Mladí Evropané v krizi: I ve třiceti žijí v Hotelu Mama

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 1. 2013 7:00
Statistici porovnali, kolik lidí mezi 25 a 34 lety bydlí stále s rodiči
Foto: Ondřej Besperát

Lucemburk - Ekonomická krize ovlivňuje mladé Evropany. Kvůli problémům najít si práci a uživit se jich stále více zůstává i po 25. narozeninách u rodičů.

Jak vyplývá z šetření Eurostatu, v roce 2011 bydlelo společně s rodiči více než 50 procent obyvatel EU ve věku 25 až 34 let.

Podíl mladých, kteří se zatím neosamostatnili, byl vysoký především ve státech jižní a východní Evropy, které mají buď problém s dluhy, vysokou nezaměstnaností nebo s obojím.

Nezaměstnanost hraje roli

Nejvíce v "Hotelu Mama", jak se bydlení odrostlých potomků u rodičů označuje anglicky, bydlelo Slováků - a to 56,4 procenta osob mezi 25 a 34 lety. Druzí jsou Bulhaři (55,7 procenta). Následují Malta (51,9 procenta), Řecko (50,7 procenta) a Portugalsko (46,3 procenta).

Srovnáme-li tato čísla s údaji Eurostatu o míře nezaměstnanosti, je patrná souvislost. Hned po Španělsku byla nejvyšší právě v Řecku, na Slovensku či v Portugalsku.

Vysoká míra nezaměstnanosti je typická i pro Pobaltské země Lotyšsko a Litvu, zde však platí naprosto opačný fenomén než zůstávat doma. Obě země od prasknutí realitní bubliny na konci roku 2009 trpí masivním odlivem mladých.

Kdo je nejsamostatnější

Bydlet po pětadvacítce stále ještě s rodiči se ovšem nenosí především v severní Evropě. Dánsko má podíl 1,9 procenta, Švédsko a Finsko pak shodně 4,1 procenta.

"V těchto zemích je relativně vysoký podíl volných pracovních míst, a proto hledání zaměstnání i na počátku kariéry není tak obtížné jako v jiných zemích," píše v jedné ze svých knih Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Na severu a západě Evropy je tedy snazší najít práci, v Dánsku tomu mimo jiné napomáhá i systém flexicurity, který umožňuje rychle nabírat i propouštět lidi.

Pokud přijdou o práci a začnou se intenzivně přeškolovat, aby našli nové místo, dostanou od státu až 90 procent svých předchozích příjmů. Pravidla jsou ale striktně nastavená - kdokoliv je nesplní, o peníze přijde.

Muži jsou s rodiči častěji

Česká republika se nachází přibližně uprostřed tabulky. V roce 2011 tu žila s rodiči přesně třetina mladých.

Podíváme-li se na tento ukazatel podle pohlaví, tak častěji zůstávají s rodiči mladí muži. Zatímco u žen do 34 let činil podíl 24,4 procenta, u mužů to bylo 41,6 procenta. Tentýž nepoměr platí i pro celou sedmadvacítku zemí EU.

S podobným trendem jako v Evropské unii se setkávají také Spojené státy. Podle agentury The Pew Research Center se v uplynulých letech vrátilo k rodičům 29 procent Američanů mezi 25 a 34 lety.


 

Právě se děje

Další zprávy