Liška zruší výhodné úročení lidem, kteří si už nespoří

Petr Kučera Petr Kučera, Petr Zámečník, Hypoindex.cz
30. 6. 2013 10:00
Českomoravská stavební spořitelna začala rozesílat dopisy s varováním

Praha - Lidé, kteří přestali pravidelně posílat peníze na stavební spoření, mohou přijít o výhodné úročení na starých smlouvách. Českomoravská stavební spořitelna totiž začala rozesílat dopisy s varováním: Pokud nespoříte pravidelně, smlouvu vám vypovíme.

Spořitelna ze skupiny ČSOB, která se zkráceně nazývá Liška, je jedničkou na tuzemském trhu. Má tolik klientů, kolik všichni čtyři další konkurenti dohromady.

Českomoravská stavební spořitelna v dopisech klientům připomíná, že mají své úspory „vzhledem k nynější situaci na trhu velmi atraktivně úročeny", ale pokud pravidelně nespoří, porušují tím ustanovení všeobecných obchodních podmínek. Vyzývá proto klienty „k obnově pravidelného spoření".

Podle obchodních podmínek může Českomoravská stavební spořitelna vypovědět smlouvu, pokud je účastník i se započtením mimořádných vkladů v prodlení s úhradou měsíčního vkladu po dobu 12 měsíců. Klienti ČMSS musí spořit v závislosti na zvoleném tarifu 0,5 nebo 0,3 procenta z cílové částky měsíčně.

Lidé, kteří nezačnou znovu vkládat peníze na účet, tak mohou přijít o smlouvu s úročením tři procenta plus 50% úrokový bonus při nečerpání úvěru.

Podle dopisu, který má k dispozici server Hypoindex.cz, dává spořitelna klientovi čas k obnově pravidelného spoření do 31. července 2013.

Konec výhodných úroků

Kdo spoření neobnoví ani nepřevede dosud naspořené peníze na jiný účet, přijde o jejich další úročení. „Po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty budou naspořené finanční prostředky ponechány na zrušeném účtu a již nebudou dále úročeny. Prostředky vám vyplatíme až na základě vaší písemné dispozice s ověřeným podpisem," uvádí spořitelna v dopise.

Českomoravská stavební spořitelna klientům nabízí i jiné řešení než obnovení pravidelného spoření nebo výpověď smlouvy. Jedním z nich je převod prostředků včetně úrokového zvýhodnění do tarifu Variant. Jeho úroková sazba ovšem činí 1,5 procenta.

Další možností je výpověď stávající a uzavření nové následné smlouvy o stavebním spoření. V tom případě je ale jedinou výhodou stoprocentní „sleva na poplatku" - ovšem pouze do výše dvou tisíc korun, přičemž klient ještě musí na účet vložit 20 tisíc korun.

Možnost vypovědět smlouvu, pokud klient pravidelně nespoří, mají ve svých všeobecných obchodních podmínkách čtyři z pěti stavebních spořitelen působících na českém trhu. Dosud ale tuto možnost - alespoň podle dostupných informací  - nevyužívaly. Jedinou výjimkou, která tuto možnost v obchodních podmínkách nemá, je Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka).

Obecně se stavební spořitelny snaží zbavit klientů spořicích na staré smlouvy s vyššími úroky  - jsou pro ně drazí. Dosud stavební spořitelny mířily především na klienty, kteří takzvaně přespořili cílovou částku. 

Už na konci loňského roku se Raiffeisen stavební spořitelna zbavovala deset a déle let trvajících smluv se čtyřprocentním úročením vkladů.

Modrá pyramida ze skupiny Komerční banky letos v březnu rozeslala dopis klientům s bonusovým úročením 4,5 procenta, kteří přespořili cílovou částku, s „výhodnou" nabídkou a hrozbou ukončení smlouvy. Pro výpověď ze strany stavební spořitelny ovšem u většiny těchto smluv nemá oporu ve Všeobecných obchodních podmínkách.

Překlenovací úvěry nepustíme

Naopak klienty čerpající úvěr se stavební spořitelny snaží udržet, protože jí platí v porovnání s dneškem vysoké úrokové sazby.

Právě Českomoravská stavební spořitelna účtuje vysoký poplatek za předčasné splacení překlenovacího úvěru, v poslední době navzdory kritice ještě přitvrdila podmínky.

Modřanský háj
Modřanský háj | Foto: Avestus Real Estate
Čtěte více:
Liška přitvrzuje. Dál zpřísňuje podmínky předčasného splacení
Buřinka zvýší poplatek za výpověď smlouvy ve vázací době
Stavební spořitelny lákají na výlet do Paříže i na provize
 

Právě se děje

Další zprávy