Levné hypotéky si jistíme na pět let. Delší nechceme

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 6. 2013 7:00
Zafixujte si rekordně nízké sazby na neobvyklých sedm let, láká novinka
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Úrokové sazby nově uzavřených hypotečních úvěrů jsou na rekordním minimu. V květnu se průměrná sazba nových smluv (včetně refinancování) podle statistiky Fincentrum Hypoindex poprvé dostala pod tři procenta. Přesto si lidé jen výjimečně sazbu zafixují na deset či více let, v portfoliu jednotlivých bank poměr takových hypoték sahá maximálně do řádu jednotek procent.

Z ankety online deníku Aktuálně.cz nicméně vyplývá, že Češi se přesunuli od dříve preferované tříleté "pojistky" k pětileté.

„V letošním roce poprvé v historii hypotečního trhu vedou pětileté fixace," říká Kateřina Krásová, mluvčí Hypoteční banky, jedničky na hypotečním trhu. Ještě před pěti lety, kdy výše úrokových sazeb přesahovala hodnotu pěti procent, dávalo osm z deseti klientů Hypoteční banky přednost tříleté fixaci.

Právě Hypoteční banka a spolu s ní i další dvě banky ze skupiny ČSOB - samotná ČSOB a Poštovní spořitelna - nabízejí nejdelší možnou fixaci na tuzemském trhu - až na dobu 30 let.

Jaký je o takové hypotéky zájem? „Dlouhodobé fixace 20, 25 a 30 let zaujímají v našem portfoliu jednotky procent," odpovídá Pavla Hávová, mluvčí ČSOB.

800 korun měsíčně

Zástupci dalších bank, které nabízejí alespoň desetiletou fixaci, se shodují, že o takto dlouhé zafixování sazby je minimální zájem.

O dlouhé fixace obecně není vůbec žádný zájem. Jde jen o ojedinělé případy  řádově v desetinách procent. Na nezájmu se podepisuje i fakt, že dlouhé fixace jsou až o jedno procento dražší než ty kratší," přidává mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň argument, proč lidé raději zvolí jen pětiletou "pojistku sazby" před desetiletou.

Například hypoteční kalkulátor na webu hypotečního makléře Golem Finance ukazuje, že zatímco u pětileté fixace mají nejlepší nabídky sazbu lehce pod třemi procenty, u desetileté fixace začínají nejnižší nabídky na sazbě 3,8 procenta. Rozdíl v měsíční splátce u hypotéky ve výši 1,5 milionu korun a s 80% LTV (poměr výše hypotéky a hodnoty zastavené nemovitosti) dosahuje zhruba 800 korun (7000 versus 7800 korun). Za pět let to dělá celkovou úsporu ve výši 48 tisíc korun.

Bytový projekt Modřanský Háj
Bytový projekt Modřanský Háj | Foto: Avestus Real Estate
Čtěte také:
Rekord: Úroky u hypoték poprvé klesly pod tři procenta
Risk s pohyblivou sazbou hypotéky ušetřil desítky tisíc
Máte hypotéku, chcete levnější. Jde to během fixace?

„Příliš dlouhé fixace jsou nevýhodné pro obě strany. Klient obvykle není schopen přesně předvídat, jak bude vypadat jeho život za 15 nebo více let, stejně tak banka nemůže přesně odhadnout, jak se budou v dlouhodobém horizontu vyvíjet úrokové sazby. V praxi tak tento typ hypoték žádá jen 0,1 % klientů ročně z našeho portfolia," přidává se k argumentaci proti desetiletým a delším fixacím Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

„Zájem se výrazně nezměnil ani v posledních měsících, kdy jsou sazby hypoték na historických minimech," dodává Plocek ve shodě s dalšími zástupci bank.

Zájem naopak roste o hypotéky, které sazbu fixují jen na následující měsíc a v tom dalším se mohou podle vývoje na trhu měnit.

„Mnohem větší oblibu zažívají v prostředí klesajících či nízkých úrokových sazeb hypotéky s variabilní sazbou, které v našem portfoliu nových hypotečních úvěrů tvoří cca 35 %," říká Pavel Zúbek, mluvčí GE Money Bank. A rostoucí zájem o takzvanou variabilní hypotéku potvrzují i v UniCredit, mBank či ve Fio bance.

„V mBank dlouhodobě převládá prodej variabilní úrokové sazby, pětiletý fix je aktuálně zastoupen podílem 23 procent," říká Ivana Vejvodová z mBank.

Sedmiletý fix za cenu pětiletého

Přesto banky ze skupiny ČSOB cítí s rostoucím zájmem o pětiletou fixaci šanci na dobrý obchod u fixace, která přesáhne dosud oblíbený horizont, ale nedostane se nad „neprodejnou" dobu deseti let. Od tohoto týdne tak Hypoteční banka, ČSOB i Poštovní spořitelna nabízejí hypotéku se sedmiletou fixací, kterou až do konce léta prodávají se sazbou pětileté fixace. Úrokové sazby hypotečních úvěrů u pětiletých fixací nyní v těchto bankách začínají na 2,99 %.

Sedmiletou fixaci už v Česku nabízí Raiffeisenbank a Komerční banka. Jaký je o ně zájem?

"Platí úplně stejná odpověď jako u desetiletých a delších fixací, zájem o jakékoli fixace nad pět let je prakticky nulový," odpovídá Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Rozdíl v minimální sazbě u pětileté a sedmileté fixace přitom u Raiffeisenbank není přehnaně vysoký. Pětiletý fix začíná na sazbě 2,99 procenta, sedmiletý na 3,39 procentech.

Komerční banka konkrétní čísla nesděluje. Pětiletý fix u ní také začíná na 2,99 procentech, sedmiletý je o desetinu procentního bodu výš - 3,49 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy