Faktury za energie budou přehlednější, přikáže úřad

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
24. 5. 2013 6:30
Jednoduché faktury za energie by mohly být povinné od roku 2014
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Mnoho nepřehledných kolonek, nesrozumitelné a příliš odborné informace o spotřebách energií? Takové faktury mají už od příštího roku skončit.

Energetický regulační úřad totiž chce prosadit změnu zákona, která energetickým firmám nařídí přednostní předkládání jednodušších faktur na dodávky elektřiny a zemního plynu.

Nové faktury mají lidem umožnit nejen snadnější orientaci v platbách, ale i snazší porovnání cen jednotlivých dodavatelů. Sloužit tomu má nová standardní jednotka, podle které se bude vyhodnocovat spotřeba a cena. Nahradit má současné megawatthodiny.

Přednostní vystavování jednodušších faktur předloží regulační úřad v návrhu novely energetického zákona, kterou v blízké době pošle Legislativní radě vlády. Podle představ ERÚ mají nová pravidla platit už od začátku příštího roku.

Odběratelům energií začne také sloužit kalkulátor cen elektřiny a plynu přímo na stránkách Energetického regulačního úřadu. "Zákazníci si tak budou moci snadno porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů nejen podle spotřeby v megawatthodinách, ale také podle zmíněných nových jednotek," říká mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Místo megawatthodin prostě jednotky

Srozumitelnější forma faktury má obsahovat pouze základní fakturační údaje a jednoduché údaje o spotřebě. Odběratelé mimo jiné uvidí údaj o počtu spotřebovaných jednotek energie a cenu za jednotku.

„Cena za jednotku by měla být vypočítána vydělením celkové ceny za služby spotřebovaným množstvím energie," vysvětluje Chvojka. V celkové ceně, ze které se jednotka vypočítá, budou podle něj zahrnuty všechny platby, jako jsou daně, poplatky za distribuci nebo platby operátorovi trhu.

Díky novému výpočtu zákazník snadněji zjistí, kolik jednotek spotřeboval za aktuální období, kolik za předchozí období a jak se změnila cena jednotky.

K novému způsobu měření spotřeby i ceny energií inspirovali tuzemského regulátora starší členové Evropské unie. Příkladem je francouzský koncern EDF, který pro zákazníky ve Francii a v Británii zavedl jednotkový systém již před lety. Zjednodušené faktury zákazníkům přednostně nabízí třeba také skupina E.ON v Rakousku.

Cestou jednodušších faktur se chce vydat celá Evropská unie. Evropská komise navrhuje tuto povinnost zanést do unijní legislativy. Přednostní vydávání stručných faktur by mělo být podle informací Energetického regulačního úřadu součástí takzvaného čtvrtého energetického balíčku EU.

Zákon nám to nepovoluje, tvrdí firmy

Dodavatelé energií tvrdí, že zatím nemohou dělat nic jiného než vystavovat podrobné a nesrozumitelné faktury. "Nutí nás k tomu vyhláška, která stanovuje přesný rozsah, náležitosti a termíny vyúčtování uvedených dodávek," vysvětluje Vladimír Vácha, mluvčí české pobočky společnosti E.ON.

"Současné zákonné nařízení mimo jiné určuje, že vyúčtovací faktura musí mít tři části," říká i Alžběta Šťastná, mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Ve skutečnosti ale samozřejmě žádný předpis firmám nezakazuje, aby - vedle povinného podrobného vyúčtování - nabízely už nyní i jednodušší verzi. Příkladem je třeba ČEZ nebo Pražská energetika, jejichž zákazníci mohou o zjednodušenou verzi požádat.

Plynový hořák
Plynový hořák | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pokuty pro dodavatele energií. Kdo dostal nejvyšší?
ČEZ zlevní o desetinu. Lákavá sleva se nemusí vyplatit

"Mnozí zákazníci ale podrobnější faktury vyžadují," dodává mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. "O možnosti zvolit si zjednodušenou verzi informujeme na třetí straně běžné faktury, zájem odběratelů je zatím nulový," upřesňuje.

