ČNB: Stavební spořitelny mohou ukončit smlouvu kdykoliv

Petr Kučera Petr Kučera
21. 10. 2013 14:20
Buřinka ruší starší smlouvy s výhodným úročením s odkazem na obchodní zákoník.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Stavební spořitelny mohou vypovědět smlouvu s klientem prakticky kdykoliv, pokud se o tuto možnost samy nepřipravily ve smlouvě nebo svých všeobecných podmínkách. Vyplývá to z vyjádření České národní banky, která nad činností stavebních spořitelen dohlíží.

Na stavební spoření se totiž vztahuje obecná úprava v obchodním zákoníku týkající se výpovědi smlouvy o běžném účtu. "Smlouva o stavebním spoření naplňuje pojmové znaky smlouvy o vkladovém účtu," uvádí Česká národní banka ve svém stanovisku, jímž reaguje na časté otázky veřejnosti.

Podle § 715 odst. 2 obchodního zákoníku může banka smlouvu o běžném účtu kdykoli písemně vypovědět. Smlouva pak zaniká s účinností ke konci kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, v němž byla výpověď doručena majiteli účtu. Stavební spořitelna je přitom podle zákona bankou.

Chybí-li jiná úprava, platí obchodní zákoník

Oblast stavebního spoření sice upravuje speciální zákon o stavebním spoření, zvláštní ustanovení o výpovědi smlouvy však neobsahuje, takže platí obecná úprava v obchodním zákoníku. Ovšem jen tehdy, když si spořitelna s klientem nedohodla jiné podmínky.

"Ustanovení § 715 odst. 2 obchodního zákoníku je totiž takzvaným dispozitivním ustanovením, od kterého se smluvní strany mohou odchýlit," zdůrazňuje Česká národní banka. Podmínky uzavírání smluv a postup při jejich změnách a ukončování musí spořitelna specifikovat ve svých všeobecných obchodních podmínkách, na něž odkazuje smlouva s klientem.

Pokud tedy smlouva či všeobecné podmínky stanoví delší výpovědní dobu nebo výpověď zakazují, nelze podle zmíněného ustanovení obchodního zákoníku postupovat.

Buřinka zašla nejdál, smlouvy ale ruší i konkurenti

Na uvedenou obecnou úpravu odkazuje Stavební spořitelna České spořitelny, když letos začala vypovídat smlouvy klientům s vysokou úrokovou sazbou. Jde o takzvané přespořené smlouvy, které už dosáhly takzvané cílové částky.

Stavební spoření se uzavírá na dobu neurčitou. Takzvaná vázací doba sice činí šest let, ovšem i po ní může klient ve smluvním vztahu pokračovat. Lidé tak nadále mohou využívat výhody úrokových sazeb z minulosti (včetně úrokového zvýhodnění až 4,5 procenta ročně), které už neodpovídají současné situaci na trhu, kde sazby klesly na rekordní minimum.

Právě "Buřinka" zatím zašla při výpovědích smluv nejdál. Konkurenti dosud využívali jen svých všeobecných obchodních podmínek, nebo - jako Českomoravská stavební spořitelna - vyzvali klienty, aby obnovili pravidelné spoření.

Právní poradce sdružení dTest Miloš Borovička nicméně před pár týdny upozornil, že u části smluv, které Stavební spořitelna České spořitelny vypovídá, nemusí odkaz na obchodní zákoník obstát. Staré obchodní podmínky jí totiž nedovolují vypovědět službu bez udání důvodu.

 

Právě se děje

Další zprávy