Pozor na elektronické aukce, můžete zůstat bez energií

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
11. 9. 2013 12:41
Energetický regulační úřad prověří transparentnost elektronických aukcí energií.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Energetický regulační úřad se bude zabývat elektronickými aukcemi energií, které pod svoji záštitou prosadila řada starostů městských částí a obcí.

První výsledky analýzy, kterou si úřad vyžádal od poradenské společnosti ENA, totiž ukazují na značná rizika, která mohou v konečném důsledku vést k odstřihnutí zákazníků od energií.

Nejen že v řadě případů jsou podmínky elektronické aukce energií netransparentní a zákazníci tak nedosáhnou představované úspory. Na trhu se navíc začaly objevovat firmy, které dosud neměly s dodávkami energií žádné zkušenosti.

„Takové firmy nemusí mít zatím zakoupeny žádné energie a spoléhají na to, že ceny půjdou dolů. Pokud ale pokles nepřijde, nebudou schopny jakožto vítězný (nejlevnější) dodavatel dostát svému závazku. Zákazník tedy může přijít o dodávky," obává se jednatel firmy ENA Vladimír Štěpán.

Neznáme...

Prvním případem, který stojí za prověření, je podle ENA vítěz elektronické aukce energií na Praze 12.

„Jde o firmu, která nemá žádnou historii, byla založena v květnu a je otázkou, zda má zajištěnu elektřinu a plyn v dané kvalitě a zda plní bezpečnostní standardy," říká Štěpán.

Představitelé ENA jméno firmy nesdělili. Podle dostupných údajů jde ale o společnost One Energy, která byla do obchodního rejstříku zapsána 23. května letošního roku.

Podnět k prověření této společnosti plánuje poradenská firma předložit Energetickému regulačnímu úřadu během zítřka nebo pozítří.

„Až podnět obdržíme, mohu slíbit, že firmu prověříme," reagoval na dotaz online deníku Aktuálně.cz mluvčí regulačního úřadu Jiří Chvojka.

"Naše společnost splňuje všechny legislativní podmínky pro obchod s elektřinou a plynem. Je registrovaným účastníkem trhu v systému OTE a má nakoupené dostatečné množství elektřiny a zemního plynu pro rok 2014, ale i 2015, a disponuje zázemím pro vyřizování zákaznických požadavků," ubezpečil předseda představenstva One Energy Martin Los.

"Jsme připraveni s ERÚ spolupracovat a poskytnout úřadu veškerou potřebnou dokumentaci k vyvrácení těchto tvrzení," dodal.

Podle Štěpána může být na tuzemském trhu zhruba dvacet dodavatelů bez zázemí a zkušeností s prodejem energií.

Úřad začne jednat v říjnu

Analýzu, která by měla obsahovat i doporučení, jak nastavit podmínky elektronických aukcí, úřad obdrží do poloviny října.

„Uvidíme, co nám analýza ukáže. Na jejím základě chceme pak využít všechny dostupné prostředky, které by případné nedostatky napravily," říká mluvčí Energetického regulačního úřadu Chvojka.

Podle něj úřad spustí informační kampaň, kde bude zákazníky upozorňovat na možná rizika aukce, bude také doporučovat, jakým firmám v aukcích důvěřovat a jakým nikoliv.

O tom, zdali mohou některé z firem přijít o licenci, ale nechtěl zatím spekulovat.

Podle Chvojky zatím úřad neobdržel ze strany odběratelů žádnou stížnost na nového dodavatele. Dá se ale očekávat, že se vlna podnětů spustí na začátku příštího roku, kdy většina zákazníků začne energie od vítězů aukcí fakticky odebírat.

Na co si dát pozor?

Jak už v srpnu upozornil online deník Aktuálně.cz, jedním z matoucích faktů elektronických aukcí je to, že se soutěží pouze o neregulovanou část energií. Ta v případě elektřiny činí zhruba čtyřicet procent, u plynu jde o zhruba osmdesát procent. Konečná úspora se tedy nerovná dosažené úspoře v aukci.

Úspora se navíc vztahuje k současným cenám, které zákazník za energie platí. Smlouvou se zavazuje odebírat za tuto vysoutěženou cenu energie po dobu dvou let. Pokud se ale ceny za tuto dobu sníží, může na tom být ve výsledku mnohem hůře než zákazník, který zůstal u svého původního dodavatele.

Ve smlouvě s pořadatelem se zákazník také upisuje k tomu, že k novému dodavateli přestoupí, pokud bude dosaženo jakékoliv úspory. Tedy třeba pouze jednoho procenta.

Když není odběratel s úsporou spokojen, vystavuje se také sankcím. Ty se v řadě případů pohybují okolo devíti procent z celkového objemu odebraných energií.

Spolehněte se sami na sebe

Podle jednatele společnosti ENA Vladimíra Štěpána nejde o to, že by byly elektronické aukce energií ve své podstatě špatné. Problémem je ale fakt, že jsou netransparentní a řadě odběratelů posléze působí značné rozčarování.

"Pokud chcete mít záruku, proveďte změnu dodavatele na vlastní pěst. Pokud se chcete aukcí účastnit, přečtěte si bedlivě smlouvu," radí proto zástupci společnosti ENA.

To samé radí i starostům, kteří jdou do podobných obchodů mnohdy hlavně z toho důvodu, že jim to zvýší volební preference. Oni ale budou ti první, na které budou odběratelé směřovat svoje stížnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy