Levná energie v aukci? Pro domácnosti žádná velká výhra

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 14. 1. 2014 10:21
Aukcí energií se v premiérovém roce zúčastnilo přes 21 tisíc domácností.
Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nová možnost nákupu levnější energie - aukce - zaujala v loňském roce přes 21 tisíc domácností. Společnost eCentre, která je jejich dominantním zprostředkovatelem, spočítala, že lidé díky tomu ušetřili na dodávkách silové elektřiny a plynu pro letošní rok 210 milionů korun.

„V celkem deseti elektronických aukcích se vysoutěžily energie za 801 milionů korun. Finanční objem představoval 369,6 milionu korun u dodávek elektřiny, v případě zemního plynu domácnosti souhrnně zaplatí 431,62 milionu korun," říká marketingová manažerka společnosti eCentre Alice Mazurková.

Vůbec největší aukcí pro domácnosti byla červencová aukce, které se zúčastnilo asi 85 měst. O levnější energie mělo v tomto měsíci zájem 4888 domácností.

Úspora? Stejně jako ostatní

Podle údajů eCentre uspoří domácnosti na obou komoditách přes 20 procent.

Odborníci oslovení online deníkem Aktuálně.cz se ale obávají, že řada lidí bude novými smlouvami rozčarována. Za energie totiž nakonec zaplatí skoro stejně jako ti, kteří dodavatele nezměnili. Zejména u elektřiny.

Všichni zavedení dodavatelé elektřiny totiž svým zákazníkům zlevnili komoditu od letošního ledna zhruba o 10 až 20 procent v závislosti na typu tarifu. "Elektronické aukce na elektřinu tedy nepřinesly malým odběratelům žádný mimořádný užitek," říká jednatel poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Pětinovou úsporu z ceny silové elektřiny nabídl u produktu Fix například ČEZ. Pražská energetika snížila ceny silové elektřiny až o 19 procent, E.ON pak letos nabízí silovou elektřinu o 10,5 procenta levnější. Ještě nižší ceny pak od začátku letošního roku mají alternativní dodavatelé, kteří své nabídky odvozují od dominantních společností. Podle Gavora by se tedy domácnostem spíše vyplatilo, kdyby si vhodného dodavatele našly na vlastní pěst.

"Na začátku ledna proběhla první letošní elektronická aukce energií. Ta většině klientů ušetřila asi pětinu nákladů na energie, tedy těch už snížených," upozorňuje Alice Mazurková z eCentre.

"Když sleduji výsledky aukcí, musím uvést, že nejsou mnohdy špatné. Dochází k úsporám i v porovnání k sníženým cenám roku 2014. Je ale potřeba, aby si skutečně zákazník rozmyslel, zda do toho jít. Dobré je, aby znal pravidla na energetickém trhu," dodává analytik kalkulátoru cen energií společnosti TZB info Jan Schindler.

„I když jsou v principu aukce dobrou myšlenkou, sám za sebe mám asi trochu jinou prioritu. Před účastí v elektronické aukci bych nejprve důkladně prozkoumal nabídky velkých dodavatelů, nejlépe těch, kteří alespoň částečně elektřinu přímo vyrábějí. Současně bych také prozkoumal možnosti podpory investic do zateplení domu, nebo do podpory budování kolektorů a podobně. Až poté bych věnoval nějakou energii aukcím," říká analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Lépe na tom jsou ti, kteří v aukci nakupovali zemní plyn. Klasičtí dodavatelé totiž většinou nechali cenu samotné komodity stejnou jako v loňském roce. Navíc komodita má u plynu podstatně vyšší váhu v celkové ceně než u elektřiny - činí asi 80 procent ceny. Úspora z aukce tak větší měrou ovlivní konečnou cenu.

„Nicméně i v tomto případě by odběratel při individuálním výběru levnějšího dodavatele - ne nutně nejlevnějšího - mohl dosáhnout srovnatelného snížení ceny," myslí si Gavor.

Pozor na obchodní podmínky

Odborníci lidem radí, aby si u elektronických aukcí dali pozor na obchodní podmínky. Často si totiž zákazníci s vidinou lacinějších energií smluvní podmínky před aukcí neprostudují.

Problémem může být třeba fixace ceny do určitého data. Smlouvy jsou často uzavírány na dva roky.

„Pokud zákazník zapomene na výpověď ve stanovené době, což se po dvou letech stává naprosto běžně, smlouva se mu obvykle automaticky prodlužuje. Přitom v té době už mohou být na trhu jiné, výhodnější nabídky. Nic tedy není tak jednoznačně růžové, jak to na první pohled vypadá," varuje Gavor.

"Je třeba taktéž vědět, že odběratel může reklamovat zálohy, že vše je lepší vyřizovat písemně, ne telefonem. Měl by si také zjistit, kdy je možno odstoupit od smlouvy," dodává Schindler.

Zatím bez problémů

V aukcích se také mohou objevit firmy, které mají s prodejem energií minimální zkušenosti. Nemusejí mít nakoupeny dostatečné zásoby elektřiny a plynu, a tudíž ceny, které v aukci nabídly, nakonec nedodrží.

„Ještě bude zajímavé sledovat, zda dodavatelé vzešlí z aukcí budou schopni plně dostát svým závazkům. Ale to uvidíme asi až s odstupem času," říká Hlinomaz.

V prvních dnech nového roku to ale zatím vypadá, že všichni odběratelé, kteří nakoupili elektřinu a plyn v aukci, energie od dodavatelů bez problémů dostávají.

„Jsme rádi, že se zatím neprojevil žádný výpadek v dodávkách, tedy že se pravděpodobně podařilo všem zákazníkům bez problémů přejít k novému dodavateli," pochvaluje si mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Dodává však, že domácnosti dostávají energie od nových dodavatelů teprve krátce a je tedy možné, že úřad za čas bude muset řešit nějaké stížnosti.

Podle poradenské společnosti ENA se dá očekávat, že někteří malí alternativní dodavatelé letos zkrachují. Domácnosti naštěstí v takovém případě o dodávky nepřijdou. Energiemi je bude ze zákona zásobovat ten dodavatel, který provozuje na vytyčeném území distribuční síť. Smlouvy ale uzpůsobí svým ceníkům.

Pozor na sankce

Aukce energií se mají brzy uskutečnit například v Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Plzni nebo Zlíně.

„Zákazníkům radíme, aby se důkladně seznámili se všemi podmínkami aukce, protože největším problémem zůstává situace, kdy účastník aukce musí podepsat smlouvu s vítězem, jinak mu hrozí finanční sankce," říká Chvojka z regulačního úřadu.

Podle dostupných informací se sankce pohybují kolem devíti procent z celkového objemu dodávek energií.

„Zákazníci by si měli také dát pozor na to, kdo aukci organizuje, jaké jsou její podmínky, zda se soutěží jenom cena silové elektřiny, nebo i ostatní poplatky, například platba za jistič. A samozřejmě také na to, na jak dlouho podepisují smlouvu," dodává Chvojka.

Jaké máte zkušenosti se změnou dodavatele energií? Napište nám!

 

Právě se děje

Další zprávy