Za vodovodní přípojky platit nebudete. Bendl couvá

ČTK ČTK
16. 4. 2013 17:01
Úřad chtěl, aby lidé platili desítky tisíc za opravy přípojek pod veřejným prostranstvím
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RSTS

Praha - Lidé nebudou muset hradit opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních přípojek pod veřejným prostranstvím. Ministerstvo zemědělství totiž vypustilo sporný bod z novely zákona, která čeká na druhé čtení ve sněmovně.

V úterý to řekl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Ten přitom ještě před deseti dny na nové povinnosti trval, připustil pouze blíže neurčený kompromis.

Novela čelila od začátku dubna vlně kritiky. Odstupující zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová uvedla, že připravovaná novela zákona o vodovodech a kanalizacích je nevýhodná pro vlastníky přípojek.

Občané měli podle původního návrhu hradit náklady za opravu a údržbu přípojek i pod veřejným prostranstvím, tedy pod chodníky a silnicemi. Dosud je platil provozovatel veřejné sítě. Náklady podle Seitlové mohou dosáhnout až desítek tisíc korun.

Plaťte za to, co jste neovlivnili

Vlastník přípojky by se podle Seitlové dostal v důsledku změny do nevýhodného postavení. "Nejen proto, že podle navrženého znění nemůže ovlivnit efektivnost a hospodárnost nákladů vynaložených provozovatelem vodovodu na provedené práce, ale neměl ani možnost ovlivnit současný stav a situaci díla, za které by měl nyní nést odpovědnost," uvedla.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Vodovodní přípojky ukázaly, jak pracují zákonodárci
Plaťte za přípojky k domu, zlevní vám voda, věří Bendl
Majitelé domů mají nově platit desítky tisíc za vodovod

Návrh také například umožňoval vyžadovat zkoušky vodotěsnosti přípojek, protože podle dostupných údajů činí ztráty ve vodovodních potrubích zhruba 18,5 procenta. "Tyto zkoušky by rovněž hradil vlastník přípojky," podotkla Seitlová.

Poslanci rozhodnou na jaře

Sněmovní zemědělský výbor minulý týden podle očekávání přerušil projednávání sporné novely s tím, že o ustanovení se povedou další debaty. Poslanci mohou podávat pozměňovací návrhy do 9. května.

Nyní platí výměnu přípojky její vlastník, zatímco opravu provozovatel sítě. Bendl už dříve uvedl, že vlastníci přípojek ve snaze ušetřit často žádali o opravu zastaralé přípojky, u níž bylo jasné, že ji bude nutné v krátké době znovu opravit. Toto řešení prý zvyšuje náklady všem uživatelům. Provozovatelé totiž rozpočítávají výdaje na opravy všem do cen vodného a stočného. 

Novela obsahuje řadu dalších bodů. Mění například způsob, jakým kraje vytvářejí dlouhodobé plány pro rozvoj vodovodů a kanalizací, a počítá s povinným zavedením jednotného elektronického komunikačního systému pro předávání údajů a informací.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady!

 

Právě se děje

Další zprávy