ČEZ se snaží ulehčit lidem orientaci také v rámci klasické zúčtovací faktury, kterou klientům posílá jednou ročně. Základní údaje pro odběratele jsou na první straně několikastránkového dokumentu. Na zbylých stranách jsou pak všechny položky rozepsány dopodrobna. "Jsme samozřejmě připraveni na žádost zákazníka posílat jen jednoduchou, nebo naopak pouze podrobnou fakturu," upřesňuje Jan Pavlů, mluvčí ČEZ.

Stejnou podobu faktur využívá také společnost RWE. "V posledních letech jsme na zjednodušení faktur několikrát intenzivně pracovali. Výsledkem podnětů našich klientů je jejich současná podoba, kde jsou základní údaje o spotřebě a ceně uvedeny na první straně," vysvětluje Pavel Grochál, tiskový mluvčí RWE.

Povinně už od příštího roku?

Přestože jednodušší faktury mohou zákazníci u některých firem získat už nyní, ne vždy jde podle Energetického regulačního úřadu o jednoduchý proces. Někteří dodavatelé si navíc účtují za jednodušší verzi poplatek.

I proto se má povinnost předkládat přednostně a bezúplatně jednoduchou fakturu objevit v chystané novele energetického zákona.

„Rádi bychom její návrh předložili v takovém čase, aby mohli zákazníci dostávat jednoduchou fakturu od začátku roku 2014," říká mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Regulátor předloží svůj návrh Legislativní radě vlády, která jej potom přidělí příslušnému resortu, v tomto případě ministerstvu průmyslu a obchodu.

Pomoci mohou i chytrá měřidla

Lepší orientaci ve spotřebě energií mohou odběratelům zajistit také inteligentní sítě, takzvané Smart Grids, díky nimž dochází k odečtům energií v reálném čase. V zásadě jde o aplikaci, která využívá signál GSM, spotřebu je možné odečítat na internetu.

Energetické společnosti ale poukazují na vysoké náklady na instalaci těchto chytrých měřidel.

Pohled na jadernou elektrárnu Temelín. Snímek ze 14. března 2011.
Pohled na jadernou elektrárnu Temelín. Snímek ze 14. března 2011. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Nový trik podvodníků: Chyba ve smlouvě na elektřinu
Česká pošta se chystá na odečty elektroměrů a plynoměrů

Možnost dozvídat se průběžně o stavu spotřeby tak mají zatím pouze vybraní odběratelé velkých energetických společností, u nichž se moderní systémy testují. Například ČEZ spustil pilotní projekt instalace chytrých elektroměrů před dvěma lety. Nyní měřicí přístroje testuje na více než třiceti pěti tisících odběrných míst. Ve stejném roce začala testovat podobné přístroje i Pražská energetika, zatím jich provozuje tři tisíce.

"Vše je zatím hudba budoucnosti," říká k celoplošnému rozšíření chytrých elektroměrů mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. "Otázkou je, kdo by tyto služby zaplatil. Měl by to být patrně zákazník. Ale v současné době stagnující ekonomiky, hospodářského útlumu a klesajících cen elektřiny pro to nejsou příliš vhodné podmínky," dodává.

Ani ČEZ, největší tuzemské energetické firmě, se podle mluvčího Jana Pavlů zatím plošné zavádění chytrých měřicích zařízení nevyplatí. "Výše investice do plošné instalace chytrých elektroměrů se odhaduje na několik desítek miliard korun," vysvětluje Pavlů.

Firmy proto navrhují počkat s rozšířením chytrého měření několik let, argumentují také omezenou nabídkou chytrých spotřebičů.

Také tyto argumenty ale regulátor trhu zpochybňuje. „Jsme ve 21. století. Myslím, že už je doba na to, aby se všichni zákazníci mohli dozvědět o stavu své spotřeby v každém okamžiku online," namítá mluvčí ERÚ Chvojka.

Podle zástupců úřadu mohou být chytré měřicí systémy výhodné nejen pro samotné zákazníky, kteří si mohou lépe řídit svoji spotřebu a šetřit, ale i pro provozovatele sítě a kontrolní orgány. "Nejde však o záležitost, která by byla pouze v kompetenci Energetického regulačního úřadu," uznává Chvojka, že plošné a rychlé zavedení chytrých přístrojů nemůže úřad nařídit.

 

Právě se děje

Další zprávy