Hypotéky dál zlevňují, sazby míří pod tři procenta

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 6. 2013 9:01
Úrokové sazby poprvé v historii prolomily hranici tří procent, hlásí makléři
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sazby u běžně „prodávaných" hypotečních úvěrů se v květnu dostaly pod úroveň tří procent. Vyplývá to z indexu nabídkových sazeb, který sleduje společnost Golem Finance. V květnu skončil index na hodnotě 2,97 procenta.

Tato průměrná sazba platí na běžně prodávané hypotéky s poměrem výše hypotéky a hodnoty zastavované nemovitosti (LTV) ve výši 70 procent.

„Nikdy v minulosti nebyly sazby hypoték tak nízko. V porovnání se stejným obdobím loňského roku jsou nyní nabídkové sazby o více než půl procentního bodu níže, v porovnání s květnem 2009 jsou hypotéky levnější o více než 2,5 procenta," říká Libor Ostatek, ředitel Golem Finance.

Těsně nad hranici tří procent klesly v květnu hypotéky s LTV ve výši 85 procent. Další meziměsíční zlevnění vykázaly rovněž hypoteční úvěry s maximální výší tohoto poměrového ukazatele. Takzvané stoprocentní hypotéky mohli klienti bank v květnu získat v průměru se sazbou 4,26 procenta. Ještě loni v květnu dosahovala hodnota tohoto indexu 4,99 procenta.

Raději zvolte fixaci

Květen byl měsícem akčních nabídek, což se bezpochyby projeví i ve vývoji ukazatele Fincentrum Hypoindex. Ten v polovině června zveřejní statistiku ukazující, za kolik si klienti hypotéky v květnu opravdu sjednávali.

„Vzhledem k vysoké míře korelace zmíněného ukazatele s naším indexem nabídkových sazeb očekáváme, že již v následujícím měsíci bude průměrná úroková sazba reálně poskytovaných hypoték atakovat tříprocentní hranici," říká Ostatek. Hypoindex v dubnu oznámil nové rekordní minimum, když jeho hodnota klesla na 3,08 procenta.

K poklesu fixních sazeb v květnu přispěly především Fio banka, GE Money Bank a Oberbank. "V rámci akční nabídky sazbu směrem dolů upravila také Sberbank," dodává Ostatek.

Foto: ISFIA/Thinkstock
Čtěte také:
Hypotéky hlásí nový rekord. Ještě nikdy nebyly levnější
Risk s pohyblivou sazbou hypotéky ušetřil desítky tisíc
Hypotéky dostanou přísnější pravidla, dohodla se EU

Banky dále v květnu snižovaly také sazby u variabilních hypoték, index u sedmdesátiprocentních hypoték klesl na 2,57 procenta.

„Výsledkem je další přiblížení fixních a variabilních sazeb, jejichž rozdíl v tuto chvíli dosahuje necelých 0,4 procenta. Ač v blízké budoucnosti neočekáváme nárůst variabilních sazeb, vzhledem k velmi malému rozdílu mezi fixními a variabilními sazbami, většině klientů doporučujeme úrokovou sazbu fixovat na tři nebo pět let," říká Ostatek.

A jak se budou sazby vyvíjet dál? „I přes to, že cena peněz na mezibankovním trhu v průběhu května vzrostla, pokračující konkurenční boj s velkou pravděpodobností neumožní bankám toto aktuální zdražení zdrojů promítnout do cen hypoték. Ty se budou podle našeho názoru díky pokračujícím akcím držet na úrovni květnových cen. Nevylučujeme, že v červnu dojde ještě i k mírnému poklesu sazeb," analyzuje situaci Ostatek.

 

Právě se děje

Další zprávy