Kellner testuje hypotéky. Takové, co tu ještě nebyly

Ekonomika Ekonomika
22. 1. 2014 10:40
Air Bank se chystá brzy vstoupit na trh hypoték.
lustrační foto
lustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Nejmladší z tuzemských bankovních nováčků Air Bank, jejímž většinovým vlastníkem je skupina PPF Petra Kellnera, se chystá brzy vstoupit na trh hypoték.

Češi by jejím prostřednictvím měli prvně získat možnost snadno kdykoliv měnit měsíční splátku nebo hypotéku předčasně splatit mimo termín fixace. Nastavení splátek by měl klient ovládat jen prostřednictvím internetového bankovnictví a všechny změny by měly být zdarma.

Jak informují dnešní Hospodářské noviny, Air Bank už začala nový produkt testovat. Oficiálně zatím termín spuštění hypoték nechce říkat.

Dokud to nebude lepší, nezačneme

„O hypotékách intenzivně uvažujeme a teoreticky bychom s nimi mohli přijít už letos, ale slíbit to nemůžu. Chceme vždy přicházet s inovativnějšími produkty, než mají ostatní banky, a to nějaký čas trvá. Obecně pro nás platí, že dokud nevymyslíme lepší službu, než mají ostatní, tak s ní na trh vůbec nejdeme," řekl Vladimír Komjati, mluvčí Air Bank.

Informace o testování hypoték se dostala na veřejnost vlastně náhodou. Mezi vybranými klienty, u nichž si zájem o nový produkt Air Bank zjišťuje, byla totiž i novinářka vydavatelství Economia.

„Ptali se mě, jestli bych takovou hypotéku chtěla. Na slidech mi předvedli, jak by vypadala délka splácení mé hypotéky, když bych si měsíční splátku zvýšila nebo snížila. Posouváním měsíční splátky jsem také viděla, kolik ušetřím, když se rozhodnu udělat mimořádnou měsíční splátku," popsala redaktorka. Když se zajímala o to, kdy Air Bank vyjde s novinkou na trh, dostala odpověď, že by to banka ráda stihla ještě do konce roku.

Snadnější předčasné splacení

Testovaná hypotéka od Air Bank zatím podmínku přijít na trh s něčím novým splňuje. Možnost upravovat měsíční výši splátek u hypotečních úvěrů je v tuzemských bankách omezená - změnu je třeba provádět na pobočkách a ve většině případů ji banky umožňují jen za zvláštní příplatek. Také možnost předčasného splacení hypotéky mimo termín fixace sice existuje, ale většině klientů se nevyplatí, protože by za to bance zaplatili víc, než by tím ve výsledku ušetřili. Zástupci Air Bank při testu naznačovali, že možnost změny splátek a předčasného splacení se promítne do mírně vyššího úroku.

Potenciální zájemce Air Bank oslovuje s úrokovou sazbou tři procenta ročně na pětiletou fixaci, což je současný průměr trhu. Standardní hypotéku s pevnou sazbou bonitní klient získá ale nyní za úrok kolem 2,8 procenta ročně.

Podle Libora Ostatka z makléřské firmy Golem Finance, která prodává hypotéky všech významných bank, novinka Air Bank může už v prvním roce zaujmout tisíce klientů. O masovou záležitost ale nepůjde. „U většiny lidí rozhoduje cena hypotéky a raději kvůli tomu oželí možnost pružné úpravy splátek nebo dřívějšího splacení," tvrdí Ostatek.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách, kde najdete i porovnání s ostatními bankami.

 

Právě se děje

Další zprávy