Rekord, který klame. Nové hypotéky za 150 miliard

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 1. 2014 6:30
Ze statistického pohledu se uplynulý rok stal pro banky nejúspěšnějším v oblasti hypoték.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Z čistě statistického pohledu se uplynulý rok stal pro hypoteční banky dosud nejúspěšnějším v historii. Celkový objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů překonal hranici 150 miliard korun, a odsunul tak dosavadní rekord z roku 2007, kdy banky poskytly hypotéky za celkem 142 miliard.

Přestože oficiální statistiku teprve ministerstvo pro místní rozvoj vydá, rekordní čísla už jsou podle expertů oslovených online deníkem Aktuálně.cz jistá. Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, očekává konečný výsledek v rozmezí 157 až 158 miliard korun. Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla bude 150 miliard určitě překonáno.

Kdyby se ovšem počítaly jen skutečně nové hypotéky, tak i nadále zůstane rekordním rok 2007. Tehdy sice banky poskytly „jen" 142 miliard korun, ale jen zhruba pět procent z toho tvořily refinancované úvěry, tedy staré smlouvy převedené do jiné banky a formálně uzavřené jako nové. Na loňském objemu se už refinancované hypotéky - podle nejčastějších odhadů expertů - podílejí třetinou, takže skutečně nových hypoték banky poskytly zhruba za 100 miliard korun.

„Prosincové objemy sjednaných hypotečních úvěrů sice na rozdíl od minulých let nebudou rekordní, ale žádný propad oproti předchozím třem měsícům nečekáme. Celkový sjednaný objem hypotečních úvěrů v roce 2013 tak určitě přesáhne 150 miliard korun," říká Rajdl.

Konkrétnější odhad má ředitel hypotečního makléře Golem Finance Libor Ostatek. „Vidíme to tak, že v prosinci se poskytne hypoték zhruba za 10 až 13 miliard. Celkem za letošní rok to tedy bude dělat zhruba 155 miliard v bankách, které poskytují data Hypoindexu. Vedle zatím stojí ještě Oberbank, mBank, Fio banka a Waldviertler Sparkasse. Včetně těchto bank může letošní produkce vystoupat zhruba na 157 až 158 miliard," říká.

Oba pak připomínají, že banky rozhodně ze současného rekordu nemohou mít takovou radost jako v předchozím rekordním roce 2007. Zatímco tehdy se na celkovém objemu refinancované hypotéky podílely zhruba jen pěti procenty, loni už to byla zhruba třetina. „Je třeba brát na vědomí, že se zde nekoná žádný nezkrotný hypoteční boom, který jsme mohli sledovat v roce 2007," říká Rajdl.

Pomáhá si přitom i statistikou ministerstva pro místní rozvoj. Podle ní celkový stav nesplacených jistin - tedy celkového zbývajícího dluhu - u hypotečních úvěrů nikterak dramaticky neroste. „V roce 2007 vzrostla nesplacená jistina hypotečních úvěrů o více než 100 miliard, za letošní tři čtvrtletí „jen" o 32,5 miliardy. Působí proti tomu sice vyšší objem splátek v současnosti oproti roku 2007, ale i tak to odpovídá, že refinancované úvěry tvoří 30 až 40 procent současného objemu úvěrů," dodává Rajdl.

Podobná čísla lze očekávat i v roce 2014. Hypotéky budou podle Ostatka i nadále pro bankéře prioritou. „Vedle toho očekáváme zachování příznivých úrokových sazeb. A pokud by skutečně došlo k dlouho očekávánému oživení reálné ekonomiky, není vyloučeno, že rok 2014 může být opět v mnoha ohledech rekordní," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy