Skoro zázrak. Slíbené zlevnění platí i přes slabší měnu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
25. 11. 2013 8:00
Snížení cen elektřiny platí, velcí dodavatelé mají zásoby. Zdražení hrozí za rok.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na výrazném zlevnění elektřiny pro domácnosti, ohlášeném na začátek příštího roku, s velkou pravděpodobností už nic nezmění ani listopadový krok České národní banky, která cíleně oslabila korunu.

Většina velkých tuzemských dodavatelů už má totiž elektřinu pro příští rok nakoupenou dopředu. Silovou elektřinu tak mohou po dlouhé době zlevnit, a to zhruba o patnáct procent.

Podle odborníků ale mohou problémy nastat u malých firem, kterým se zatím nepodařilo zajistit si dostatečné zásoby. Aby zákazníky zaujaly, musí jít přitom s cenami níže než dominantní dodavatelé. Do marží jim ale zasáhne nevýhodný kurz koruny, za který budou muset průběžně dokupovat elektřinu na spotových trzích. Mohou tak přijít o zisky, v horším případě i zkrachovat.

Příští rok levněji...

„I přes oslabení koruny zákazníkům nadále garantujeme snížení ceny silové elektřiny pro příští rok u produktu Comfort o 15 procent. Dokonce jsme zachovali i dvacetiprocentní pokles pro produkt ČEZ Fix až do roku 2015," ujišťuje mluvčí skupiny ČEZ Jan Pavlů. Firmě se totiž letos podařilo nakoupit elektřinu na burze za velmi výhodných podmínek.

Stejně je na tom i Pražská energetika, která v říjnu oznámila pokles cen až o sedminu, a to už od prosince. „Určitě to nebudeme revidovat. Z krátkodobého hlediska nemá intervence České národní banky na naše ceny vliv. Máme nakoupené dostatečné zásoby," říká mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Od ohlášeného zlevnění nehodlá ze stejného důvodu ustoupit ani alternativní dodavatel energií Bohemia Energy. Na začátku listopadu oznámil, že v distribučním území Pražské energetiky od prosince zlevní o 15 procent (pro domácnosti, které elektřinou nevytápějí ani neohřívají vodu), nebo dokonce o 19 procent (pro malé rodinné domky určené k rekreaci).

... v roce 2015 opět dráž?

Pokud ale Česká národní banka udrží měnu podle svého plánu na stávající úrovni kolem 27 korun za euro po celý příští rok, lze předpokládat, že velké energetické společnosti cenovou úroveň neudrží. Od roku 2015 by tak domácnosti čekalo opět zdražení.

"Firmy budou muset během roku alespoň část dodávek nakoupit. Vlivu kurzu koruny se tak v delším časovém horizontu nevyhnou," předpokládá Jan Schindler ze společnosti TZB info.

O kolik ceny v dalších letech porostou, lze nyní těžko odhadnout. Ve hře je totiž řada faktorů, zejména vývoj cen elektřiny na trzích.

Po krachu pomůže poslední instance

Slabší koruna však může zkomplikovat budoucnost menším dodavatelům elektřiny, kteří jsou čistými prodejci, nikoli výrobci.

„Krátkodobě snad nebudou nijak postiženi. Ale s delším trváním oslabeného kurzu koruny budou více a více nuceni nakupovat elektřinu na spotovém trhu, tedy v eurech. Měnový kurz půjde proti nim," říká analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Tyto firmy budou podle něj pod tlakem konkurence nuceny nabízet zákazníkům výhodnější ceny, což může jít na vrub jejich ziskových marží.

Jednatel konzultační společnosti ENA Jiří Gavor vidí jejich situaci ještě černěji. „Takovéto firmy se mohou dostat do existenčních potíží. Myslím si, že se v roce 2014 dočkáme aspoň jednoho krachu," předpokládá.

Většina ztrátových obchodníků by pak tuto situaci zřejmě řešila prodejem firmy silnějším subjektům. „Takových obchodů může být hned několik," odhaduje Gavor.

Co ale bude s odběrateli, pokud krachující firmu nikdo nekoupí?

V takovém případě nastoupí takzvaný dodavatel poslední instance, tedy distribuční společnosti ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika.

„Tito odběratelé by pak odebírali za standardní ceny dodavatele poslední instance, platné v době ukončení dodávky od původního dodavatele," vysvětluje mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Levnější plyn v ohrožení

Tlak na "úpravu cen" může být znatelnější u zemního plynu. Ten totiž distribuční firmy nakupují za dolary, takže oslabení koruny na ně postupně dolehne.

„Někteří dodavatelé nebudou moci zlevnit. Někteří dokonce plyn mírně zdraží," odhaduje Jan Schindler ze společnosti TZB info.

Tento krok ale nemusí koneční odběratelé ve výsledku pocítit. Vývoj ceny za samotnou komoditu, která činí asi 75 procent konečné ceny plynu, totiž může podle Schindlera vykompenzovat Energetickým regulačním úřadem slíbené snížení ceny za distribuci o pět procent.

Firmy si připlatí už teď

Horší postavení než domácnosti mají velkoodběratelé z řad firem, pokud nakupují energii průběžně na burze. Vliv slabší koruny  je již nyní vidět například na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde řada firem nakupuje v aukcích.

Během uplynulých dvou týdnů se ceny silové elektřiny pro velkoodběratele na kladenské burze zvýšily o 25 korun na 1046 korun za megawatthodinu. Zemní plyn během dvou týdnů zdražil o čtyři koruny na 710 korun za megawatthodinu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy