Úrokové sazby hypoték rostou, v říjnu na 3,06 procenta

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 20. 11. 2013 9:00
Na růstu úroků se podle Hypoindexu podepsal konec slevových akcí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úrokové sazby u hypotečních úvěrů během října mírně stouply. Průměrná sazba u nově sjednaných hypotečních úvěrů vzrostla ze tří na 3,06 procenta. Na historicky nejnižší úrovni byla letos v červnu, kdy spadla na 2,95 procenta.

Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot v nově uzavřených smlouvách.

„Většině bank skončily hypoteční akce a další se rozběhnou pravděpodobně až před Vánoci, aby nastartovaly hypoteční trh ke konci roku," říká vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

Měsíční splátka průměrné hypotéky ve výši 1,6 milionu korun, pokud si zájemce zvolí dvacetiletou splatnost, tak nyní činí 8921 korun. Noví klienti tak „ušetří" kolem 2300 korun měsíčně oproti těm, kteří si stejnou hypotéku vzali například před pěti lety s úrokem 5,73 procenta.

Foto: Aktuálně.cz

Během října sjednaly banky 8 688 nových smluv v celkovém objemu 14,093 miliardy korun. Čtvrtinu až třetinu nových smluv přitom podle expertních odhadů tvoří refinancované hypotéky, které banky nevykazují odděleně od hypoték skutečně nových.

„Mírný nárůst průměrných sazeb byl důsledkem končících akcí největších bank. Spíše by se to však dalo nazvat jako nádech k dalším akčním nabídkám, protože v závěru roku se banky pravidelně předhání v dalších slevách, aby splnily či překonaly obchodní plány," domnívá se Rajdl.

Úrokové sazby jsou stále nižší než na začátku letošního roku, kdy se v lednu a v únoru pohybovaly kolem 3,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy