Poděkujte krizi, vlastní bydlení je teď rekordně levné

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 8. 2012 5:00
Na pořízení průměrného bytu stačí už jen průměrný čistý příjem za čtyři roky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Vlastní bydlení je v Česku nejdostupnější v novodobé historii. Paradoxně za to vděčíme finanční krizi. Úrokové sazby u hypoték totiž znovu útočí na rekordní minima a současně zlevňují byty.

Vyplývá to z výpočtů společnosti Golem Finance.

Index dostupnosti bydlení měří, jak velkou část příjmů domácnosti ukrojí splátka průměrného hypotečního úvěru odpovídající průměrné ceně bytu.

V případě hypotéky s 85% poměrem výše úvěru k hodnotě nemovitosti klesl index v červenci na 28,2 procenta, což je o šest desetin procentního bodu pod červnovou úrovní.

Jde o průměr za celou Českou republiku. Ten na jedné straně vyhání vzhůru Praha, na straně druhé jej tlačí dolů Ústecký kraj.

Nicméně i v Praze, kde si hypotéky ukrajují z příjmů domácností největší díl, teď lidé poprvé vynaloží na splátku hypotéky odpovídající průměrné ceně bytu (3,36 milionu) méně než polovinu svého čistého měsíčního příjmu. V Ústeckém kraji tento poměr nedosahuje ani 13 procent.

Index dostupnosti bydlení plynule klesá. Ještě na začátku roku 2009 ukazoval, že na splátku 85% hypotéky na byt o průměrné ceně je třeba vydat zhruba 52 procent průměrné mzdy. Dnes se tento údaj přibližuje ke čtvrtině.

Poznámka: zelené sloupce znamenají meziměsíční zlepšení, červené zhoršení, modré stagnaci.
Poznámka: zelené sloupce znamenají meziměsíční zlepšení, červené zhoršení, modré stagnaci. | Foto: Golem Finance

Čtyři roční platy

Také další poměrový ukazatel pak ukazuje, že vlastní bydlení je pro lidi v Česku dostupnější. Index návratnosti bydlení v červenci poklesl ze 4,07 let na rovné čtyři roky.

"To znamená, že k uhrazení průměrné ceny bytu nyní stačí české domácnosti čtyřnásobek ročního čistého příjmu," říká Luboš Svačina ze společnosti Golem Finance. Samozřejmě jen za podmínky, že by domácnost neměla žádné další výdaje.

I tento index plynule klesá. Na začátku roku 2009 přesahoval úroveň šesti let a ještě loni v červenci se pohyboval na úrovni 4,4 roku.

Také zde stojí na opačných koncích Praha a Ústecký kraj. V hlavním městě je potřeba na průměrnou cenu bytu více jak sedminásobek zdejšího průměrného čistého příjmu, na severu Čech postačí necelý dvojnásobek.

Poznámka: zelené sloupce znamenají meziměsíční zlepšení, červené zhoršení, modré stagnaci.
Poznámka: zelené sloupce znamenají meziměsíční zlepšení, červené zhoršení, modré stagnaci. | Foto: Golem Finance

Hypotéky dál zlevní

Další ukazatele společnosti Golem Finance pak předpovídají pokračující pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů.

"Očekáváme, že Fincentrum Hypoindex během dvou měsíců (července a srpna) překoná své minimum z prosince loňského roku a prolomí hranici 3,56 procenta," uzavírá Svačina. Hypoindex je považován za nejpřesnější statistiku ceny hypoték v Česku.

Dalšímu poklesu sazeb nahrálo rozhodnutí České národní banky z konce letošního června, které poslalo základní úrokové sazby na nová historická minima. Zatím poslední Hypoindex ukázal, že průměrné sazby nových úvěrů v červnu klesly z 3,68 na 3,61 procenta.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hypoteční kalkulačka - zkuste si spočítat hypotéku.

 

Právě se děje

Další zprávy