Kde nejvíc hrozí vykradení bytu či domu? Žebříček krajů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 5. 2012 6:00
Statistiky: Nejméně bezpečná je Praha, nejvíce Zlínský a Pardubický kraj
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rodinný dům v Praze je nejohroženější vloupáním. Obecně pak platí, že pravděpodobnější je návštěva zloděje právě v rodinných domech než v bytech. Nejbezpečnějšími kraji jsou Zlínský a Pardubický.

„Rodinné domy jsou větším lákadlem, protože je zde menší riziko, že si zloděje někdo všimne. Také vniknutí do rodinného domu je pro pachatele jednodušší. Stačí překonat jedny dveře, popřípadě klasické okno, ale velmi oblíbenou cestou jsou i balkónové a francouzské dveře," popisuje nejčastější cestu nechtěných návštěvníků Jan Šepek, ředitel odboru pojištění majetku ČSOB Pojišťovny.

Právě tato pojišťovna porovnala statistiky Policie ČR za rok 2011 a údaje o počtu rodinných domů a bytů v jednotlivých krajích, které eviduje Český statistický úřad a na jejich základě došla k úvodním poznatkům.

Praha je nejméně bezpečná pro majitele rodinných domů i bytů. Pražané však i přesto nemusejí pokládat nechtěnou návštěvu za dřív či později nevyhnutelnou. V Praze je zhruba 55 tisíc rodinných domů a policisté zde za rok 2011 evidovali 491 vloupání. Z toho vypočtená pravděpodobnost vloupání nedosahuje ani na celé procento.

U bytů pak tento ukazatel klesá až pod úroveň půl procenta. Na necelého půl milionu bytů připadlo loni 1841 vloupání, takže vypočtená pravděpodobnost činí 0,37 procenta.

V absolutních číslech pak statistice vloupání do rodinných domů vévodí Středočeský kraj, kde policisté evidují 1272 případů. Protože ale v tomto kraji je zároveň nejvíce rodinných domů (přes čtvrt milionu), pravděpodobnost vloupání je zde menší než v hlavním městě.

Nejbezpečněji se mohou naopak cítit majitelé domů i bytů ve Zlínském kraji. Na zhruba 110 tisíc domů zde připadlo 180 vloupání (0,16 %) a u bytů připadlo 41 vloupání na zhruba 209 tisíc bytů (0,02 %).

Podívejte se na vítězné projekty Grand Prix Architektů 2012:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Bezpečností služby pro váš dům či byt.

 

Právě se děje

Další zprávy