Příliš drazí klienti. Další spořitelna vypovídá smlouvy

Petr Zámečník, Hypoindex.cz
22. 12. 2013 20:11
Raiffeisen už nechce vyplácet vysoké úroky, brání se jim i konkurenti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Další klienti stavebních spořitelen se přestanou těšit z vysokých úrokových sazeb. Výpovědi starší smlouvy jim tentokrát zasílá Raiffeisen stavební spořitelna. V této vlně jde o necelých 11 tisíc klientů.

Výpověď smluv se týká tarifu CMW, který Raiffeisen „zdědila" po koupené Hypo stavební spořitelně, a tarifů R-01, S-01, D-01 a M-01 z její vlastní dílny. Klienti dosud mají úroky včetně úrokového zvýhodnění ve výši pěti procent.

Spořitelna uvádí, že další trvání takových podmínek je pro ni při dnešních extrémně nízkých úrokových sazbách neudržitelné.

Nejvýhodnějším tarifem s vysokým úročením je CMW. Pro získání tříprocentního úrokového zvýhodnění nad standardní úrokovou sazbu dvě procenta musel klient splnit několik podmínek: Spořit alespoň pět let, mít naspořeno alespoň 20 tisíc korun a pravidelně měsíčně spořit nejméně tři promile cílové částky.

Podmínky tarifu CMW neobsahovaly žádnou zmínku o výpovědi ze strany stavební spořitelny. Ta se proto odvolává na obchodní zákoník, podobně jako tomu bylo u Stavební spořitelny České spořitelny: „Výpověď je podána na základě § 715 odst. 2 obchodního zákoníku. Klientům nicméně nabízíme možnost zrychlené výplaty jejich úspor včetně státní podpory v termínu, který si sami zvolí. Dále mají možnost uzavřít si novou smlouvu s cílovou částkou až do 200 tisíc korun zdarma, a to v aktuálně nabízeném tarifu s garantovaným ročním úrokem z vkladů dvě procenta."

U dalších tarifů z dílny Raiffeisen stavební spořitelny jsou úrokové sazby již nižší a dosahují tří procent (buď jako základní sazbu, nebo jako úrokovou sazbu včetně zvýhodnění). Případná výpověď smlouvy je z obou stran upravená ve všeobecných obchodních podmínkách.

Klient má možnost výpověď zastavit. Musel by ale přejít na některý ze současných tarifů stavebního spoření, kde je maximální úročení dvě procenta. Zda bude, či nebude účtovat poplatek za změnu tarifu, stavební spořitelna neuvádí. V případě uzavření nové smlouvy a zaplacení vstupního poplatku obdrží klienti prémii ve výši až dva tisíce korun, která má kompenzovat zaplacený poplatek.

Pokud by výpovědí a připsáním úrokové prémie mělo dojít k přespoření cílové částky, nebude stavební spořitelna účtovat nebo vykompenzuje sankční poplatek ve výši čtyři procenta z přespoření.

Jak postupují ostatní stavební spořitelny a proč? Čtěte ve zbytku článku na Hypoindex.cz, kde najdete i diskusi k tématu.

 

Právě se děje

Další zprávy