vypočtené případy, kdy můžete jednostranně ukončit nájemní vztah:


a) jestliže nájemce nebo ti, kdo s ním bydlí, přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy v domě;

b) jestliže nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájmu bytu, zejména tím, že nezaplatil nájemné a úhradu za plnění poskytovaná s užíváním bytu ve výši odpovídající trojnásobku měsíčního nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytu nebo nedoplnil peněžní prostředky na účtu podle § 686a odst. 3;

c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;

d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas;

e) jde-li o byt zvláštního určení nebo o byt v domě zvláštního určení a nájemce není zdravotně postižená osoba.)

Odpovězeno: 08. 08. | 18:47Autor: Dita

Otázka: Muze mi exekutor zabavit veci z bytu, pokud si ke me muj zadluzeny syn nechava posilat postu, ale trvale bydliste ma na jine adrese?

Mgr. Petr Volšík: Dotaz spise na exekutora. Dle meho nazoru ne, dle nazoru exekutoru ano a vyloučení svých věcí z exekuce se potom můžete domáhat vylučovací žalobou

Odpovězeno: 08. 08. | 18:50Autor: michal

Otázka: co delat když sem si napsal cizí díte na sebe a ted po roschodu chce bejvala družka po mě alimenty

Mgr. Petr Volšík: Dítě si nelze na sebe "napsat" - k dítěti se určuje otcovství stanoveným postupem (např. souhlasným prohlášením obou rodičů před příslušným matričním úřadem, to jste patrně učinil) Pokud je otec takto určen, má veškeré povinnosti s tím spojené včetně vyživovací povinnosti

Odpovězeno: 08. 08. | 18:51Autor: Margo - pokr.

Otázka: Mojí polovinu si ode mne odkoupit nechce, s prodejem celého domku nesouhlasí. Bydlí zadarmo v celém. Jak danou situaci nejlépe řešit z hlediska majetkového vyrovnání? Marželé jsme nebyli. Děkuji.

Mgr. Petr Volšík: Možností je vícero, nedohodnete-li se, nezbyde než-li se obrátit na soud.

Odpovězeno: 08. 08. | 18:54Autor: Margo

Otázka: Vlastním ideální polovinu rodiného domku, který jsem si koupila ve spolumajitelství se svým tehdejším přítelem. Situace mezi námi se změnila a my se rozešli. Domed je 2+1, cca 70 m2, místnosti průchozí jedna přes druhou, rozdělení a prodej jedné ideální poloviny jinému vlastníkovi tedy sotva připadá

Mgr. Petr Volšík: Prodej jedné ideální poloviny právně vzato nezávisí na konstituci domu - ideální polovina neznamená levá a pravá, ani horní a dolní - spoluvlastnický podíl prodat lze, samozřejmě má konkstituce domu vliv na tržní cenu podílu. Po reálném rozdělení byste prodával již samostatnou věc (nikoli podíl) - je možné že toto konstituce nemovitosti nedovoluje - možností je vícero, ale nebude li o nich dohoda, pak asi opravdu jedině soud.

Odpovězeno: 08. 08. | 18:56Autor: Iva

Otázka: Jakým způsobem lze zařídit, aby dva potomci ze tří nedědili po rodiči, pokud je jeden nezvěstný a druhý nemá zájem o kontakt?

Mgr. Petr Volšík: Zůstavitel může o svém majetku pro případ smrti pořídit i tak, že některého ze svých dědiců vydědí - k tomu může dojít jedině ze zákonem stanovených důvodů. Nezvěstnost takovým důvodem není, nezájem o kontakt za určitých okolností takovým důvodem být může

Odpovězeno: 08. 08. | 18:57Autor: Iva

Otázka: Mají kurátoři péče o společensky nepřizpůsobené osoby právo dostávat z věznic hodnocení na odsouzené při ukončení trestu bez jejich souhlasu?

Mgr. Petr Volšík: ano

Odpovězeno: 08. 08. | 18:58Autor: F.Pestak

Otázka: Je možné aby soud po sedmi letech od ukončení soudního řízení a zaplacení finančního trestu po mě byla požadována platba za soudní náklady a bylo mi vyhrožováno zahájením exekuce?

Mgr. Petr Volšík: tady by pravděpodobně stálo za to zkoumat, zda by tento nárok soudu nemohl být promlčen. Přiznám se, že jsem se s tímto dosud nesetkal, takže nevím - doporučuji vyhledat advokáta

Odpovězeno: 08. 08. | 19:01Autor: Blanka

Otázka: K 31.12.2006 bude ukončen můj pracovní poměr, dostanu od zaměstnavatele odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku. Budu mít nárok na sociální dávky, když jsem samoživitelka a moje dcera studuje?

Mgr. Petr Volšík: "Sociální dávky" je velmi široký pojem - existují nejrůznější skupiny dávek (soc, zabezpečení, soc. péče, soc. podpora . . . ) - často každá skupina obsahuje několik různých konkrétních dávek (příspěvek na bydlení, podpora v nezaměstnanosti . . . )
je možné, že na některé Vám nárok vznikne.

Odpovězeno: 08. 08. | 19:02Autor: jana

Otázka: Dobrý den, jakým přesným způsobem lze zjistit majetkové poměry otce mého syna? Vždy udává jednatel společnosti se směšnými příjmy i přes svou nadstandardní životní úroveň. Děkuji

Mgr. Petr Volšík: To opravdu záleží případ od případu, jednotně toto zodpovědět nelze - vždy to je do určité míry potíž

Odpovězeno: 08. 08. | 19:03Autor: matušova lidmila

Otázka: manžel pracuje v zahraničí už dva roky .na internetu vyčetl ,že je danový neresident tudíš platí řádně dane v irsku tak nemusí uvádět příjem na danové přiznání ktere dává v CR , máme v podkroví najemnika a řádně odvadíme dan prosim o radu děkuji matušová

Mgr. Petr Volšík: Omlouvám se, o radu k čemu? V čem je problém? On odvádí daně, Vy odvádíte daně . . vše shledávám v pořádku.

Odpovězeno: 08. 08. | 19:06Autor: Martina Sládková

Otázka: Při třetí reklamaci mob.telefonu požaduji vrácení peněz.V prodejně po mně však chtějí celé originál balení včetně krabice. Nabíječku, záruční list,návod vrátím,krabicí samozřejmě nedisponuji,mám šanci na vrácení peněz?Obal přeci nereklamuji? Děkuji

Mgr. Petr Volšík: POVINNOST VRACET OBAL JE NAPROSTÁ A NESMYSLNÁ POVĚRA ! ! ! STÁLE ZNOVU MNE PŘEKVAPUJE DRZOST OBCHODNÍKŮ, SE KTEROU VRÁCENÍM OBALU PODMIŇUJÍ REKLAMACI - NEDEJTE SE, NEMAJÍ NA TO NEJMENŠÍ NÁROK ! ! ! Pokud neuspějete, navštivte nás, případný spor by pro Vás měl být úspěšný

Odpovězeno: 08. 08. | 19:08Autor: [email protected]

Otázka: Lze získat obecní byt po příbuzné,nahlášením trv.bydliště do bytu s jejím souhlasem?Za jak dlouho může byt byt přepsán na spolubydlícího s trv. bydlištěm v
tomto bytě?Děkuji

Mgr. Petr Volšík: Může to být den nebo tři roky. Záleží jak blízcí příbuzní jste byli. Nestačí však být v bytě přihlášen, musíte se zemřelým byt reálně sdílet, podílet se na jeho chodu a nákladech.

Odpovězeno: 08. 08. | 19:14Autor: Dagmara

Otázka: Prosím jaké náležitosti musí osahovat návrh na odstranění nepovolené stavby?(byla podána námitka k návrhu na vydání st.povolení - dle 71/67 Sb.,st.úřad vyzval v 05/06 k doplnění dokumentace, avšak k tomu již nedošlo, st. úřad neoznámil zrušení stavby). Přesto stavba již započala.

Mgr. Petr Volšík: nemám sice na úseku stavebního práva valnějších zkušeností, ale z logiky věci a z obecných požadavků na podání soudím, že by podání mělo vypadat následovně.

- přesné a úplné označení navrhovatele
- přesné a úplné označení stavebníka
- přesné a úplné označení orgánu, jemuž návrh směřuje
- přesné a úplné a zároveň stručné vylíčení skutečností, které dle názoru navrhovatele odůvodňují jeho návrh. Pro srozumitelnost doporučuji skutečnosti řadit chronologicky
- ke každé konkrétní skutečnosti musí navrhovatel nabídnout důkaz (provedení důkazu by potom už mělo být na bedrech orgánu)
- přesný závěrečný návrh

podrobnosti doporučuji konzultovat se stavebním zákonem nebo ještě lépe s advokátem

Odpovězeno: 08. 08. | 19:16Autor: cirda

Otázka: mám syna kterýmu je již 18let do školy žádné nechodí a pracovat se mu také nechce a v den svích 18náctin se odstěhoval do jakého roku jeho věku mám na něj vyživovací povinost nebo se o něj starat jako rodič.

Mgr. Petr Volšík: Pokud již nestuduje, potom k němu po 18 narozeninách vyživovací povinnost nemáte. Pokud by studoval, potom do 26.

Odpovězeno: 08. 08. | 19:19Autor: Lukáš

Otázka: Chtěl bych se zeptat, kam se mám obrátit, jestli že jsem vyhrál cenu v SMS soutěži a zřizovatel mi ji dosud nevydal. Psal jsem tam e-maily, ale nedostal jsem žádnou odezvu. Co mám v téhle situaci dělat ? Už čekám asi půl roku.

Mgr. Petr Volšík: Psaní e-mailů je neprůkazné. Musíte poslat běžný (papírový) dopis doporučeně do sídla zřizovatele soutěže, které musí být v obchodním resjtříku. Pokud ani na ten nezareaguje poraďte se s odborníkem, některé výhry (ze sázek) nejsou pro aleatornost právně vymahatelné

 

Právě se děje

Další zprávy